background image
 
*

Nabeschouwing FINA Hosa 10 km Chun'An: Weertman en Van Rouwendaal behouden hoge posities

Door: Jos van Kuijeren   |   19/09/2018
Nabeschouwing FINA Hosa 10 km Chun'An: Weertman en Van Rouwendaal behouden hoge posities
Winnaar in Chun, Jack Burnell

Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal zijn beide als vierde geëindigd op de 10 kilometer bij de zevende World Cup open water wedstrijd  in het Chinese Chun ‘An. Marcel Schouten werd vijftiende. De winnaars in China waren Jack Burnell (GBR) en Xin Xin uit China.


Coach Marcel Wouda was vooral goed te spreken over het resultaat van Weertman en Van Rouwendaal na hun races in het warme water van het Qiandao meer. 

Daarom begonnen de zwemmers voorzichtig aan hun race. Ferry Weertman: ''Hierdoor konden heel veel Chinezen het tempo bijhouden. Dat was niet prettig, want eigenlijk zwommen ze in de weg. Het kostte mij in ieder geval veel energie.'' Over het verdere verloop van de wedstrijd zei hij: ''Toen in de vierde ronde de Hongaar Kristof Raskovszky en Gregorio Paltrinieri er vandoor gingen, ben ik er op een gegeven moment wel heen gezwommen. Ze zijn allebei namelijk in staat om een aardig tempo vol te houden. Toen ik hen ingehaald had  stopten ze hun poging.’’ De eindsprint werd gewonnen door de Brit Jack Burnell (1:56.34,8) die de olympisch kampioen exact twee seconden voor bleef. ''Ik ben wel tevreden over mijn eerste warme race’’, voegde de Olympisch kampioen er aan toe.


Ferry Weertman zei dat het behoorlijk warm was tijdens de race, maar dat was een goede oefening voor de komende wedstrijd in Abu Dahbi. "Ik ben blij om hier weer te zijn om deel te nemen aan de World Series, de vierde plaats was echt goed en ik had niet de energie om sterker te eindigen." Ik ben blij dat ik de leiding in het algemeen klassement heb kunnen consolideren.


Marcel Schouten (1:56.50,9 slaagde er niet in bij de in de kopgroep te eindigen. ''Ik moet in de slotkilometer meer het lef hebben om voorin mee te zwemmen'', was zijn korte analyse. De winnaar van de Worldcupwedstrijd in Lac St.Jean (Canada) blijft op de vierde plaats in het algemeen klassement. Uitslag 1.Burnell GBR 1:56.34,8 2. op 0,1s Muffels GER 3. op 0,4s Paltrinieri ITA 4. op 1,9s Ferry Weertman 5, Kristof Razovszky HUN op 2,4s 6. Simone Ruffini ITA op 3,9s 15. Marcel Schouten.


Stand algemeen klassement:

Plaats

Naam en land

punten

1.

Ferry Weertman, NED

78

2.

Jack Burnell, GBR

62

3.

Simone Ruffini, ITA

55

4.

Marcel Schouten, NED

51

5.

Matteo Furlan, ITA

50

6.

Fernando Ponte, BRA

44

7.

Rob Muffels, GER

42

8.

Kristof Rasovszky, Hun

38

 

De  FINA Marathon Swim World Series wordt sinds 2007 georganiseerd  en vindt plaats in zoet water of op zee. Per evenement bedraagt het prijzengeld is US $ 30.000, terwijl het totale prijzengeld US $ 250.000 bedraagt. Het prijzengeld wordt verdeeld over de eerste 8e zwemmers van dames en heren, waardoor een totaal prijzengeld van US $ 550.000 wordt nagestreefd inclusief bedrag van het eindklassement.


Verbaasd
Sharon van Rouwendaal (2:06.24,9) was zelf verbaasd over haar resultaat. ''Ik heb pas zeven keer getraind na een lange vakantie en ben dus rustig begonnen. Op het eind was ik niet echt moe. Het had dus beter gekund, maar door de warmte wist ik ook niet hoe mijn lichaam zou reageren.’’

Voor de koningin van de afgelopen Europese kampioenschappen in Glasgow was deelnemen in Chun van belang: "De temperatuur van het was nu ongeveer hetzelfde als verwacht wordt bij de komende Olympische Spelen in Tokio 2020, dus het is goed om eraan te wennen.”
De olympisch kampioene concentreerde zich op het eindschot. ''Ik wil goed leren sprinten. Daar was dit het perfecte moment voor.'' Xin Xin was de snelste in 2:06.22,6. De Chinese revelatie van dit seizoen boekte haar tweede zege en klopte in de eindsprint Leonie Beck uit Duitsland (2:06.23.4) en Ana Marcela Cunha uit Brazilië (2: 06.23.5) en Sharon van Rouwendaal, (2:06.24.9). Finnia Wunram (GER) werd vijfde.


In het algemeen klassement van de wereldbeker staat Van Rouwendaal met nog één wedstrijd voor de boeg samen met de Italiaans Bruni tweede met 66 punten. Lijstaanvoerster Cunha is onbereikbaar met 96 punten.


Stand algemeen klassement

Plaats

Naam en land

punten

1.

Anna Marcela Cunha, BRA

96

2.

Sharon van Rouwendaal, NED

66

2.

Rachele Bruni, ITA

66

4.

Leonie Wenk, GER

62

5.

Finnia Wunram, GER

52

Xin Xin, CHN

52

7.

Samantha Arevalo, ECU

41

8.

Haley Anderson, USA

38


In totaal namen 75 zwemmers uit 14 landen deel aan de zevende etappe van de FINA / HOSA Marathon Swim World Series in Chun, terwijl vijf zwemmers zich halverwege uitstapten. 


De achtste en laatste wedstrijd van de FINA / HOSA Marathon Swim World Series 2018  is op 9 november in Abu Dhabi.Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.