background image
 
*

Speedo Fast Water Meet bij 6e editie opnieuw een voltreffer; Tamara van Vliet en Thom de Boer supersprinters

Door: Jos van Kuijeren   |   01/07/2019
Speedo Fast Water Meet bij 6e editie opnieuw een voltreffer; Tamara van Vliet en Thom de Boer supersprinters
Toptrio:Robin Neumann, Tamara van Vliet en Josien Wijkhuijs @Gunny van Stempvoort

De zesde editie van de Speedo Fast Water Meet had veel in zich wat een zwemweekend zo aantrekkelijk maakt. Sportieve hoogtepunten, maar soms ook persoonlijke tegenvallers als kwalificatietijden voor bijvoorbeeld de EK kortebaan in Glasgow op honderdsten gemist werden. Er veranderden vijf NR’s van eigenaar, Joeri Verlinden was even de gelukkigste man van het zwembad na zijn EK kb limiet 100 vlinder en Tamara van Vliet had lak aan de EK-kwalificatie eis op de 50 vrij. Tamara van Vliet en Thom de Boer werden weer gekroond als supersprinter en winnaar van de 25 meter vrije slag! Het jurycorps en de organisatie waren wederom in topvorm!

Organisator De Dolfijn had in samenwerking met sponsor Speedo een programma samengesteld voor ‘elck wat wils’. Na de lange baan kampioenschappen in de maand juni een tweedaagse wedstrijd in een 25 meterbad, waar limieten voor de komende kampioenschappen konden worden gezwommen, waar plek was voor snelheidsnummers, voor records en zelfs EK-kwalificatie.

Het ochtendprogramma van series (besloten met 4x50 estafettes) kreeg een herhaling in  een snelle middagsessie met finales (voorzien van estafettes) plus als uitsmijter de 25 meter vrije slag met als bonus de Zwemkroniek Bokaal en een biljet van 50 euro voor de winnaar en winnares. Tussen series en finales was er ruimte met 200-400 meter afstanden plus 50 meters voor de allerjongsten, die niet naar Jaargangfinales in Dordrecht waren.

De sportieve oogst bedroeg 2 EK kb limieten en 5 NR’s, terwijl de N(JJ)K- startbewijzen en pr’s niet te tellen waren. Kortom het was een tweedaagse waar vele deelnemers met plezier op terug konden kijken.


Het Sloterparkcomplex is een ideale accommodatie. Zwemmers weten er wel weg mee, terwijl voor publiek binnen en buiten genoeg plaats was om te ontspannen in het tropisch warme weekend (vooral zaterdag). Er kon zelfs gezwommen worden in het buitenbad (25m).

Het jurycorps onder leiding van Olga Diemel en Jos Bosman deed er alles aan om de wedstrijd in goed banen te leiden. Dat was best hard werken, want in de zomer is het sowieso warm in een overdekt zwembad. Bovendien moest het wedstrijdtempo op rolletjes verlopen, want in het Sloterparkbad zijn op zaterdag meer gebruikers dan alleen de wedstrijdzwemmers. Zoals diploma en doelgroepen zwemmen.

 

De records en topprestaties op een rij:

NR 18 jaar 50m schoolslag Meisjes Rosey Metz
Een flitsende start bood meteen perspectieven voor Rosey Metz voor een toptijd op de 50meter schoolslag. Na het keerpunt was er misschien een kleine oneffenheid in de techniek en dat scheelde misschien dat de 30.34 net niet goed genoeg was voor de EK-limiet voor Glasgow (30.30). Wel is de WVZ-zwemster op de eeuwige ranglijst derde achter Moniek Nijhuis (29.62 WK Doah 2014) en Kim Busch (30.10 ISF Aachen 2018). Zij verbeterde het NR 18 jaar dat met 30.99 sinds 10 december 2009 op naam stond van Tessa Brouwer. Een poging om ook op de 100 meter een record  van Tessa Brouwer te verbeteren strandde zondagmiddag op 1.07.32. Doel was 1.06.54.


NR Junioren 50m rugslag jongens: Keanu Streefland
Het NR op de korte rugslag was rijp om doorgestreept te worden, want het stond met 26.31 sinds 7 februari 2015 in Leeuwarden op naam van Luuk Veldman (Orca) sinds. Het korte baan evenement in Amsterdam was een mooie kans voor Keanu Streefland, uitkomend voor SG The Hague Swimming. Streefland maakt deel uit van het OC Den Haag, waar hij traint bij Sven Jaeger.

 

NR Junioren 100m wisselslag jongens: Tim Korstanje

De EYOF-selectie bereidt zich grotendeels voor in eigen land tot het vertrek naar Bakoe. Na de eerste thuistrainingen werd het weekend benut met deelname aan de Speedo Fast Water Meet op de korte baan. Voor Tim Korstanje een kolfje naar zijn hand om lekker snel te racen. Hij was op de 100 wissel in de series succesvol met een Juniorenrecord, dat hij bracht op 57.56. Daarmee loste hij een oude bekende af op de recordlijst, namelijk Daniel van der Deen. De Drent (1995), een talent op de o.a. de rugslag, was sinds 25 juni in Emmen 2011 recordhouder met 57.92. Hij ruilde al jong zijn zwemtoekomst in voor een loopbaan als fotomodel. Als geboren racer was Tim op de 25 meter vrije slag ook de snelste junior/jeugdzwemmer met zijn respectieve 10.48 (4e) en 10.46 (5e)

 


Tim Korstanje in de midden tussen Bjorn van Doesburg (l) en Mart Niehoff na de 50 vrij, rechts Lammie Winters van Speedo Nederland @ Gynny van Stempvoort


NR Junioren 4x50m wisselslag estafette: ZPC Amersfoort

In de eerste ochtendsessie ging het er even flink luidruchtig aan toe in Amersfoortse kringen. Het jeugdteam met Austin Namesnik, Rijk Dragtstra, Mart Niehoff en Daniël Claasen tikte als eerste aan in 1:44.87 en won het gebak. De bloemen waren echter voor het juniorenkwartet dat voor ZPC Amersfoort een NR in die klasse zwom en een streep zette onder de 1:49.09 van een Hoogeveenviertal in 2014.
Angus Corbeau (27.90), Ruben Claasen (30.79), Simon Claasen (25.16) en Rijke Heere (23.71) tekenden gezamenlijk voor 1:47.56.


NR Junioren ZPC Amersfoort met de gebroeders Claasen, Angus Corbeu en Rijk Heere @Gunny van Stempvoort

 

NR 4x50m wisselslag heren: De Dolfijn
Zelfs in het slotnummer schalden de oerkreten van de overwinning en het vestigen van een Nederlands record nog door het Sloterparkbad door toedoen van vier echte liefhebbers. Er stond ook wel iets op het spel, want het NR van AZ&PC, gevestigd op 28 juni 2009 tijdens de NK Sprint in Alkmaar, was echt rijp voor de sloop. Dan moest wel afgerekend worden met de 1.37.62 waarmee Robert Yallop (25.80 rugslag), Robin van Aggele (26.18 schoolslag!!!!), Ewoud Tamminga (23.64 vlinderslag) en Joran Barends (22.00 borstcrawl) de Nederlandse sprinttitel grepen.
De Dolfijnmannen van trainer Rob Schut waren daarom extra gebrand om het record weer in Amsterdam te brengen en slaagden met een piepkleine marge: Ruben Dekker opende met 26.05 en Ties Elzerman eed zijn schoolslag in 26.40, maar virtueel lag de recordploeg van 10 jaar geleden nog een halve seconde voor op de Amsterdammers van nu. Thom de Boer bracht met zijn machtige vlinderslag (23.19) de stand nagenoeg op gelijke hoogte, waarna de ontketende Tom Lommers zijn aandeel afsloot met 21.82 en het verschil maakte: Nederlands record voor verenigingsploegen in 1.37.46.
Een schitterende apotheose van een prachtig en enerverend toernooi!!!

G
Gebak en een felbegeerd NR 4x50 wissel mannen voor de Dolfijnmatadoren Tom Lommers, Thom de Boer, Ties Elzerman en Ruben Dekker. @Gunny van Stempvoort

Er viel veel te genieten bij de afsluiting van het zwemjaar 2018/2019 in het zwembad.
Genoemd zijn nog niet de kwalificatie tijden, die Tamara van Vliet (24.28 op de vrij bij een eis van 24.42) en de opgeluchte Joeri Verlinden (50.61 op de 100 vlinder bij een eis van 50.82)  op het scorebord brachten. Vooral Verlinden was even de gelukkigste man van het Sloterparkbad!!!


Maar er waren ook teleurstellingen van net niet gelukte limietpogingen. Zonder specifieke wedstrijdvoorbereiding kwam WK-ganger Arjan Knipping op de 400 wissel met zijn 4:10.00  net niet voorbij de vereiste 4:09.17. Voor Robin Neumann was het missen van de voor Glasgow vereiste 1.55.75 op de 200 vrij de derde tegenvaller van het seizoen. Eerst kwam zij 0,2 seconde tekort om in aanmerking te komen voor de WK-estafetteploeg 4x100 vrij in april, terwijl zij enkele maanden geleden vanwege haar leeftijd (zij is 22) niet in aanmerking zou komen voor deelname aan de Universiade in Napels. De KNZB hanteert eigen normen voor dit speciaal voor studenten in het leven geroepen toernooi in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nu is het een aanmoedigingswedstrijd voor zwemmers, die na de EJK een tussentraject krijgen aangeboden via een FINA-puntentelling (minstens 800) voor gezwommen tijden, maar voor dit jaar als geboortejaarnorm: meisjes 1998 of later en jongens 1997 of later.


En dan was er natuurlijk de traditionele klapper van de wedstrijd de twee manches over 25 meter vrije slag van startblok tot muur. Thom de Boer won zaterdag met overmacht en Tamara van Vliet bewees opnieuw over een supersprint te beschikken. Swimjos mocht de Zwemkroniekbokaal weer uitreiken. Met genoegen natuurlijk.Opnieuw de beste sprinters op de 25 meter vrije slag, Thom de Boer en Tamara van Vliet, de Zwemkroniekbokaal en Swimjos
@Gunny van Stempvoort

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.