Nieuws

18 september 2009

KNZB haalt EK Waterpolo 2012 naar Eindhoven

NIEUWEGEIN – Tijdens het LEN-congres in Kopenhagen is bekend gemaakt dat de Koninklijke Nederlandse Zwembond de organisatie van de Europese Kampioenschappen waterpolo heeft toegewezen gekregen. De EK waterpolo zal in januari 2012 plaatsvinden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion te Eindoven.

Nederland heeft de EK toegewezen gekregen vanwege de positieve ervaringen met de EK Zwemmen (Eindhoven 2008) en het inventieve programma, waardoor eind januari 2012 de EK tevens het Europees Olympisch kwalificatietoernooi is.

Naast Nederland hadden Spanje en Montenegro zich kandidaat gesteld.

De laatste keer dat de EK Waterpolo in Nederland plaatsvond, was tijdens de EK zwemmen in 1966 in Utrecht. Toen werd het grootste deel van het programma afgewerkt in het zwembad Kromme Rijn. Vanaf 1999 zijn de EK zwemmen en de EK Waterpolo gescheiden evenementen.

Voor de KNZB is dit EK een belangrijke stap naar de mogelijke organisatie van de WK zwemmen in 2017 of 2019.

Volgend jaar (tweede helft augustus) is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion décor van de wereldkampioenschappen voor zwemmers met een handicap.

Marriët Mittendorff, de Eindhovense wethouder van Sport, reageerde trots op dit goede nieuws: "Eindhoven heeft een prachtige zwemaccommodatie en we hebben tijdens het EK Zwemmen in 2008 laten zien dat we de organisatie van zo'n groot sportevenement aankunnen. Eindhoven heeft alles in huis om er in 2012 weer een mooi festijn van te maken"
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport