Nieuws

03 oktober 2008

Richard Broer zwemt Straat van Gibraltar over

Richard Broer is er donderdag als eerste Nederlander in ge slaagd de Straat van Gibraltar over te zwemmen. De 49-jarige inwoner van Voorburg legde de 20 kilometer tussen Spanje en Marokko af in vijf uur en vier minuten.

Broer werd eerst in een boot naar de zuidpunt van Spanje gebracht. Van daaruit moest hij naar de rotsen zwemmen en vanuit het water starten richting Punta de Cires. Eerst moest hij zuidwaarts zwemmen, en als er getij was zou hij ‘maar’ 18 kilometer hoeven zwemmen. Helaas, de stroming waar hij op hoopte was er niet, waardoor hij twintig kilometer moest ploeteren en op eigen kracht.

Met steun en toeverlaat Marcel Daas vertrok Broer een paar dagen voor de tocht naar het Spaanse Tarifa. Toen nog met de gedachte dat het om veertien à vijftien kilometer ging. Pas in Tarifa sprak hij de tocht door met de organisatie, de ‘Gibraltar Strait Swimming Association’ (ACNEG), die zwemmers van deze tocht bijstaat met tips en informatie. Hier hoorde hij dat de afstand achttien kilometer is als het meezit en twintig als het tegenzit.


Uitblazen na geslaagde oversteek.

Zijn coach Marcel Daas begeleidde de zwemmer onderweg. Hij voer in een bootje naast de Voorburger mee en gaf hem eten, drinken en vooral steun. Onderweg kwam de zwemmer meerdere dolfijnen tegen. ,,Dat was erg leuk. Bovendien was het weer heel goed'', zei Broer na afloop. Dat nam niet weg dat het een behoorlijk zware overtocht was. "Het einde was wel erg zwaar doordat er door het uitblijven van stroming van het getij een stuk meer gezwommen moest worden. Naar schatting bedroeg de afstand wel zo'n 18-19 kilometer. De verwachte zwieper naar het oosten werd dus niet gemaakt. Bij de start was het water vrij ruw. Vergelijkbaar met het IJsselmeer van dit jaar. Gedurende de tocht was er een afnemende golfslag".

Nog enkele meters en het eindpunt is bereikt.

Richard Broer zag de oversteek als een oefening voor het grote werk: het bedwingen van het Kanaal, een afstand van 33 kilometer. Voor veel Nederlanders is dat de ultieme uitdaging. Afgelopen weekeinde moest bijvoorbeeld Joost Kuijlaars halverwege opgeven omdat maag en darmen het niet eens waren met deze poging. Broer, een fervente open waterliefhebber, wil dat in augustus volgend jaar doen. Daarvoor gaat hij ook nog een dubbele oversteek (heen en terug) over het IJsselmeer maken.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport