background image
 
*

EK-blog dag 5: Topprestatie Nyls Korstanje en Ranomi Kromowidjo laat 100 vrij schieten

Door: Jos van Kuijeren   |   08/08/2018
EK-blog dag 5: Topprestatie Nyls Korstanje en Ranomi Kromowidjo laat 100 vrij schieten
Nyls Korstanje

 Het nieuws van de dag was het afzeggen voor de 100 meter vrije slag van Ranomi Kromowidjojo. Een weloverwogen, maar niet onverwachte beslissing.

"We hebben deze keuze gemaakt om haar medaillekansen op de 50 meter vlinderslag en voor de mixed estafette te vergroten. Op de 100 vrij zouden haar kansen op een medaille niet groot zijn, lichtte Wouda toe tijdens een speciaal belegd persbijeenkomst.

Zowel de finale van de 100 vrij, als de halve finale 50 vlinder en finale 4x100 vrij gemengde estafette staan woensdag gepland. Wouda: ,,We wisten dat Ranomi deze dag een druk programma zou hebben. Daarom hebben we lang geleden al tegen elkaar gezegd dat we twee dagen van te voren zouden kijken hoe ze ervoor staat. Hoe is de vorm? Hoe is het herstel? Waar liggen voor Nederland de grootste medaillekansen? Het is een optelsom geweest. (Bron: AD)

Nyls Korstanje op dreef
Nyls Korstanje was met zijn 19 jaar de benjamin in de finale 50 meter vlinderslag mannen, maar zesde worden in zon sterk veld is een topprestatie. Hij evenaarde met 23.38 seconden zijn NR uit de halve finale! Het goud ging in 22.48 naar de op De Krim geboren WR houder Govorov uit Oekraine. Hij bleef de Brit Ben Proud  (22.78) 0,3s voor.

Kira Toussaint werd in de finale 100m rugslag achtste in 1.00.14, niet wereldschokken, maar voor de Amsterdamse heel belangrijk. Zij  vindt haar toernooi nu al geslaag, want niet eerder zwom zij op een groot toernooi (EK, WK of OS) twee keer in een rugslagfinale en een met zilver getooide estafettefinale.

Opmerkelijk was de winst voor Russin Aanastasia Fesikova in 59.19. In 2008 won ze onder haar meisjesnaam Zueva het goud in Eindhoven. 

De Britse dames zorgden voor opwinding in eigen gelederen door na een stevig gevecht met Rusland 4x200 vrij estafette dames te winnen in 7.01.65. Het Nederlands team zonder Femke Heemskerk, dat als achtste in een matige tijd de finale was binnengeglipt, wreef het enigszins geschonden blazoen op met een nette zesde plaats. Robin Neumann perste er als startzwemster 2.00.65 uit, waarna Esmee Vermeulen aan de vooravond van haar eerste EK open water in Loch Lomond, volgde met 2.01.10. Loulou Vos revancheerde zich met 2.00.52 voor haar matige serie-optreden (2.03.22), waarna MarjoleinDelno met 2.00.67 finishte in 8.02.94 vr Denemarken en Polen. De serietijd was 8.05.83.

Domme actie van Pernille Blume

De tweede halve finale 100 vrij dames eindigde in een anti-climax door een onverwacht move van Pernille Blume. De Olympische kampioen van Rio op de 50 vrij, maakte er een merkwaardige race van. Zij stoof in hoog tempo op het keerpunt af, in plaats van een duikeling te maken tikte zij na vijftig meter aan in 23.98 om vervolgens ouderwets zijwaarts te keren en naar de finish te zwemmen. De Deense finishte in 54.71 en miste daardoor als tiende de finale!!. Femke Heemskerk was moest in de eerste halve finale alleen haar meerdere erkennen in Sarah Sjostrom (52.67) en ging zo als tweede in totaal naar de finale met haar 53.35. Charlotte Bonnet was de snelste in de tweede manche met 53.55.Volgens de Vlaamse tv-verslaggevers Stef Wijnands en Sidney Appelboom zou Pernille Blume de 100 vrij hebben gebruikt voor een poging om het wereldrecord op de 50 meter te verbeteren. Maar met 23.98 bleef ze ver boven de 23.67 van Sarah Sjostrom bij de WK in 2017. Een domme actie van de Deense, die na de finale 50 vrij nijdig was vanwege het verlies (0,01s verschil) tegen de Zweedse wereldkampioene.


Voor Ties Elzerman was het bereiken van de finale een bewijs dat hij zeer goed bezig is dit seizoen. In een geweldige race zwom hij naast Adam Peaty in baan 6 naar 27.15 en dat was goed voor de zesde tijd. In het grote geweld van deze reeks kon Arno Kamminga nu niet mee, hij kwam uit op 27.72 (veertiende).

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.