Nieuws

20 juli 2008

Familieverslag EJK open water in Sète

Een week geleden deed een Nederlandse afvaardiging mee met de Europese jeugdkampioenschappen open water zwemmen in Sète, gelegen aan de Middellandse zeekust in Zuid-Frankrijk. Een van de Nederlandse deelnemers, maakte het onderstaande verslag van zijn belevenissen en vader Ronald den Boer leverde foto's aan. Deze staan in een speciaal Fotoalbum.

(-)Op woensdag 9 juli 2008 vertrokken Job Kienhuis, Davy Verreussel, Robin den Boer, Maaike Waaijer en Martijn van de Maagdenberg (coach) om 12.15uur de luchthaven Schiphol naar Montpellier in Zuid-Frankrijk. Saar werd de groep opgehaald door de organisatie van de EJK/LEN wedstrijd in Sète.

De Nederlandse EJK-afvaardiging in Sète met v.l.n.r. Robin den Boer, Martijn van den Maagdenberg (coach), Maaike Waaijer, Job Kienhuis en Davy Verreussel. Foto Ronald de Boer.

Diezelfde dag kon er ook direct getraind worden in een zwembad van Sète. De volgende dag was er een training in de zee en later was er ook ruimte in een binnenbad. Vrijdag was er dan een training op de baan waar de wedstrijd plaats zou vinden. Dat was een mooie gelegenheid om het parcours te verkennen. Bovendien was er een informatiebijeenkomst van de organisatie/LEN om uitleg te verstrekken over de regels, parcours, dopingcontrole etc..

Zaterdag 12 juli was het eindelijk zover. Oom 11.00 uur was de start voor de jongens 5km en om 11.05uur de start voor de meisjes, ook 5km. De start bij de jongens was zeer snel omdat er na enkele honderden meters al een brug kwam (smalle doorgang) direct gevolgd door een bocht. Bij de eerste bocht was het peloton van 32 deelnemers nog compact. Robin den Boer, Davy Verreusselen en Job Kienhuis zwommen toen nog dicht bij elkaar, maar na de bocht zwom Kienhuis naar voren en maakte lange tijd deel uit van de kopgroep. Op ongeveer 1200 meter voor de finish nam hij brutaal de leiding en stond deze niet meer af. De concurrentie was niet in staat hem te achterhalen. En dat betekende de Europese titel voor Job, die daarmee de eerste Nederlander in de zesjarige EJK-historie met een gouden medaille. In 2006 behaalde Alex Schelvis zilver.
Natuurlijk was de vreugde in het Nederlandse kamp groot dat Job de titel had bemachtigd.

V.l.n.r. Kirill Abrosimov, Job Kienhuis (Nederland) en Gherardo Bruni na afloop van de huldiging.

Robin en Davy zwommen eerst naast elkaar. Ongeveer op 2 kilometer ging Robin met een Engelsman mee en daardoor kwam er een verschil met Davy en de rest van deze groep. Op het einde naderde deze groep iets omdat Robin samen met een Kroaat zwom en deze het tempo niet wist vast te houden, maar dat bracht weinig verandering in de situatie. Robin finishte als 20ste, Davy als 25ste met vlak daarvoor Allen Lindenberg, die bij Eiffel Swimmers PSV traint.

Maaike Waaijer finishte heel netjes als zevende, maar daarover heeft Robin den Boer niet veel van meegekregen omdat hij zelf aan het zwemmen was.

De volgende dag stond nog de 3 kilometer ploegentijdrace mix op het programma. Het was voor het eerst dat deze landenploegentijdrace werd gezwommen. Voor Nederland mochten de twee snelste jongens (Job Kienhuis en Robin den Boer) samen met Maaike Waaijer hieraan meedoen. In het lastige bochtige parcours stond ontzettend veel stroming. Hierdoor was het af en toe moeilijk om goed bij elkaar te blijven. De tactiek was dat Job voorop zwom, gevolgd door Maaike, terwijl Robin naast Maaike zwom. Voor het geval dat ze moest lossen was de opdracht voor Robin om het gat te dichten en Job aan te tikken om het tempo te verlagen.

Deze wedstrijd werd gewonnen door Spanje. Nederland eindigde op een keurige vijfde plaats met een achterstand van bijna 30 seconden op de winnende ploeg.

Uitslagen 5 kilometer zijn te vinden op:
EJK Sète 2008.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport