Nieuws

01 mei 2008

Open water zwemmers klaar voor WK Sevilla

Het gaat bij de wereldkampioenschappen open water zwemmen in Sevilla deze keer niet alleen om de in totaal achttien medailles op de zes onderdelen: 5, 10 en 25 kilometer. Nog veel belangrijker zijn de twee keer tien olympische startbewijzen, die te verdienen zijn op de 10 kilometer slag dames en heren. Wie zich direct wil plaatsen dient bij de eerste tien te eindigen. Dat mogen er op de roeibaan van de Rio Guadalquivir in de Zuid-Spaanse metropool maximaal twee per land zijn.
Voor de resterende vijftien plaatsen per onderdeel kan zich slechts één deelnemer per land kwalificeren. Dat moet dan gebeuren bij de voor-olympische testrace in Peking, die dan ook geldt als olympische kwalificatiewedstrijd.

Bij de vijfde editie van de 'FINA World Open Water Swimming Championships' (deze kampioenschappen vinden plaats in de jaren tussen de WK van alle disciplines) is er sprake van de eerste grote 'botsing' van de open waterzwemmers en de zwemmers, die bij voorkeur in het zwembad tussen de baanlijnen bezig zijn, maar denken minstens even veel 'power' te hebben als hun concurrenten ten toon spreiden in kanalen, rivieren, meren of de zee.

Mannen in Sevilla
Grant Hackett (AUS) en David Davies (GBR), 1500 meter kampioen en bronzen medaillewinnaar in Athene 2004 zijn de belangrijkste baanzwemmers op de 10 kilometerwedstrijd. Zij moeten het opnemen tegen de open waterspecialisten zoals Petar Stoychev (BUL), Mohamed El-Zanaty (EGY), de Russen Evgeny Drattsev en Vladimir Dyatchin, Chip Petterson en Mark Warkentin (beiden USA), Ky Hurst (AUS), Alan Bircher (GBR), de Italianen Simone Ercoli en Valerio Cleri, de op de 10 kilometer gelouterde en zeer ervaren Maarten van der Weijden (NED), Christian Hein (GER) en diens landgenoot Thomas Lurz, die het binnen- en buiten zwemmen beheerst als geen ander.

Lurz heeft niet meegedaan aan de Duitse kampioenschappen in Berlijn en richt zich helemaal op de olympische kwalificatie. Andere kanshebbers zijn de tot het open water 'bekeerde' voormalige Europese jeugdkampioenen op de 1500 meter Igor Snitko en Igor Chervynskiy uit Oekraine. Ook Alex Schelvis probeert zich bij de beste tien te scharen. Bij de MNC-zwemmer staat dit jaar alles in het teken van de 10 kilometer in het open water. Vorig jaar verraste in Melbourne met een vijfde plaats op de 5 kilometer en dat sterkte hem in de gedachte, dat er ook op de dubbele afstand mogelijkheden zijn. Bij zijn WK-debuut eindigde hij toen als veertiende op ruim een halve minuut van de winnaar.

Grant Hackett heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zijn uitstapje van het zwembad naar het open water beloond wil zien met een olympisch startbewijs. En dat is niet zo vreemd voor iemand, die gewend is ongekend veel kilometers te maken. "Een roeibaan is tenslotte een gigantisch groot zwembad, dus daar moet ik goed kunnen zwemmen. Het is in ieder geval een uitdaging", zei de tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter vrije slag, die zich enkele weken heeft voorbereid in het zwembad van Canet aan de Middellandse zee. Vijfvoudig wereldkampioen Thomas Lurz antwoordde daarop: "Natuurlijk is Hackett een geduchte tegenstander en een tempobeul. Maar open water zwemmen is méér dan dat. Hackett is niet gewend aan bijvoorbeeld het feit dat het er bij open water zwemmen niet altijd zachtzinnig toegaat. Je moet positie kiezen aan het begin en tijdens de race. Dan wordt er wel eens geslagen en geschopt."

Vrouwen in Sevilla
Ook bij de vrouwen is de strijd op de 10 kilometer geheel open. Eendeels is er de generatie van Russinnen, die de laatste jaren onder aanvoering van veelvoudig wereldkampioene Larisa Ilchenko de dienst uitmaken. Anderdeels is er de Duitse tandem Angela Maurer/Britta Kamrau, welke extra zich inzet om de jarenlange inspanningen beloond te zien worden met olympische uitverkiezing. Intussen hebben zich ook in dit métier de baantjes-zwemmers aangemeld. Peking lonkt, al is dat voor Britse trainingspartners Cassandra Patten (vorig jaar zilver in de baai van St.Kildare bij Melbourne) en Keri-Anne Payne niet direct noodzaak om dit via open water zwemmen te bereiken. Het tweetal heeft zich al geplaatst via de respectieve 800 meter vrije slag en 400 meter wisselslag.
In de strijd hebben zich nu ook enkele 'veteranes' aangemeld. Vorig deed de 37-jarige Hongaarse Rita Kovacs mee in Melbourne en zoals bekend is het bij Edith van Dijk zo gaan kriebelen, dat zij er weer een jaar tegenaan is gegaan om haar grote droom waar te maken. De zesvoudig wereldkampioene (waarbij twee keer op de 10 kilometer) behoort nu tot de outsiders. Dat geldt ook voor de Tsjechische Pechanova of de Amerikaanse Kalyn Keller. Voorspellen is wat betreft de uitkomst van de 10 kilometer een hachelijke zaak.

Ook de mogelijkheden van Linsy Heister worden op de proef gesteld.Toen zij bij de wereldkampioenschappen in Melbourne debuteerde was de 10.000 meter in de golven van de Indische oceaan één lange martelgang vanwege de kwelling van de vele kwallen. De Eindhovense ziet ondanks die ervaring haar toekomst als open waterzwemster wel degelijk zitten en gaat net als Edith van Dijk eveneens van start op de 25 kilometer.

Maaike Waaijer maakt haar WK-debuut op de 5 kilometer.

Met grote interesse zullen ook de verrichtingen van Li Xue en Fang Yanqiao uit China gevolgd worden. Van hen is weinig bekend, omdat ze er niet bij waren bij de WK in Melbourne. Even opmerkelijk is de deelname van Natalie Du Toit (RSA), die als zwemmer met een handicap meedoet in een wedstrijd met valide deelnemers.

Het wedstrijdschema voor Sevilla

Zaterdag 3 mei – 10.00 uur 10 km vrouwen: Edith van Dijk, Linsy Heister
Zondag 4 mei – 10.00 uur 10 km mannen: Maarten van der Weijden, Alex Schelvis

Dinsdag 6 mei – 10.00 uur 5 km vrouwen: Edith van Dijk, Maaike Waaijer
Dinsdag 6 mei – 12.30 uur 5 km mannen: Alex Schelvis, Maarten van der Weijden

Donderdag 8 mei – 9.00 uur 25 km mannen: Maarten van der Weijden
Donderdag 8 mei – 9.15 uur 25 km vrouwen: Edith van Dijk, Linsy Heister

Foto's Aad van Groningen, teammanager

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport