background image
 
*

Fenomenale tijden Kira Toussaint en Arno Kamminga bij 8-ste Martinez Cup

Door: Jos van Kuijeren   |   22/10/2019
Fenomenale tijden Kira Toussaint en Arno Kamminga bij 8-ste Martinez Cup

Voor de achtste keer organiseerde De Dolfijnwedstrijdzwemmen in het Amsterdamse Sloterparkbad de Martinez Cup, een tweedaags evenement waar prijzen waren te verdienen in natura plus voor klassementen aantrekkelijke enveloppen met inhoud. Ruim 450 zwemmers, goed voor ruim 1800 starts schreven in een programma met alle gangbare afstanden, uitgezonderd de 800 en 1500m vrije slag. Absolute voltreffers waren drie Nederlandse records van wereldniveau, gezwommen door Kira Toussaint (50 en 100m rugslag) en Arno Kamminga (100m schoolslag)!

 

Kiezen

Het seizoen 2019/2020 is Olympisch en dat betekent dat in Nederland de toppers van de High Performance Centra (HPC’s) en Opleidings Centra (OC’s) dit najaar keuzes ‘moeten’ maken. Zwemmers, die graag willen meedoen aan de EK korte baan (4 t/m 8 december) in Glasgow moesten vroegtijdig aangeven of zij daar wilden starten (mits natuurlijk aan de limiet werd voldaan). In het weekend daarop (13 t/m 15 december)  is er in Amsterdam (Sloterparkbad) de eerste van drie Nederlandse Swim Cups (lange baan). En die Swim Cups zijn bepalend als het gaat om Olympische kwalificatie.


En daarom zal er een minder grote ploeg naar Glasgow gaan dan bij de korte baan toernooien van de laatste jaren. Van de kandidaten koos een tweetal in ieder geval voor deelname in Glasgow, omdat ook al voldaan is aan Olympische kwalificatie. Ofwel bij de WK in Gwangju afgelopen zomer, ofwel bij de World Cup wedstrijden in Boedapest en Berlijn in oktober. Het ging om Kira Toussaint en Arno Kamminga, medaillekandidaten in Glasgow.

 

Arno Kamminga sneller dan Robin van Aggele

Kamminga met Jurgen de Sain van organisator De Dolfijn. Foto Jaco den Boer

Arno Kamminga leek op zaterdag af te stevenen op een Nederlands record 200m schoolslag. Bij het ingaan van de laatste twee banen had hij een comfortabele voorsprong op zijn recordschema van 0,7 seconde. Een mindere scherpe finish kostte hem op 0,1 het record: 2.02.56. De 2.02.46 dateerde van de EK kb in Kopenhagen 2017. Sensatie was er wel op zondag toen Kamminga begon aan de schoolslagrace op de 100 meter schoolslag. Ultieme doel was natuurlijk het NR, dat tien jaar geleden door Robin van Aggele was gezet op 56.39. Het leek een onmogelijk opgave, maar de tot in de vingertoppen geladen Nederlandse kampioen was na de finish bijna niet te houden in het uiten zijn extase bij het zien van 56.20 op het scorebord! Zijn tussentijdverwijderd van het  was al veelbelovend, maar het moest natuurlijk wel waargemaakt worden. "Na het trainingskamp in Rome en bij de  records op de lange baan bij Worldcups in Boedapest en Berlijn wist dat het mogelijk moest zijn”, constateerde de supertevreden HPC-zwemmer bij het interview na afloop van zijn recordrace. "Ja ik ga natuurlijk heel graag naar de EK in Glasgow”, antwoorde hij opgetogen na de vraag of dat past in de planning.  Ter vergelijking: bij de ISL-wedstrijd in Lewisville (Texas) zwom winnaar Felipe Lima (BRA) 57.17!


Kira op dreef

Voor Kira Toussaint bracht het zwemmen van de Nederlandse records veel emoties te weeg. Nadat zij zaterdag eerst ontevreden was over haar uitstapje met bijbehorende EK-limiet (24.22 pr) naar de 50m vrije slag niet echt tevreden was over de uitvoering, volgde de grote ontlading na de 55.74 op de 100 meter rugslag. Zij bracht iedereen in haar thuisbad in opperbeste stemming dankzij deze prestatie. Een wereldtijd (alleen de Australische Minna Atherton was met 55.33 sneller tijdens de ISL-wedstrijd in in Lewisville), die tot stand kwam via 26.74 halverwege. Zondag bekroonde de dochter van Olympisch kampioene 1984 Jolanda de Rover (200 rug) haar weekend met een fenomenale 50 meter rugslag in 25.79. Daarmee bleef zij slechts 0,09s  verwijderd van het ER (25.70 Jovanovic, CRO EK 2009 Istanbul) en 0,12s van het WR (25.67 Etienne Medeiros, BRA WK Doha 2014)!

 

Zoals de situatie nu is hebben drie zwemsters en twee zwemmers voldaan aan de kwalificatie eisen: Kira Toussaint (50 en 100 rug, 50 vrij), Arno Kamminga (100 en 200 school) en Jesse Puts (50 vrij), Joeri Verlinden (100 vlinder bij Speedo Fast water Meet eind juni), Tamara van Vliet (50 vrij ook bij de SFWM) en Femke Heemskerk 100 vrij (ISL).

 

In Amsterdam slaagden kanshebbers Arjan Knipping (400 wissel), Thom de Boer (50 vrij) en Rosey Metz (50 school) er niet om de sneller te zijn dan de EK-limieten. Volgende week zijn er mogelijkheden in Aken, maar zeker Knipping gaat daar niet heen. Rosey Metz zwemt met leden van de OC-groep in Wuppertal.

 

Klassementen in Amsterdam (later meer)


Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.