Nieuws

27 september 2008

Edith van Dijk als sportheld aan Wall of Fame

Zwemmers op een overdekte ijsbaan is geen alledaags gezicht. Toch was het realiteit bij de officiële onthulling van een levensgrote (actie)foto van zwemster Edith van Dijk op de Wall of Fame op kunstijsbaan 'de Westfries' te Hoorn. Zij is daarmee de zesde internationaal befaamde sporter die een plaats krijgt op de eregalerij.

De langdurige staat van dienst met vele eretitels was aanleiding voor de gemeente Medemblik om Edith aan te melden voor plaatsing op de Wall of Fame. De zesvoudig wereldkampioene mocht de grote foto zelf onthullen na te zijn toegesproken door locatiemanager Eddy Bakker (voorheen de 'baas' van het Sloterparkbad in Amster), Louw Jan Zwagerman, wethouder van de gemeente Medemblik, en NZA-coach Martin Truijens.

Start schaatsseizoen
De onthulling ging gepaard met diverse feestelijkheden en werd gecombineerd met de start van het nieuwe schaatsseizoen. Zo luidde Edith samen met Olympisch estafettekampioene Femke Heemskerk het nieuwe schaatsseizoen met een 'schaatssprint' over enkele tientallen meters. De openingsactie werd gadegeslagen door tal van genodigden, familie en bekenden onder wie de open waterzwemmers van de ZV Hoorn en enkele coryfeeën van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam. Alle zwemmers 'bonden' de schaatsen onder om te voelen hoe het is om over het prachtige ijs van 'de Westfries' te glijden.

Einde carrière
Het optreden op de kunstijsbaan is de laatste actie van de zwemcoryfee. In 1990 begint de loopbaan van Edith met deelname aan de IJsselmeermarathon. In 2008 zet de zwemster definitief een punt achter haar lange en indrukwekkende zwemloopbaan.

Initiatief gemeente Hoorn
Gemeente Hoorn is initiatiefnemer van de Wall of Fame. Zij wil hiermee een zichtbare, blijvende herinnering creëren aan topsporters uit de regio die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd. Naast Edith van Dijk zijn op de eregalerij foto’s te bewonderen van Stephan van de Berg (plankzeiler), Wim Ruska (judoka), Ernesto Hoost (bokser) en het zeilduo Marcelien de Koning/Lobke Berkhout.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport