background image
 
*

De dag van de open waterzwemmers in warm water (30 graden) rond de Seychellen, het verslag en de reacties

Door: Jos van Kuijeren   |   11/05/2019
De dag van de open waterzwemmers in warm water (30 graden) rond de Seychellen, het verslag en de reacties
Esmee Vermeulen

De eilandengroep De Seychellen vormde vandaag de idyllische achtergrond van de tweede race van de FINA / CNSG Marathon Swim World Series 2019, waar Marc-Antoine Olivier, huidige wereldkampioen 10 km, en Arianna Bridi, een topper uit het circuit, de winst voor zich opeisten.


Olivier noteerde een tijd van 1 uur 56 minuten en 2 seconden. Hij werd op de voet gevolgd door Nicholas Sloman. De Australiër eindigde als tweede op 2,1 seconden van de winnaar. in de Hongaar Kristof Rasovszky bereikte het podium als derde met een achterstand van 2,3 seconden.

Olympisch kampioen Ferry Weertman werd na een boeiende wedstrijd vierde. Hij moest 2,8 seconden prijsgeven op Olivier. Pepijn Smits (22e) en Marcel Schouten (23e) ontliepen elkaar weinig.


De reacties van de Nederlandse mannen (KNZB-persbericht)

Weertman sprak van een 'zware race' over zes ronden. ''Het was echt heel warm, maar ik had een mooi raceplan om in het vierde rondje even gas te geven. Ik heb een rondje op kop gelegen en geprobeerd flink door te trekken. Kort daarna kwam Marc-Antoine over me heen, die ook goed door trok. Gelukkig kon ik goed bijblijven, alleen merkte ik op het eind in de sprint dat ik geen energie meer over had.'' Weertman keek ook al verder. ''Met het oog op Tokio was het qua omstandigheden een heel goede training. Ik ben vierde geworden en daar ben ik heel blij mee.”
Smits was niet tevreden met zijn klassering. "Het was pittig en door de warmte voelde ik me niet comfortabel. Er zat zeker meer in. Aan de andere kant zaten er dingen in de race waar ik wat mee kan voor de toekomst.”

Schouten zag een redelijke klassering in de laatste ronde als sneeuw voor de zon verdwijnen. ''Ik deed veel dingen goed. Lag vroeg vooraan en had een goede positie toen Ferry langszij kwam. In die laatste ronde moet ik meer kunnen geven.”

De vrouwen 

Ana Marcela Cunha, wereldbekerwinnares van vorig jaar was in de slotfase bij de vrouwen niet opgewassen tegen de furieus sprintende Bridi, die won in 2 uur 01 minuut en 33,9 seconden seconden. Het verschil was met 0,2s natuurlijk nauwelijks waarneembaar.Lara Grangeon uit Frankrijk claimde haar eerste bronzen medaille ooit in het circuit in 2 uur 01m en 41,1s

 Rachele Bruni (ITA0, winnares van de Worldseries in 2017 moest genoegen nemen met de vierde plaats in 2 uur 01m en 41,7), terwijl wereldkampioen Aurelie Muller uit Frankrijk vijfde werd.


Reacties van Esmee Vermeulen en begeleidend coach Thijs Hagelstein (KNZB persbericht)

Bij de vrouwen lag Vermeulen tot de laatste ronde in een groepje deelnemers rond de vierde plek. Daarna werd het tempo flink opgeschroefd. ''Ik kon niet helemaal aanhaken en kwam in een gevecht terecht. Daardoor verloor ik wat plaatsen en werd ik uiteindelijk twaalfde'', aldus de Zaanse.

Coach Thijs Hagelstein sprak over 'bijzondere omstandigheden'. ''Het water was erg warm. Ook de zon maakte het heel uitdagend. Dat zijn omstandigheden waar we richting toekomst mee bezig zijn. Daarbij is drinken natuurlijk heel belangrijk.” Met de toekomst doelde Hagelstein op de Olympische Spelen, waar een soortgelijk scenario kan spelen.

 

De serie krijgt op 8 juni een vervolg in Setubal (POR), voordat hij deze wordt voortgezet in Hongarije en Canada.

Pepijn Smits, Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal komen over twee weken aan de start bij  de Franse Open (23 t/m 26 mei). Dat vindt plaats in het .Lac du Causse nabij het plaatsje Lissac sur Couze in de DordogneDe eindrangschikking vrouwenMannen
Wat er aan vooraf ging:


Zondagochtend 12 mei gaan vier Nederlanders van start op de 10 kilometer open water van FINA / CNSG Marathon Swim World Series in de oceaan bij de eilandengroep De Seychellen. Esmee Vermeulen. Ferry Weertman, Pepijn Smits en Marcel Schouten wagen zich aan deze krachtproef

Contact met Thijs Hagelstein leerde dat de de watertemperatuur de Indische Oceaan ter hoogte van het wedstrijd terrein behoorlijk hoog is met 30+ graden Celsius. Coach Hagelstein begeleidt samen met fysio Rienk Koeneman de zwemmers.

 

Om 08.00 uur locale tijd, het is dan in Nederland 06.00 uur, gaan volgens de inschrijflijsten 32 vrouwen van start. Namen om rekening mee te houden zijn o.a. Rachelle Bruni en Arianna Bridi uit Italie en natuurlijk Aurelie Muller uit Frankrijk. Maar onderschat ook Esmee Vermeulen niet, winnares van het EK-brons in het afgelopen seizoen. Deze keer is Sharon van Rouwendaal niet van de partij. De 3-voudig Europees kampioene van Loch Lomond concentreert zich op de Open Franse kampioenschappen eind deze maand.


Foto: Open water Swimming Club (Facebook)


Bijna twee maanden geleden ging de winst in Doha naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, die toen won van de Kareena Lee (AUS) en net 0,4 s sneller was. Bruni (ITA) was toen derde op 1,5s , gevolgd door de Amerikaanse Anderson (op 3,9s) en de Duitse Beck (op 4,2s). In het gedrang bij de laatste boei lag Esmee Vermeulen aanvankelijk goed, maar kreeg toen letterlijk een tik op haar vingers. Meer dan een 27-e plaats zat er niet meer in.


Vanaf 11.30 uur (09.30 NL tijd) storten 42 heren zich in het gedrang van de 10 kilometer. Olympisch en wereldkampioen Ferry Weertman, Pepijn Smit en Marcel Schouten verdedigen de Nederlandse kleuren. De concurrentie op papier komt zeker van Marc-Antoine Olivier (FRA), Matteo Furlan (ITA) en de taaie Hongaar Kristof Razovsky.

 

Bij de eerste wedstrijd van de reeks FINA 10 kilometers ging de winst naar Florian Wellbrock in 1:52:21.60. De Duitser versloeg op 16 februari in Doha de Hongaar Rasovsky met een verschil van 1,2 seconde. De nummers drie en vier waren Jordan Wilimovsky (USA) op 2,8s en de Italiaanse 1500 meterspecialist Paltrinieri op 4,5s. Het tweetal duelleerde onlangs nog bij de Amerikaanse WK-trials (een open toernooi) waar Paltrinieri de snelste was.
Bij de wedstrijd onder de ‘rook’ van de hoofdstad van Quatar finishte Kai Edwards (AUS) en de bekende Duitser van Nederland origine Rob Muffels als 5e en 6e op respectievelijk 5,7s en 8,0s


Bij de WK in Gwangju zullen de zwemmers ook te maken krijgen met warm water, daarom in in april al enkele weken getraind in Singapore onder vergelijkbare omstandigheden.


V.l.n.r. Ferry Weertman, Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal en Pepijn Smis vorig jaar bij de EK winnaars van de team event; @AD

De 10 kilometer van de Seycellen is via livetiming te volgen op: http://www.microplustiming.com/FINAOW2019-Seychelles/index_web.php

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.