Nieuws

10 september 2008

Edith en Linsy net buiten de prijzen

Edith van Dijk en Linsy Heister zijn de Europese kampioenschappen open water in het Kroatische Dubrovnik als vierde en vijfde geëindigd op de 10 kilometer.
De winst op de 10 kilometer ging naar de Russische Larisa Iltsjenko. Het zilver was voor de Italiaanse Martina Grimaldi en het brons naar de Française Alice Franco.

Olympisch kampioene Iltsjenko, tevens achtvoudig wereldkampioene in het open water, tikte aan na 2 uur en 30,9 seconden. Van Dijk zat slechts 3,1 seconden achter haar en kwam een kleine twee seconden tekort voor de bronzen medaille. Heister finishte precies twee tellen na Van Dijk, die in Dubrovnik aan haar laatste grote kampioenschappen bezig is. Ze komt zondag ook nog in actie op de 25 kilometer.

Van Dijk baalde dat ze weer net naast het podium was geëindigd. "Stom hè'', zei ze na afloop. "Het is echt heel jammer, want ik heb tactisch en technisch een hele goede race gezwommen. Daar ben ik wel heel blij mee. Maar ik baal flink en dat mag ook.''

De 35-jarige 'veterane' zwom bijna de hele wedstrijd aan kop. Bij het passeren van de laatste boei werd ze echter door iemand aan haar been naar achteren getrokken. Ze vond toen nog wel de kracht weer drie, vier plekken naar voren te zwemmen, maar bleef daardoor net buiten de medailles. "Het was wel weer een goede race met het oog op de 25 kilometer. Dat blijft toch mijn afstand.''

Heister bleef met een vijfde plaats goed in het spoor van Van Dijk. Deze klassering biedt perspectief voor de toekomst. "Het bewijst dat Linsy goed meedraait. Met mijn opvolging zit het wel goed'', stelde Van Dijk. "Maaike Waaijer eindigde als negentiende, maar ze is nog jong. Zij komt er ook wel.''

Van Dijk doet donderdag met Alex Schelvis en Sebastiaan Reijnen mee aan de teamwedstrijd. Dat is ook een noviteit bij dit EK. "Ik denk dat we hierop wel kans hebben. Ik wil in ieder geval niet weer als vierde eindigen.''

Schelvis kon zich bij de mannen niet mengen in de strijd om de medailles op de 5 kilometer. In de race, die als tijdrace werd afgewerkt, eindigde hij als elfde op 1.57 van de winnaar Spyridon Gianniotis. De Griek was in Beijing twaalfde op de 1500 meter in het zwembad en zestiende op de 10 kilometer in het water van de olympische roeibaan. De Duitsers Jan Wolfgarten en Thomas Lurz finishten als tweede en derde.

De uitslagen staan op de pagina van Omega.