Nieuws

22 maart 2009

KNZB publiceert komende week regelgeving FINA

NIEUWEGEIN- De KNZB publiceert komende week de wijze waarop de regels van FINA in Nederland zullen worden toegepast.

Mede op voorspraak van Nederland is de wildgroei van zwempakken aan banden gelegd. Technisch Directeur Jacco Verhaeren heeft opdracht gegeven een uitleg voor de Nederlandse zwemmers en officials te schrijven. Verhaeren: "Ik ben blij verrast dat FINA de regels per direct heeft verscherpt, dus al voor het WK in Rome deze zomer. Wij zullen in Nederland per 1 april de zwempakken gaan controleren. We moeten nog wel zorgen voor een bruikbare Nederlandstalig uitleg."

Verhaeren is niet bang voor discussies langs de badrand. "Iedere trainer die zich een beetje in de materie verdiept heeft, zorgt er wel voor dat zijn zwemmers met toegestane kleding aan de start verschijnen."
Bij de Swimcup in Amsterdam (16 tot en met 19 april) kunnen sporters zich kwalificeren voor het WK. Bij het vaststellen van de limieten in 2008 had Verhaeren al een restrictie voor de zwempakken opgesteld. De maatregelen van FINA sluiten hier naadloos op aan.

Verhaeren zal aan het KNZB bondsbestuur voorstellen om bij de jeugd nog verder gaande maatregelen door te voeren. "We hoeven niet terug naar het stenen tijdperk, maar ik zie met lede ogen aan hoe zwemmers van 11 of 13 jaar door hun ouders in peperdure zwempakken worden gestoken, waar ze vaak binnen enkele maanden al niet meer in passen. Oneerlijke concurrentie, want niet iedereen kan ze betalen en bovendien voor de langere termijn juist schadelijk voor de zwemmers. Op die leeftijd draait alles om de goede techniek. Met de high-tech pakken wordt een slechtere techniek juist gecamoufleerd.
Ik zou met ingang van volgend seizoen bij jongens broeken van heup tot maximaal knie willen toestaan en bij meisjes een badpak tot de heupen. Het bondsbestuur zal hier een besluit over moeten nemen maar ik hoop dat ouders nu al besluiten andere kleding simpelweg niet aan te schaffen."
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport