Nieuws

02 april 2009

Reacties op de regelgeving rond badkleding (2)

De reactie over de regelgeving rond de badkleding bij wedstrijden blijven binnenkomen. Dus ga er maar weer eens voor zitten!

Deel 2
16. Het eventueel gaan verbieden van alle zwembroeken tot op de knie bij jongens minioren is eigenaardig. Deze zwembroeken zijn veelal gemaakt van stof die ook voor korte zwembroeken wordt gebruikt. D.w.z. een stof die níet minder weerstand biedt en evenmin extra drijvend vermogen. Dat impliceert dus, dat een zwembroek tot op de knie van 'gewone' stof mogelijk eerder remmend dan snelheidverhogend werkt...

Verder wekt het verbazing (of juist niet...) dat de KNZB op het al dan niet verbieden van bepaalde broeken/pakken voor de troepen uit wil lopen. Waarmee de KNZB zich dan óók kan gaan scharen in de talloze rij voorbeelden van (betweterig) 'Holland op z'n smalst'.

Tenslotte las ik een steekhoudende reactie van S.W.A. Scholte-Raven, waar ik mij grotendeels bij kan aansluiten. In aanvulling daarop wil ik nog opmerken dat
niet alleen het aantal aangeboden trainingsuren per week als concurrentievervalsend kan worden gezien, maar evenzeer de kwaliteit van die trainingen. Woon je in Amsterdam of Eindhoven, dan kun je hoogstwaarschijnlijk rekenen op goede kwaliteit trainingen. Woon je in Breskens of Bourtange, dan tref je het minder....

Het is dus allemaal zo relatief als het maar zijn kan...
W. van Boven.

******
17. Ik vind dat dubbele pakken of pakken met extra drijfvermogen gebruiken tijdens een wedstrijd niet kan maar, de regelgeving voor minioren en junioren vind ik totaal belachelijk. Onderstaand mijn argumenten:

1) Soms moeten minioren en junioren tegen jeugd zwemmen (bijv. swimcup) dan hebben ze dus al een kleine achterstand dat is ook oneerlijke concurrentie.
2) Iedereen gaat dan de ‘ballenknijpers’ dragen . Het komt er dus op neer dat de fabrikanten deze ook sneller en duurder gaan maken en dan zijn we weer terug bij af.
3) Verhaeren zegt dat er door de pakken oneerlijke concurrentie is maar bijna iedereen bij de eerste 5 op de NJK en minioren NK heeft een broek of pak dus waar is het probleem?
4) Door deze regel door te voeren ga je 12 jaar terug in de tijd en bij andere sporten gebeurt dat ook niet.
5) Ik ben Junioren zwemmer en ik heb 2 fs pro’s en 2 LZR’s over 2 jaar als ik ze weer aan mag zijn ze te klein en kan ik ze dus weggooien dat is dan € 760 waar ik zelf voor gespaard heb!!!
Dit kunnen andere kinderen ook doen. Als ze dit hadden willen verbieden hadden ze daar eerder mee moeten komen en niet nu iedereen al een pak heeft. Waarschijnlijk wil iedereen z’n geld terug. Misschien kunnen de mensen dit van Dhr. Verhaeren terug vragen.
6) Waarom mag technologie in de zwemsport niet vooruit gaan?
7) Hoe gaan ze dit oplossen met de records??? Er zijn mensen die BJP’s of NR’s of ER’s Of WR’s verbeterd hebben soms uit 1984; deze worden hierna waarschijnlijk nooit/ heel lang meer gehaald.
8) Na de OS hebben ze de pakken goedgekeurd en heeft iedereen ze gekocht en nu draaien ze alles terug.
9) In het buitenland zijn er ook wedstrijden als je daarheen gaat en je mag geen jammer of legskin of bodyskin dragen en de kinderen daar wel dan is er ook sprake van oneerlijke concurrentie.
Naam inzender bij redactie bekend.

******
18. Argumenten tegen het voorgenomen besluit voor het verbieden van lange badpakken en lange zwembroeken bij minioren en junioren:

Realiseert de KNZB zich wel dat de huidige toptijden van minioren en junioren zeer waarschijnlijk eerder het resultaat is van aandacht voor techniek bij minioren en junioren, landtraining, de MOZ, de provinciale, regionale en jeugdselecties waar de toppertjes elkaar tegenkomen, motiveren en vooral leren dat je niet zo maar de beste bent in een training, laat staan in een wedstrijd? In tegenstelling tot dit maar gewoon op het materiaal te gooien en de inspanning en van deze jonge zwemmers om dit te bereiken als ondergeschikt te verklaren.
Vier jaar geleden waren er ook al goede zwempakken, toch waren de resultaten toen nog niet zo spectaculair, maar ja toen was de MOZ ook nog maar net ingevoerd.
Voor een goede minior/junior is de winst veel meer het resultaat van de kick het badpak aan te hebben, dan van de paar tienden winst van het vaak te grote badpak / de lange zwembroek.

We zijn weer eens haantje de voorste, alleen Australië gaat ons voor.
We verwachten echter wel dat onze topzwemmers bij EYOF en NJK’s met de top kunnen meestrijden en er wordt verwacht dat je de finale en liefst medailles kan halen.
De KNZB stelt zelf haar kwalificatie eisen voor EYOF, NJK’s, toegang tot kring- en regionale selecties en tot juniorenselecties vast aan de hand van de toptijden van de topzwemmers en de niveau’s in MSS tabellen. Als we dan niet meer met het beste materiaal mogen zwemmen, dan moet de selectie ook plaatsvinden o.b.v. de MSS tabellen van bijvoorbeeld 4 jaar geleden, toen er nog haast geen lange badpakken gebruikt werden of o.b.v. de tien toptijden van toen.

Een kind wil altijd het beste en heeft hier zelf ook veel voor over
• als cadeau krijgen bij verjaardag of kerstmis van ouders, opa of oma
• zelf sparen, ook al het verjaardagsgeld, zakgeld en verdient met klusjes
• waarom is een goed zwempak geen goed cadeau en een Playstation3 wel
• vroeger wilden we ook alleen maar voetballen in Adidas, Puma en Quick
• als je goed kan schaatsen wil je ook Zandstra’s of Vikings, als je heel goed bent klapschaatsen, bij basketbal wil je ook de schoenen van je idool.

Als je van plan was deze badpakken te verbieden, had je dit als KNZB wel een aantal jaren eerder mogen verkondigen en niet pas na een NJK waar deze pakken in het zwembad, met medeweten van de KNZB worden verkocht, naar verluidt ca. 200 stuks.
Ik neem aan dat de KNZB met haar hoofdsponsor een omruilactie gaat organiseren: een niet meer toegestaan tweedehands badpak voor een nieuwe van dezelfde kwaliteit maar dan van het juiste type, de kosten zijn voor de ouders: de verzendkosten. Anders kan de vaak maar 1 of 2 jaar oudere jeugd de tweedehands badpakken binnenkort voor een koopje via Internet aanschaffen.

Lange badpakken en knie-badpakken zijn al een aantal jaren in de handel in alle soorten en prijsklassen. Laten we maar weer terug gaan naar de badpakken uit de jaren 70.
Vernieuwing kan niet worden tegengehouden. Vroeger werd al het lichaamshaar geschoren en smeerden we ons in met olie. Gaan we dit dan ook allemaal verbieden.
Laten we dan ook maar direct de zwembrilletjes (iedereen kan toch onder water kijken) en de badmutsen (niet iedereen kan de dunne betalen) verbieden. En oh ja de sportdranken en energybars bannen we ook uit de zwembaden. De jury gaat binnenkort de drinkflessen controleren of minioren en junioren alleen maar siroop met water gebruiken.
Naam inzender bij redactie bekend.

******
19. Even wat opmerkingen over minioren en junioren:
Prima dat voor deze leeftijdgroep de LZR straks niet meer van toepassing is. Het lichaam van het jonge kind wordt door de banden in een "corset" geperst. Kijk maar eens als ze dat pak uittrekken: overal rode striemen op het jonge lichaam. Verhoogd risico op middenrifbreukje???
De jonge zwemmers die in een LZR beginnen te zwemmen gaan ineens erg goede tijden zwemmen. Vooral op de RC.
Het wil erbij mij niet in dat dit zo'n snelle progressie alleen door trainingsarbeid komt.
Jongens en meisjes
- als de jongens broeken mogen tot de knieën dan mogen de meisjes toch ook een zwempak tot aan de knieën (zgn. haaienpak)? Gelijkheid.
- jongens een broek tot de heupen, dan ook de meisjes een zwempak tot de heupen. Gelijkheid.
- maar er is niks mis mee dat er ook gezwommen wordt in zgn. haaienpakken, maar geen LZR-corset, maar wel bijvoorbeeld in een Speedo fastskin, een Speedo Pro. Hier zwemmen al jarenlang de minioren en junioren in. In deze pakken moet je voor goede tijden technisch en krachtig ook goed kunnen zwemmen.

Mijn dochter roept: "Ik kan sneller als ik meer dan 6 uur per week mag trainen als ik ben uitgegroeid. Ook wil ik technisch beter worden. Dan kan ik vette PR-en maken. Dan heb ik geen LZR-pak nodig, brrrrrrr dat corset, ik krijg het er al benauwd van, zo strak zit zo'n pak."
Een moeder van een NJK-junior zwemster zonder LZR-pak, Gerbrig Menger

******
20. Met plezier heb ik gelezen, dat er nu eindelijk een regelgeving komt voor wat betreft de zwempakken. Ook heb ik wat reacties gelezen. Ik ben zelf een ouder van 2 zwemmende zoons een junior, en een minior. Ik kan de regels alleen maar toejuichen. Mijn portemonnee laat de aanschaf van dit soort pakken niet toe. Bovendien als ik het wel had kunnen betalen zou ik alleen tot kopen over zijn gegaan i.v.m de oneerlijke concurrentie met name bij wedstrijden als NJK en Speedofinales. Ik heb me verschillende keren afgevraagd wat de mensen bezielt wel zo'n pak voor je kind te kopen. De prestaties nemen dan misschien nu toe, maar wat hebben ze er aan voor de toekomst? Bovendien is er al geruime tijd discussie over de LZR als je dan toch tot kopen van zo'n pak over bent gegaan, ben je alleen maar ambitieus en vind ik het ook voor eigen risico en dom. En de eventuele regels van Jacco Verhaeren voor jongere zwemmers zijn ook alleen maar prima, wat maakt het uit. Het scheelt ons allemaal geld voor wat betreft de aanschaf, en als ze het goed doen blijft dat ook wel zo, met een eventuele ballenknijper, die ze alleen maar niet aanwillen omdat dat niet modern is.
Ik ben blij dat ik weer wedstrijden tegemoet kan zien waarin ik weet dat als mijn zoons verliezen, dit is omdat een ander harder zwemt en niet omdat die ander een duurder pak heeft. Dit maakt dat ze zelf ook weer jaloers worden op andermans prestaties en niet op andermans pak. Dus ook motivatie om beter hun best te doen tijdens trainingen.

Een zwemmoeder


Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport