Nieuws

20 juli 2008

Edith van Dijk zeer snel in Anna Paulowna

Normaal gesproken horen warme erwtensoep en hete chocolademelk bij winterse evenementen. Nu waren het gewenste ingrediënten bij de lange afstandswedstrijden in de jachthaven van het Oude Veer in Anna Paulowna. De voorspellingen op de buienradar waren niet al te rooskleurig, maar dat het af en toe zo bar en boos zou zijn in de kop van Noord-Holland was een tegenvaller.

Hij vond het maar koud en nat die dag, liet fotograaf Douwe Beimin van het Nederlands Open Waterweb. (Zijn foto's zijn te bewonderen op Open waterweb). En hij had gelijk, want na de eerste nummers moest de wedstrijd al stilgelegd worden, omdat voor de zwemmers het zich buitengewoon slecht was en de juryleden op het droge bijna van de steiger het water in waaiden. Pluvius, de weergod, was de toernooi-organisatie gunstig gezind, want na een half uur 'regenpauze' kon het programma vervolgd worden. Juryleden op het land in de bootjes en de talloze vrijwilligers stonden hun mannetje en de zwemmers deden daarna wat zij altijd doen: zwemmen, weer of geen weer.


Voorpubliciteit
Het organisatieteam van Oude Veer had in de aanloop naar de twintigste editie van de open waterwedstrijd niet te klagen over voorpubliciteit. Sat kwam mede door de aanwezigheid van Edith van Dijk. De zesvoudige wereldkampioene maakte in Anna Paulowna een tussenstop in haar route richting Peking.
In water van 17,5 graden ging de 35-jarige lange afstandspecialiste buiten mededinging de strijd aan met de mannen op de 3 kilometer en dat ging haar uitstekend af. Voor haar waren de abominabele weersomstandigheden en de watertemperatuur geen enkel bezwaar en na 3000 meter kon zij tevreden terugblikken. Sebastiaan Reijnen (35 minuten 53,75 seconden)was de enige die onbereikbaar voor haar was, maar bij de startgewoel toonde Edith zich de meerdere van de andere concurrenten. Daarna lag zij spoedig in het spoor van de leidende Reijnen. In de slotfase kon Van Dijk er ook nog een knappe eindsprint uitpersen en haar tijd van 36.16.95 was van ongekend niveau. Zo moest Robin den Boer, weer terug van zijn EJK-deelname in het warme Zuid-Franse Sète, met 37.03.73 ruim 46 seconden toegeven. Dus putte Edith van Dijk veel voldoening uit haar voorlaatste wedstrijd (zondag startte zij op een 5 kilometer in Geestmerambacht nabij Alkmaar) in Anna Paulowna, waar zij dertien jaar eerder de nationale titel behaalde op de 5 kilometer.

Eenzame klasse
De hoofdnummers in Anna Paulowna gingen zoals verwacht naar grote namen uit het open water klassement. Bianca de Bruijn heeft na een langdurige 'dip' in haar loopbaan toch de slag weer te pakken en zij versloeg op de 3000 meter vrije slag de Y-tandem Vera van den Berg/ Alice Bravo en legde eveneens beslag op de eerste plaats op de 1500 meter.
Op de schoolslag was Astrad Koert van eenzame klasse. De MNC-zwemster had een voorsprong van bijna drieënhalve minuut op Larissa Brak. Net als in de binnenbaden is de schoolslag niet echt populair bij open waterwedstrijden.
Het is het métier van de echte specialisten en dat is dan te merken aan het aantal deelnemers.
Bij de mannen won Sebastiaan Reijnen de 3 kilometer, maar eerder op de 1500 meter waren de rollen omgedraaid. Den Boer klopte zijn rivaal in een felle spurt met een verschil van 0,8 seconde.
Favoriet Rens van den Berg haakte tussentijds af op de 3000 meter schoolslag, waarop Jurriën Hartman in de slotfase net iets sneller was dan Pieter Pickhardt.

Raszwemmers
Open water zwemmen voor is menig raszwemmer een blijvend genoegen, zoals dat te merken is in mastersgroepen. Joop Lam, oud-winnaar van de Driesluizenmarathon van Oude Veer uit een wat verder verleden, was er net als vrije slagspecialiste Connie Boer-Buijs en de vroegere schoolslagkampioene Karin Stein. En Jolanda de Rover, de olympische kampioene van 1984, die toch ook maar weer een frisse duik nam omdat dochter Merel open water zwemmen leuk vindt

Uitslagen op:Anna Paulowna.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport