Nieuws

02 december 2007

Perry op Donderdag ontmoet Lia Dekker

Paspoort Lia Dekker
Naam:Lia Dekker
Geboortedatum: 24-01-1987
Woonplaats: Drachten
Club: DZ&PC (eerder: de Haaien (Leusden), HZ&PC Heerenveen)
Trainer:Kees Robbertsen (eerder Wout van Nimwegen, Ellis van de Meulen, Yvonne van Heijzen)

Is zij niet het zusje van? Ja dat is ze! Maar de prestaties van de 20 jaar jonge Dekker opzich zijn al vermeldenswaardig. Enkele weken terug is Lia Dekker benoemd tot Speedo volhouder, met als reden “Omdat ik al zolang mee ga” aldus Dekker. Ik heb veel het internet afgestruind naar informatie (zelfs hyves, zie laatste vraag) maar toch kwam ik onbedoeld bij haar zus uit. Die tijd is nu afgelopen en daarom staat Lia Dekker in "Zwemkroniek spotlight"!


Inge en Lia (r.) Dekker Foto Martin van Iperen

Hoe is het met je?
“Prima. Ik zit nu in een afbouwweek. Volgende week begin ik met taperen voor de Ek kwalificatie wedstrijd. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Ik heb het idee (misschien wel voor het eerst) dat ik echt het maximale uit mijn trainingen en mezelf heb gehaald het afgelopen half jaar. En ik hoop dat er een paar mooie tijden uit komen. Plus dat ik nu echt gesetteld ben in Drachten (samen met m'n vriend) en niet meer op en neer hoef te reizen tussen Heerenveen en Drachten. Dat scheelt een hoop.”

Speedo volhouder? Gefeliciteerd! Waarom ben je gekozen en wat vind je van die jaarlijkse uitreiking?
“Waarom ik ben gekozen? Ik denk omdat ik al zo lang mee ga. Mijn eerste nationale speedo finales zwom ik toen ik tien was. Dat is dus tien jaar geleden! Ik heb m’n betere en mindere jaren gehad, maar ik heb geen NK gemist sinds die tijd. Ik heb de afgelopen twee jaar wel een beetje stil gestaan en veel last gehad van een liesblessure. Nu gaat het eindelijk weer een beetje lekker en ik heb er nog steeds heel veel zin in.”

Ook na research op het internet, ben ik nog niet meer van je te weten gekomen. Vertel eens iets over jezelf? Trainings uren, beste slag, opleiding/werk, vertel alles wat we van jou als Speedo volhouder moeten weten!
“Ik train momenteel best veel. Dit jaar heeft DZ&PC een omslag gemaakt in het beleid. Nu hebben we een TA-groep (talent ambitie groep) met 8 zeer gemotiveerde zwemmers. Door de komst van Reinier de Groot is het mogelijk geworden voor Kees om alleen dit groepje te trainen en dus krijgen wij veel individuele aandacht en veel trainingsuren. We trainen zo’n 10x per week met daarbij 4x landtraining en 2x krachttraining. Daarnaast ben ik dit jaar begonnen met de studie voeding & dietetiek. Hiervóór heb ik 2 jaar autonoom beeldende kunst gedaan op de kunstacademie in Groningen. Dat ging absoluut niet samen met het zwemmen. Vandaar dat ik gestopt ben. Bij mijn huidige opleiding zijn ze veel gemakkelijker en begripvoller en dus is het voor mij redelijk gemakkelijk om het te combineren.”

Heb je buiten je intensieve sport nog andere hobby’s?
“Schilderen is nog steeds wel een hobby van me, maar dat schiet er veel bij in, omdat eigenlijk al mijn tijd uitgaat naar school en zwemmen. Ik ben al op best een jonge leeftijd veel gaan zwemmen en dus heb ik ook nooit echt tijd gehad om er een andere hobby naast te hebben.”

DZ&PC is een gezellige club, lijkt mij. Is dit ook zo en zijn er genoeg doorgroei mogelijkheden om jouw doelstellingen te behalen?
“Dz&pc is een zeer gezellige club. Je vindt er veel verschillende mensen omdat het bijna allemaal import is. We hebben eigenlijk allemaal maar één ding gemeen en dat is zwemmen. Toch kunnen we het allemaal prima met elkaar vinden. En zoals de boel nu geregeld is kan iedereen op zijn eigen niveau trainen. Voorgaande jaren trainde iedereen eigenlijk met de NK zwemmers mee omdat we maar één trainer hadden. Met de komst van Reinier zijn de zwemmers in drie groepen verdeeld: de TA-groep, NK-groep en FK-groep. De laatste twee worden door Reinier getraind. Dit is juist zo opgesteld zodat iedereen, op welk niveau dan ook, zijn doelstellingen kan halen. Dit is natuurlijk zeer positief voor mij.”

Op welke prestatie ben je het meest trots?
“Ik moet zeggen dat ik er in het algemeen trots op ben dat ik nog steeds zwem. Het is moeilijk om één prestatie aan te wijzen. Ik kan natuurlijk zeggen dat ik trots ben op het winnen van medailles op het NK bij de junioren en jeugd. (al werd ik altijd tweede). Maar toen ging het zwemmen me nog best gemakkelijk af. Ik was jong, kon amper goed verzuren en het ging allemaal gewoon vanzelf. Voor 2005 ging eigenlijk alles nog wel vanzelf. Daarna moest ik er hard voor werken. Als ik toch iets moet aanwijzen is het het winnen van de Fintan reeks van vorig jaar. Niet zo zeer om het winnen, maar het was voor het eerst sinds lange tijd dat ik weer eens een pr zwom op de 100 school. Ik had hard aan m'n techniek gewerkt en als dat resultaat heeft, voelt dat ontzettend goed. Dan weet je weer waar je het voor doet.”

Wat zijn je doelstellingen voor dit seizoen?
“Ik ga eerst een poging doen om een EK limiet te zwemmen. Het is best hoog gegrepen maar zoals het er nu uitziet één van de weinige kansen die ik heb om internationaal te zwemmen. En ik heb het idee wat ik nu wel veel harder kan. Daarna zie ik wel weer verder. Een medaille winnen op het NK lijkt me de volgende stap.”

Ik kom je het meest tegen bij de schoolslag, is dit ook je beste afstand?
“De schoolslag is inderdaad m'n beste slag. Ik doe hier en daar ook een beetje wisselslag erbij. En natuurlijk mocht ik vorig jaar in de wissel estafette (waarmee we derde werden) rugslag zwemmen. En zoals het er nu uitziet zwem ik de vlinder in de wissel estafette op dit NWK. Maar dat is meer aan gebrek aan beter denk ik, maar toch ook leuk om eens een andere slag te zwemmen wanneer je uitgerust bent en in staat bent om te pieken.”

Je zus en jij geven toch wel de indruk dat jullie uit een uiterst sportieve famillie komen, is dit zo?
“Haha. Ik moet eerlijk zeggen dat dat wel meevalt. Wat veel mensen niet weten is dat ik en Inge nog een zusje (Eva) hebben. Zij heeft het zwemmen ook wel geprobeerd, maar werd er te moe van. Dus ze is niet zo fanatiek in het zwemmen zelf, maar wel een fanatieke aanmoediger. Zij is natuurlijk fan nummer 1! Maar wordt ze er af en toe wel wat moe van als het weer over zwemmen gaat. Mijn vader zat vroeger wel in het bestuur (HZ&PC) en mijn moeder deed de koffie dus het ging redelijke vaak over zwemmen thuis. De rest van de familie onderhoudt de conditie een beetje, maar daar houdt het ook mee op.”

“Ben jij het zusje van?” Deze vraag is je waarschijnlijk al vaker gesteld. Hoe reageer je daarop en vind je dit erg?


De complete familie Dekker na de medaille 4x100 vrij van Inge in Athene. Links de trotse ouders, rechts haar zussen Lia en Eva.

“Meestal vind ik het niet zo erg, maar soms is het wel irritant. Je mag me best het zusje van Inge Dekker noemen zolang je ook maar weet hoe ik heet en wat ik doe. Verder ben ik natuurlijk heel erg trots op Inge en vind het leuk als mensen haar kennen. En natuurlijk krijg ik allerlei zwemspullen van haar en neemt ze cadeautjes mee van toernooien. Zonder haar was ik bijvoorbeeld niet in Athene geweest, wat een hele mooie ervaring was. Haar beste prestaties zijn ook mooie herinneringen voor mij. Het is me wel eens gebeurd dat er meisjes naar me toe kwamen in de kleedkamer en vroegen ‘ben jij het zusje van Inge Dekker?’ en toen ik ja antwoordde riepen ze ‘cool’! Maar het is en blijft gewoon je zus.”

Volgend jaar een reisje Peking? Met als tussenstop het zwem stadion?
“Ja, de reis naar Peking is inderdaad al geboekt (al hebben nog geen kaartje bemachtigd). We maken eerst een tussenstop in Maleisie, waar we tien dagen verblijven. Daarna door naar Peking waar we ook eerst nog en tour gaan doen en dan zwemmen (en een heleboel andere sporten) kijken. Ik heb er ontzettend veel zin in. Athene was ook echt geweldig! Mijn ouders hebben toen gelijk gezegd dat we ook naar Peking zouden gaan, hoe dan ook!”

Komt het beeld (het nooit gezamenlijk als famillie eten) je bekend voor omdat jullie weer aan het trainen waren?
“Het nooit gezamenlijk eten was wel iets van de laatste 8 jaren. Toen we in Leusden veel begonnen te trainen, deden we voornamelijk ochtendtrainingen. Dus dan was het avondeten nooit een probleem. In Heerenveen deden we meer avondtrainingen en dus at ik vaak alleen met Inge. En later (toen Inge naar Spijkenisse ging) bleef mn moeder bij me aan tafel zitten omdat ik anders nergens mn verhalen kwijt kon.”

De volgende vraag vereist de nodige informatie. Omdat er weinig informatie over Lia Dekker stond op het internet, heb ik werkelijk alle sites gehad, waaronder ook de massa communicatie site Hyves. Hier was de vraag van Dekker aan zwemmaatje Mariët Koster (Rugcrawl zwemster) of haar naam nog genoemd moest worden. Het antwoord ervan was, dat het mocht mits het niet teveel kostte per publicatie.
”Haha. Stiekem rondneuzen op hyves. Nee, dat was maar een grapje. Maar ik denk dat het wel een goede indicatie is over hoe gezellig we het hebben bij DZPC. Toen bekend werd dat Margriet (Zwanenburg, red.) weg zou gaan kneep ik hem wel even. Ik trainde veel samen met Margriet. Nu kan ik lekker mee zwemmen met Mariët (en zij met mij). Dit scheelt wel een hoop. Zo kom je namelijk wel dat zwaardere trainingen door. Mariët en ik kunnen het goed vinden samen en als ik iemand succes gun is het Mariët wel.”

Heeft ze toch 3 keer de naam van Mariët genoemd. Dit was het weer voor deze week, het volgende interview zal weer op een donderdag (of iets later) worden gepubliceerd. Bedankt, en tot de volgende keer!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport