Nieuws

07 juni 2009

Vragen aan trainers: Sjaak Juffermans, Oceanus


Juni is de maand van de nationale kampioenschappen. In drie weekeinden strijden zwemmers en zwemsters om goud, zilver en brons. Zwemkroniek.com vroeg enkele trainers het hemd van het lijf over hun ervaringen als verenigingstrainer.

Vandaag: Sjaak Juffermans (61). Hij verdiende als trainer zijn sporen bij het Leidse de Zijl/LGB, waar hij de man was achter de latere olympiërs Femke Heemskerk en Bas van Velthoven. Sinds vorig jaar augustus is Juffermans trainer bij Oceanus Aalsmeer. Sport neemt een belangrijke plaats in in zijn leven. Zijn neven Joost en Cees Juffermans doen aan marathonschaatsen. Cees was twee keer Olympisch deelnemer short track.


Sjaak Juffermans (geheel rechts) met zijn Oceanusselectie

1. Hoe ben je in het zwemmen verzeild geraakt? Bij wie heb je de trainersopleiding genoten en heb je inspirerende voorbeelden?
"Toen mijn docht een jaar of zeven was en begon te zwemmen bij de Zijl/LGB, vroeg men mij of ik eventueel een handje wilde helpen. Dat leek me wel wat. Ik heb de trainerscursus gevolgd bij Henk Mulder (voorheen zwemmer bij ZIAN/Vitesse) en later examen gedaan bij Wim Mulder (vader van twee zwemmende dochters en zwemtrainer). Ik had overigens net zo goed voetbaltrainer kunnen worden of trainer in een andere sport; ik heb altijd trainer willen worden. Ik vind Louis van Gaal en Co Adriaanse fantastische trainers"

2. Hoeveel uur per week sta je als trainer langs de bassinrand. Hoeveel uur per week ben je bezig met 'zwemmen in al z'n facetten'?
"Ik geef 9 trainingen per week van 1,5 of 2uur, maar in totaal ben ik wel 35/40uur met zwemmen bezig. Ik ben geen mens, die van half werk houdt."

3. Welke visie heb je over het trainen van zwemmers en zwemsters? Wij spraken elkaar daarover tijdens een pauze bij de Amsterdam Swimcup dit voorjaar. Je noemde het toen 'de tank vullen'.
"Ja dat is een mooi woord, de tank vullen! Ik ben er een voorstander van als de sporter nog junior is om de tank goed te vullen met duurwerk in combinatie met techniek. Er stonden niet voor niets acht Oceanuszwemmers en zwemsters aan de start bij de NK lange afstanden in Dordrecht. Later kunnen zij zich wel op andere nummers ontwikkelen, dan komen hun kwaliteiten vanzelf bovendrijven, ook op andere slagen."

4. De Nederlandse Kampioenschappen lange baan staan voor de deur. Hoe groot is je ploeg bij de ONK en de NK junioren? Hoeveel limieten zijn er behaald? En wat zijn je verwachtingen?
"Op de NK lange afstanden had Oceanus 8 zwemmers/sters; op de NK senioren heeft Oceanus 8 zwemmers/sters en op de NK junioren heeft Oceanus 15 zwemmers/sters. In totaal hebben zij zo om en na bij de 90 limieten behaald. Dat betekent niet dat Oceanus op alle nummers, waarop een limiet is gezwommen, uit komt. "

5. Hoe prepareer jij je ploeg voor deze wedstrijden? Trainingskampen, etc.
"Wij zijn met de selectie in de meivakantie op trainingskamp geweest in Friesland, in Drachten. We logeerden op een kampeerboerderij, waar acht kamers beschikbaar waren in een dorp op 12 kilometer afstand van Drachten. Daar is serieus en hard getraind. De deelnemers kregen het weekprogramma op papier met begin en eindtijden van eten, slapen, trainen en rusten. Daar is ook een compleet kracht- en landtrainingsprogramma uitgevoerd. Die lijn hebben we proberen door te trekken richting de kampioenschappen. Het is niet altijd gemakkelijk om de arbeid en rust verhouding te vinden. Sporters moeten ook nog gewoon naar school, en een aantal heeft examens gedaan."

6. Heb je dit seizoen dingen meegemaakt waarvan je denkt dat ga ik volgend jaar zeker anders doen?
"Ja, die zijn er altijd. Ik ben er geen voorstander van om elk seizoen hetzelfde te doen, maar ook een aantal dingen moet je toch weer terug laten komen. Je probeert altijd het beste uit jezelf en uit de sporter te halen en het moet aantrekkelijk blijven om aan sport te doen en er voor te trainen."

7. Wat is het absolute hoogtepunt uit je trainers loopbaan? Het moment dat je dacht 'yes' hier doe of deed ik er voor?
"Ja, mijn absolute hoogtepunt is het presteren van Femke Heemskerk, waar ik nog heel goed contact mee heb. Zij en Bas van Velthoven hebben de Spelen gehaald, waarbij het goud van Femke natuurlijk onvergetelijk is. Maar er zijn veel meer zwemmers geweest, waar ik heel veel plezier aan heb beleefd de afgelopen jaren.

8. Hoe lang wil je trainer blijven? Wat zou een aanleiding zijn om een streep onder je activiteiten te zetten?
"Ik wil nog wel vier of vijf jaar trainer blijven. Tenminste als de gezondheid het toelaat! Maar zeg nooit nooit. Je weet niet hoe alles loopt in dit leven."

9. Welke bezigheden boeien je naast de zwemmerij?
"Ik werk nog halve dagen, dus moet al mijn activiteiten goed plannen. Naast het zwemmen heb ik niet veel tijd te besteden. In december ben ik opa geworden van een kleinzoon. Dat is zóóóó leuk! Verder doe ik een beetje aan racefietsen en sport kijken. Graag ga ik naar Ajax als er tijd over is. En mijn lieve vrouwtje neemt ook nog tijd in beslag. Mijn vrienden zijn en blijven belangrijk."

10. Welke vraag heb ik niet gesteld of is er iets dat je nog kwijt wilt?
"Als zwemmers goed en gedisciplineerd trainen, dan geeft mij dat extra energie. Dan gooi ik er ook een schepje boven op. Bij Oceanus voel ik me heel erg thuis. Het is een club met veel enthousiaste mensen. Men is er punctueel en men houdt van afspraken en discipline."





Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport