Nieuws

06 juni 2009

Vragen aan trainers: Rob Schut, ZV Hoorn


De jaarlijkse N(J)K lange baan staan voor de deur. In twee weekeinden strijden zwemmers en zwemsters om goud, zilver en brons. Zwemkroniek.com vroeg enkele trainers het hemd van het lijf over het Nederlandse zwemmen in vele facetten.

Vandaag: Rob Schut, Zwemvereniging Hoorn

Eén van de mooie momenten uit het trainersleven van Rob Schut was de titel (plus record) op de 4x100 vrij voor de meisjesjunioren van ZV Hoorn op de 4x100 vrij in Emmen 2007. Trainer Rob Schut te midden van zijn zwemsters Britt Kraak, Femke Swier, Andrea Kneppers en Danique Stoop. Foto Daan Kneppers.

0 Wat is je leeftijd en dagelijkse bezigheid?
"Ik ben in maart 50 geworden en ben ondernemer. Ik ben samen met 2 compagnons een horeca concept (Vapiano) in Nederland aan het uitrollen. We hebben nu bedrijven in Den Haag en Amsterdam en Rotterdam gaat dit jaar nog open."

1. Hoe ben je in het zwemmen verzeild geraakt? Bij wie heb je de trainersopleiding genoten en heb je een inspirerend voorbeeld?
"Mijn dochter is al vanaf haar 4de jaar helemaal gek van zwemmen. Door haar kwam ik in het bestuur van ZV Hoorn als voorzitter zwemcommissie. Omdat ik vond dat ik meer van zwemmen moest weten voor die functie ben ik een trainersopleiding gaan volgen. Al snel bleek dat ik dat veel leuker vond dan besturen, dus al snel heb ik de overstap gemaakt. Dit is ongeveer 8 jaar geleden. Snel daarna heb ik mijn B cursus gedaan bij Mark Faber en Roald van de Vliet. In het begin heb ik alleen maar techniektrainingen verzorgd voor minioren. Ongeveer 5 jaar geleden ben ik hoofdtrainer geworden in Hoorn. Ik was toen op zoek naar meer trainingsmogelijkheden voor Joost Reijns en ben zo bij Fedor Hes gekomen. Ik ben daar assistent trainer geworden bij het Swimteam. Fedor is daarom wel een voorbeeld voor mij, een man waar ik veel van geleerd heb en met wie ik nog steeds regelmatig overleg heb.

2. Hoeveel uur per week sta je als trainer langs de bassinrand. Hoeveel uur per week ben je bezig met 'zwemmen in al z'n facetten'?
"Ik verzorg zelf vier ochtendtrainingen per week en maak de schema’s voor zes ochtend- en drie avondtrainingen per week. De schema’s en planning kosten ongeveer 4 uur per week extra en met de wedstrijden mee kom ik denk ik wel aan totaal ongeveer 20 uur per week."

3. Welke visie heb je over het trainen van zwemmers en zwemsters?
"Ik kan me wel goed vinden in het MOZ van de KNZB. Ik vind het wel heel belangrijk dat zwemmers het leuk vinden om te komen trainen en dat er een goede opbouw zit in de belasting, zodat blessures voorkomen kunnen worden. Ik ben zeker geen trainer die zwemmers constant achter hun vodden zit. Ik denk dat de motivatie vanuit de sporter hoort te komen en dat ik een instrument ben om hun daar bij te helpen. In mijn visie is zwemmen een individuele sport en ik zal dan ook altijd het belang van de zwemmer voor het clubbelang laten gaan."

4. De Nederlandse Kampioenschappen lange baan staan voor de deur. Hoe groot is je ploeg bij de ONK en de NK junioren? Hoeveel limieten zijn er behaald? En wat zijn je verwachtingen?
Bij het ONK hebben wij 3 zwemmers met in het totaal 18 starts. Bij de NJK hebben we 12 zwemmers met 53 individuele en 3 estafette starts. Wij hebben zeker een aantal medaillekandidaten en zullen proberen onze topvorm te laten zien op de NK’s. Op Andrea (Kneppers) na zal iedereen volledig getaperd aan de start verschijnen. Andrea zwemt in Praag op de EJK en zal dus 4 weken later moeten pieken.

5. Hoe prepareer jij je ploeg voor deze wedstrijden? Trainingskampen, etc.
"Wij hebben geen mogelijkheden voor een trainingskamp, dus we moeten het doen met de trainingsuren die wij hebben. Wij periodiseren gewoon naar de NK’s toe en ook de wedstrijden van te voren staan in het teken van de NK’s. Verder doen wij eigenlijk niet zo veel bijzonders."

6. Wat is het moeilijkste waarmee je in je trainersloopbaan te maken hebt gehad?
"Eigenlijk heb ik nog niets meegemaakt waarvan ik denk dat het moeilijker was dan normaal. Wel is het natuurlijk spannend of sommige trajecten die je uitzet ook allemaal op z’n plaats vallen. Toen ik met Joost Reijns een planning maakte, die moest uitmonden in een EJK-limiet was het natuurlijk wel heel spannend of dat dan ook zou lukken. De blijdschap bij Joost toen hij naar Boedapest mocht (en twee huilende ouders) was voor mij wel een van de mooiste momenten uit mijn trainers tijd. Bij Andrea was het al weer wat minder spannend omdat je het dan allemaal al een keer hebt meegemaakt."

7. Heb je dit seizoen dingen meegemaakt waarvan je denkt dat ga ik volgend jaar zeker anders doen?
"Nee, ik denk niet dat er volgend seizoen veel zal veranderen. Als er budget is zal ik zeker proberen een trainingskamp te organiseren en voor een groep zwemmers zal ik proberen wat meer internationale wedstrijden te vinden om te racen. Verder geen nieuwe dingen."

8. Wat is het absolute hoogtepunt uit je trainers loopbaan? Het moment dat je dacht 'yes' hier doe ik er voor?
"Dit is wel een moeilijke vraag. Ik heb hele mooie dingen meegemaakt met Joost, Remco Peerdeman, Andrea, Femke Swier, Danique Stoop. Maar ik kan ook ongelooflijk genieten van de blijdschap die een junior onlangs had toen hij zijn 1ste A-kring limiet had gehaald. Maar als ik toch een hoogtepunt moet noemen is dat denk ik wel de 1ste keer op de NJK met Andrea Kneppers, waar zij uit het niets 9 gouden en 2 zilveren medailles haalde door niet alleen snel, maar ook technisch erg goed te zwemmen."

9. Hoe lang wil je trainer blijven? Wat zou een aanleiding zijn om een streep onder je activiteiten te zetten?
"Ik weet niet hoelang, maar voorlopig wil ik nog wel training blijven geven. Als ik niet meer de combinatie tussen werk, privé en zwemmen kan maken is zwemmen het meest voor de hand liggend om te stoppen. Als de randvoorwaarden die door de vereniging geschapen worden niet meer voldoen aan de eisen, die ik stel aan de trainingen, zou ik ook meteen stoppen. Als het niet meer klikt tussen mij en de zwemmers is er natuurlijk ook geen basis om door te gaan."

00 Welke bezigheden boeien je naast de zwemmerij?
"Ik ben zelf lid van een tennisvereniging en vind het altijd lekker ontspannend om een uurtje te tennissen. Ik ben ook al vanaf mijn geboorte een groot fan van PSV (voetbal) en daar kijk ik dus (meestal) met veel plezier naar. Vroeger las ik ook nog best veel maar nu kom ik niet veel verder dan wat zwemlectuur. "


Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport