background image
 
*

FINA Marathon Swim World Series in het Macedonische Ohrid; ook prijzengeld Marcel Schouten

Door: Jos van Kuijeren   |   29/08/2019
FINA Marathon Swim World Series in het Macedonische Ohrid; ook prijzengeld Marcel Schouten
Marcel Schouten (foto via Facebook)

De zevende FINA Marathon Swim World Series in het Macedonische Ohrid werd op de 10 kliometer van kop af gewonnen door de Russische zwemmer Kirill Ambrosimov (2 uur en 21,8 seconden) en dat was uiteindelijk 20,1 seconden sneller dan Marcel Schouten voor wie niet meer in het vat zat dan de achtste plaats. Vier dagen eerder was hij vierde op de 25 kilometer.

 

Slechts elf mannen schreven in, maar het was kwalitatief wel een hoogwaardig veld. En daarom zal Ohrid, dat in het marathon zwemmen historisch gezien een grote naam heeft, ongetwijfeld gehoor vinden bij de FINA om dit ‘debuut’ als geslaagd te beschouwen. Bij de vrouwen was het met zes deelnemers nog minder gesteld, maar dat mocht de pret niet drukken. De open waterwereld is per traditie gewend om ‘klein’ te zijn. Iedereen kent iedereen, alleen in het water is men elkaars rivalen. Ohrid was daarop geen uitzondering, al zullen zeker Aziaten niet snel naar de prachtige omgeving van Noord-Macedonië reizen. De vakantieplaats Ohrid (spreek uit: Og rit) ligt afgelegen en de 180km afstand met hoofdstad Skopje is niet snel te overbruggen. Dat kan alleen per auto of gecharterde bus. De infrastructuur in dit nog arme land heeft een gigantische achterstand. Openbaar vervoer is er onmogelijk. Ook de hotelvoorzieningen waren matig.
Maar het water was kalm en vooral schoon en dat konden de zwemmers zonder uitzondering waarderen, het prijzengeld was in orde en de verzorging naar wens.

Daarom was Marcel Schouten gezien zijn positie in het algemeen klassement op zowel 10 als 25km (vierde) een graag geziene gast in de rustieke en bij vaste Nederlandse zomergasten geliefde vakantieplaats aan een meer.

Hij voelde zich sterk en zwom lange tijd (vijf van de zes rondjes) als derde in het lint. "Ik kon het tempo goed volgen. Dan moet je altijd beslissen welke zwemmers je richtpunt zijn en achteraf gezien heb ik niet de goede keuze gemaakt. Axel Reymond ging aan de binnenkant op jacht naar de Rus Ambrosimov, een jongen die twee keer de Europese titel greep op de 5 kilometer en ook op de 10 al eens kampioen was. "Achteraf gezien had ik hen moeten blijven volgen.”
Ik zat uiteindelijk toch redelijk stuk en had de kracht niet meer om aan te sluiten, terwijl ik in het normale tempo nog wel een paar kilometer had kunnen zwemmen.”
Nu zat er voor de niet uitgeputte, maar wel moegestreden Nederlander niet meer in dan de achtste plaats. Maar ook voor de jonge Rasovszky was er deze keer, na drie overwinningen op rij in de afgelopen weken, geen podiumfeestje. "Ik heb in de laatste weken 6 of minder kilometer per dag gezwommen, want na de WK en Swim Series in Canada had ik het wel even gehad”, lachte de montere Hongaar, die niet echt teleurgesteld was en vrolijk het leven bleef inkijken.Prijzengeld

Bij elk evenement wordt  een totaalbedrag van 15.000 Amerikaanse dollars aan prijzengeld per categorie uitgekeerd.

1. US $ 3500 2. US $ 3000 3. US $ 2500 4. US $ 1700 5. US $ 1500 6. US $ 1200 7. US $ 950 8. US $ 650;

 

De mannen werden in een rechthoekig ‘pontje’ naar het startponton gevaren, waar genoeg plaats was. Foto Swimjos

 

In het tussenklassement na zeven van de negen races staat Schouten vierde. Hij wisselde van plaats met Matteo Furlan uit Italië die in Ohrid derde werd. Met nog twee wedstrijden te gaan (9 september in Taipei (CHN) en 29 september in Chun ’An (CHN) zal het erom spannen. Een plaats bij de eerste drie wordt moeilijk, maar het verschil met Dario Verani (in deze race zevende) bedraagt 104 punten in het voordeel van Schouten. Van de zeven zwemmers, die echt meedoen om de geldprijzen is Kristof Rasovszky de allerbeste van de reeks. Hij moet nog een wedstrijd zwemmen, maar is onbereikbaar voor de anderen. Ambrosimov’s wedstrijdentotaal is niet toereikend genoeg om mee te dingen naar de hoofdprijs.

De dagwinnaar krijgt 800 punten. Daarna is de beloning per klassering: 700 (2e), 600 (3e), 550 (4e), 500 (5e), 450 (6e), 400 (7e), 350 (8e), 300 (9e) 250 (10e).         

 

Tussenstand:

 

1.

Razovzki, HUN

4250

2.

Furlan, ITA

2410

3.

Waschburger, GER

2170

4.

Schouten, NED

1984

5.

Verani, ITA

1880

6.

Ponte, BRA

1198

7.

Pop Acec, MKD

838

 

 

 

 

Ana Marcela Cunha ongenaakbaar


De wedstrijd bij de vrouwen werd beheerst door Ana Marcela Cunha, die echter niet echt tevreden was. "Ik kon niet in mijn slagritme komen door het trage begintempo”, verzuchtte de Braziliaanse. Maar de lach brak wel weer door omdat winnen altijd zoet smaakt. De Italiaanse ‘klevers’ Bruni en Bridi kregen geen kans om in de slotfase toe te slaan.

 

De Swim World Series staan hoog in het FINA-vaandel en er wordt veel aan gedaan om het evenement status te geven en het wedstrijdterrein goed af te bakenen met voorzieningen zoals ook het geval is bij WK. Het Open water en Media Committee (schrijver dezes) stuurden hun vertegenwoordiger en ook was er een officiele doping controle, waardoor eveneens het Medical committee een afgevaardigde had. Macedonië is een dwerg onder de federaties en uit eigen land was er slechts een deelnemer. Italië is juist een vooraanstaande zwemnatie en nu ook Capri-Napels, een legendarische wedstrijd, is opgewaardeerd met het FINA-label heeft Europa vier evenementen van klasse: Balaton, Setubal, Ohrid en Capri.

 

De toekomst zal uitwijzen of deze tweedaagse toernooien levensvatbaar zijn.

 

Medaillewinnaars in Ohrid (MKD)

Men 1. Kirill Ambrosimov (RUS)  2h00min21.8s 2. Axel Reymond(FRA) 02.00:21.9 3. Matteo Furlan (ITA) 02.00:23.3

Women 1. Ana Marcela Cunha (BRA) 2h11min38,4s 2. Rachele Bruni (ITA) 2:11.40.9 3. Arianne Bridi (ITA) 2:11.41.3

 


 Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.