background image
 
*

KNZB-selecties open water voor EK Glasgow en EJK Malta

Door: Jos van Kuijeren   |   06/06/2018
KNZB-selecties open water voor EK Glasgow en EJK Malta
Esmee Vermeulen debuteert op EK open water @Marcel Tabbers

Op basis van de voordracht van de selectiecommissie open water zwemmen bestaande uit Maarten van der Weijden, Hans van Goor en Marcel Wouda, heeft technisch directeur André Cats vier zwemmers geselecteerd voor deelname aan de Europese Kampioenschappen en vijf voor de Europese Junioren Kampioenschappen.

Het EK open water vindt plaats tussen 6 en 12 augustus in Loch Lomond onder de rook van Glasgow en de KNZB-afvaardiging bestaat uit:  
Sharon van Rouwendaal: 5, 10 en 25km en de teamevent (4x1250m estafette) 
Esmee Vermeulen: 5km, 10km, teamevent
Ferry Weertman: 10km, teamevent
Pepijn Smits: 5km, 10km, teamevent


Hoofdcoach Marcel Wouda: "Bij dit toernooi met een watertemperatuur van naar verwachting 16 tot 18 graden, worden het wetsuit races. Dit maakt de wedstrijden bijzonder onvoorspelbaar. We hebben een ploeg die voorbereid is op deze omstandigheden en klaar is om het allerbeste te laten zien wat mogelijk is. Wouda is heel blij met de ontwikkeling van debutante Esmee Vermeulen als open waterzwemster. Speciaal omdat het nu ook mogelijk is om een kwartet te kunnen inzetten op het teamevent.


 

Zwemkroniek mei 2004:  "Het is onzeker of deze week bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Madrid de wedstrijden open water kunnen doorgaan. Het water is momenteel nog te koud. De ondergrens is 14 graden Celsius, terwijl de temperatuur van het water in een bergmeertje bij Pelayos de la Presa zondag nog niet eens 12 graden haalde.
Er is uiteindelijk gezwommen in wetsuits. Edith van Dijk was ziek en Etta van der Weijden werd vijfde op de 10 kilometer. Ook in Slapy Dam (CZE) in 1993 was rivierwater koud , zo rond de 16/17 graden. Bij die gelegenheid gingen de deelnemers van start in gewone badpakken of zwembroek.

 

Bij zijn derde EK verdedigt Ferry Weertman zijn titel op de 10 kilometer, de afstand die hij ook won bij zijn debuut in Berlijn 2014. Ook Sharon van Rouwendaal doet voor de derde maal mee aan een EK. In 2014 won zij vier jaar geleden bij haar debuut goud op de 10 kilometer en zilver op de 5; in 2016 werd zij vierde op de 10km en haalde brons op de halve afstand.
Pepijn Smits gaat voor de tweede keer van start op de EK.


Niet in aanmerking voor uitzending naar het EK kwam dit keer Marcel Schouten. De Haarlemmer van origine maakte dit jaar ondanks grote trainingsinzet geen progressie en kon in de ogen van de selectiecommissie niet voldoen aan de strenge eisen. Op de 10 kilometer moest hij bij de Worlc Cupwedstrijd in Doha (maart) en de Open Franse kampioenschappen de opkomende Pepijn Smits voor zich dulden in de rangschikking. Zijn vijfde positie op de 25 kilometer bij de 'Open Franse'  was niet voldoende voor een EK-ticket.   


EJK Malta  

Het team dat de KNZB zal vertegenwoordigen tijdens de Europese Junioren Kampioenschappen open water zwemmen van 13 tot en met 15 juli 2018 op Malta, bestaat uit de volgende kwalificeerde sporters:

Kaylee de Jong: 10k en teamevent
Marij van der Mast: 10k en teamevent
Vincent Crooijmans: 7,5k en teamevent
Sander Crooijmans: 7,5k en teamevent    
Thomas Jansen: 7,5k en teamevent


Kaylee de Jong


Coach Mark Faber, verantwoordelijk voor de jeugd, over de selectie: ''Het is goed om te constateren dat ambitieuze en talentvolle zwemmers een bewuste keuze maken voor het open water zwemmen en veel plezier halen uit lange en zware 'bikkeltrainingen'. Positief dat deze inspanningen leiden tot progressie. Zowel tijdens de Swim Cups van Den Haag en Eindhoven als tijdens de Franse open water kampioenschappen in Gravelines, hebben deze vijf zwemmers een mooie ontwikkeling laten zien. De komende maand zullen de vijf gekwalificeerden zich specifiek voorbereiden, met trainingen in Amsterdam en Amersfoort, onder leiding van talentcoach Ronald Stolk en RTC coach Kees Robbertsen. Zij vertrekken op 10 juli naar Malta.''Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.