Nieuws

16 februari 2008

Laurent Bams opvallende zwemmer in Leiden

Dit weekend worden voor de drieëntwintigste keer door LZ 1886-KartoenZ de Speedo Jaargangwedstrijden georganiseerd. In het Leidse zwembad De Zijl komen de beste achttien Speedo-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. Door de verandering in de opzet van de Speedo-wedstrijden moest overgeschakeld worden naar een systeem met vrije inschrijving. De belangstelling voor de wedstrijden bleek echter nog steeds onverminderd groot was: met 1353 inschrijvingen voor 546 te verdelen starts, moesten veel zwemmers helaas teleurgesteld worden. Uiteindelijk starten 217 zwemmers, afkomstig van 96 verenigingen. Zij ontvingen van naamsponsor Speedo allemaal een wetkitbag als herinnering aan deelname. De prijzen werden uitgereikt door sportwethouder Marc Witteman en Lammie Winters, directeur van Speedo Nederland. Zij konden, naast favorieten, ook enkele verrassende prijswinnaars op het podium verwelkomen. Een overzicht per jaargang.

Jongens minioren 6
De oudste jongens openden de wedstrijd met het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Laurent Bams (ZC Eijsden) prolongeerde zijn titel van vorig jaar met een tijd die exact 5 seconden sneller was dan vorig jaar (1.02.48 t.o.v. 1.07.48). Bjorn Scherbeijn van Scheldestroom finishte als tweede, voor Stan Pijnenburg van Eiffel Swimmers PSV. Ook de dubbele afstand was een prooi voor Bams, die zijn broer Philip als derde het podium op zag klimmen. Greg l’Ami van de Columbiaan stond als tweede tussen hen in. Ook de 200 wisselslag werd gewonnen door Laurent Bams (die daarmee nog een titel van vorig jaar prolongeerde), voor Niels Kemperink (EZC) en Bjorn Scherbeijn. De 100 rugslag leverde wel een andere winnaar op, namelijk Twan Boot van AZ&PC. Scherbeijn en Kemperink stonden ook bij dit nummer weer op het podium en verdeelden het zilver resp. brons.

Meisjes minioren 5
Vorig jaar nog begonnen als jongeste meisjes zwommen de meisjes 1997 nu als oudste meisjes mee in de wedstrijd. Dat weerhield ze er niet om om ook scherpe tijden neer te zetten. De 100 meter vrije slag werd gewonnen door Denise Schulpen van Aquarijn. De strijd om het zilver en brons was spannend (0.07 seconden) en werd net gewonnen door Judith Veldman (Eemsrobben), voor Latascha Kilian van De Meer. Ook op het volgende nummer, de 100 meter rugslag stonden Schulpen en Veldman weer op het podium, nu als resp. tweede en gedeeld derde. De andere derde plaats ging naar Danique Scheepers van ZPK Budel, terwijl Maaike van Veen van Dedemsvaart AC sneller was als andere anderen en dus eerste werd. Op de 200 vrije slag tike Lindy Nijhuis (OZ&PC) als eerste aan, gevolgd door (wederom) Judith Veldman en Amy de Langen (De Fuut). Op de 200 wisselslag zwommen alle 18 deelnemers een PR, dat vaak met vele seconden scherper werd gezet: winnaar Denise Schulpen verbeterde haar tijd met maar liefst 12 seconden, twee prijswinnaar Marre Zandringa (De Skelp) met 10 en bronzen Maaike van Veen met 7.

Jongens minioren 5
Voor de jongens geboren in 1997 stonden de 100 meter schoolslag en 100 meter rugslag op het programma. Beide nummers leverden een totaal verschillend podium op. De schoolslag werd gewonnen door Jeroen Voltman (ZVW’74) met naast hem op het podium als tweede Roberto Hogerwerf (De Devel) en Fedde Beukers (De Dinkel Denekamp). Op de rugslag won Maurice van der Ploeg (De Kikker) met een tijd die maar liefst 16 seconden sneller was dan zijn tijd die hij vorig jaar tijdens de Jaargangwedstrijden zwom. Als tweede eindigde Ryan Beugels (De Spatters); Jeroen Koers (Eemsrobben) zwom vanuit de tweede serie verrassend naar het brons.

Meisjes minioren 3/4
Ook de jongenste meisjes (1998/1999) zwommen de 100 meter school- en rugslag, en ook hier waren twee totaal verschillende podia te zien. De 100 meter schoolslag werd gewonnen door Kim Busch (MNC Dordrecht), met een mimieme voorsprong van 0.08 seconden op de nummer twee Tessa Vermeulen van SG Zaanstad. Anneliene Zuidema van De Skelp werd derde. Overigens waren op dit nummer tijdverbeteringen van 4 of vijf seconden weer geen uitzondering! Op de 100 meter rugslag zwom Raiesha Sardar (ZC Ooievaar) verrassend van de vijfde naar de eerste plaats, terwijl nummer twee Bernice Dijkhuis vanaf de zevende starttijd naar de zilveren medaille zwom. Snelst ingeschrevene Audrey Bams eindigde als derde.

Jongens minioren 3/4
De jongste jongens begonnen hun wedstrijd met de 50 meter vlinderslag. Ruben Stam (De Futen) kwam hierbij als snelste uit het water, gevolgd door Rainier Voll (De Devel) en Floris Kotterink (WVZ). Kotterink was ook op de twee andere afstanden op het podium te vinden. Bij de 100 meter schoolslag eindige hij was derde; bij de 100 meter wisselslag als tweede. De 100 meter schoolslag werd gewonnen door Wietse Waninge van Nunspeet, voor Frank Roovers van De Houtrib. Even later won Roovers de 100 meter wisselslag. Ruben Stam werd derde op deze afstand.

Foto's zijn te zien op Jaargangwedstrijden.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport