Nieuws

03 december 2008

Kledingparagraaf bij WK-kwalificatietijden

De vele ontwikkelingen rond het ’snelle zwempak’ hebben Jacco Verhaeren ertoe gebracht de kwalificatieprocedure voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Rome aan te passen. De technisch directeur van de zwembond KNZB heeft een zogenoemde ’zwemkledingparagraaf’ toegevoegd. Hij heeft dit aan de zwemmers laten weten, zo staat te lezen in onderstaand ANP-bericht.

Verhaeren wil met de maatregel de sporters in bescherming nemen. ,,Door de mogelijkheid dat zwemmen in het ene of andere zwempak nogal verschil kan maken, kan de kwalificatie oneerlijk worden,’’ licht Verhaeren op de website van de KNZB toe. ,,De limieten die zijn gesteld garanderen normaliter een niveau dat deelname aan de betreffende wedstrijden rechtvaardigt. Door met beduidend sneller materiaal aan de start te verschijnen wordt deze kwaliteitsgarantie tenietgedaan.’’

De introductie van de LZR Racer, het fameuze zwempak van Speedo, heeft de afgelopen maanden voor een revolutie gezorgd. Vele wereldrecords sneuvelden in deze gewilde outfit. De concurrentie zat uiteraard niet stil en kwam ook met vernieuwende materialen en ontwerpen.

Tijdens de Swim Cup, die vrijdag in Eindhoven begint, kunnen de zwemmers startbewijzen voor de WK afdwingen. Degenen die een limiet halen of een kwalificatietijd zwemmen voor de estafette, moeten na afloop het pak en het merk van de outfit tonen. Hiervan worden een foto en een notitie gemaakt.

Omdat Verhaeren nog onvoldoende weet over het effect van nieuwe pakken of het over elkaar heen dragen hiervan, zal hij later eventueel maatregelen nemen. ,,Ik betreur deze gang van zaken zeer, maar acht het noodzakelijk voor een eerlijk kwalificatieverloop. Door de internationale discussie en ontwikkelingen op dit moment is het echter niet uitgesloten dat dergelijke maatregelen in de toekomst internationaal worden ingevoerd,’’ aldus Verhaeren.

Het officiële bericht vind je hier.







Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport