Nieuws

15 november 2007

Perry op Donderdag ontmoet Hedwig Kikkert

(zwem) paspoort
Naam: Hedwig Kikkert
Club: TriVia (voorheen DSZ, Haaglanden Hoogwerf Combinatie)
Geboortedatum: 17-02-1985
Woonplaats: Groningen

Perry op Donderdag is weer terug van weggeweest. Om diverse redenen (o.a.computer crash) is uw wekelijkse interviewrubriek even uit de lucht geweest. Dus een beetje laat, maar niet verlopen de nieuwe Perry op Donderdag met dit keer SPEEDO volhouder , Hedwig Kikkert. Speedo Nederland BV in Leusden formeert nu al enkele jaren een team van volhouders ofwel zwemmers en zwemsters, die in hun sport genoeg uitdaging zien om ondanks kleine of grote tegenslagen toch het allerbeste uit zichzelf proberen te halen. Hedwig leek in haar junioren tijd een bijzonder talent, omdat ze het tot de EYOD wist te schoppen. Echter na die tijd zwakte het zwemtalent af en raakte uit de spotlights. Door zich terug te vechten naar de top (vierde plaats NK), heeft Hedwig aangetoond een echte volhouder te zijn en mede dankzij haar vechtlust mocht zij o.a. de titel Speedo volhouder in ontvangst nemen.

Hoe is het met je?
“Het gaat heel goed met me. Het zwemmen loopt erg lekker, de trainingen gaan goed en de wedstrijden zijn ook veelbelovend. Bovendien loopt mijn studie ook heel lekker en heb ik het nog steeds erg goed naar mijn zin in Groningen. “

Speedo volhouder? Gefeliciteerd! Waarom ben je gekozen en wat vind je van die jaarlijkse uitreiking?
“Ik denk dat ik ben gekozen, omdat ik bij de junioren veelbelovend leek, maar dat het daarna niet echt doorgezet heeft. Ik heb wel altijd bij de subtop gezeten en veel gezwommen, maar ik heb na de EYOD in 1999 geen internationaal toernooi meer gehaald. Ik ben inmiddels al 16 jaar aan het zwemmen, en ik ga er weer helemaal voor. Ik denk dat dat er aan heeft bijgedragen dat ik ben uitgekozen.
Ik was heel blij toen ik de brief van Speedo thuis kreeg, ik vind de uitreiking echt een heel leuk initiatief. Hierdoor steun je sporters die veel voor hun sport laten, maar eigenlijk niet voor grote toernooien of andere teams in aanmerking komen, of een moeilijke periode hebben moeten overwinnen. Sporters krijgen hierdoor toch een extra duwtje in de rug en ik vind het leuk dat deze zwemmers op deze manier in de aandacht worden gezet.”

Na wat research zie ik dat je meewerkt aan de site, hoewerktmijnlichaam.nl? Vertel daar eens wat meer over.
“Een vriend van me heeft deze site gemaakt. Mensen kunnen op de site (algemene) vragen stellen over hoe het lichaam werkt en wat er in je lichaam gebeurt. Ik vind het heel leuk om te vertellen over dingen die ik heb gehoord tijdens colleges of in mijn boeken heb gelezen en om aan mensen uit te leggen hoe sommige dingen werken. Ik kan me soms echt verbazen over wat het menselijk lichaam kan. Bovendien is het voor mij ook nog eens een hele goede oefening om medische dingen in simpele woorden uit te leggen.”

Kampioen biertje-pik 2005: Hedwig Kikkert

Na het internet afgestruind te hebben naar informatie, valt mijn oog op een wel heel apart bericht: Kampioen biertje-pik 2005: Hedwig Kikkert.... Dat wekte mijn nieuwschierigheid, zou Hedwig dan nog meer talenten hebben?
“Toen ik in Groningen kwam wonen, kende ik niemand in de stad. Ik ben daarom lid geworden van een studentenvereniging. Daar wordt elk jaar op de tweede donderdag van mei een wedstrijd gehouden, biertje-pik. Omdat een jaarclubgenootje van mij die wedstrijd in 2005 organiseerde, heb ik ook meegedaan. Mijn bedoeling was om er meteen in de eerste ronde uit te liggen, maar bij toeval won ik die ronde. Toen ik op een gegeven moment de enige vrouw over was, wilde ik toch wel heel graag winnen. Nog altijd ben ik de enige vrouw die de wedstrijdeen keer heeft gewonnen. Mijn jaarclubgenoten zijn nog steeds trots op me, haha. Ook met dit soort dingen kan ik heel competitief zijn en wil ik heel graag winnen, maar tegenwoordig laat ik het toch maar aan mijn andere jaarclubgenoten over!”

Wat voor studie doe je en is deze keuze aan zwemmen gerelateerd?
“Ik studeer geneeskunde en psychologie. Ik ben in eerste instantie begonnen met geneeskunde. Toen ik de eerste drie jaar had afgerond en het tijd werd voor mijn co-schappen, ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden. Het lopen van co-schappen is namelijk niet te combineren met zwemmen op hoog niveau en daarom ben ik er bij geneeskunde even tussenuit gegaan. Omdat ik wel graag wat naast zwemmen wil doen, ben ik psychologie gaan studeren en dit bevalt ook erg goed. Inmiddels ben ik aan het afstuderen voor psychologie en moet ik gaan beslissen hoe ik nu verder wil gaan.”

Hedwig: “We trainen in een klein groepje, wat voor mij extra motiverend werkt.”

Hoevaak lig je op het moment “spreekwoordelijk” in het water?
“Ik heb nu 17 uur per week zwemtraining en daarnaast doe ik ongeveer 2 uur per week landtraining. We trainen in een klein groepje, wat voor mij extra motiverend werkt. Doordat we altijd met z’n zessen zijn, en allemaal (ongeveer) dezelfde trainingen doen, weet je goed wat de ander doormaakt en kan je elkaar goed steunen als het even niet wil lukken. Bovendien krijgen we hierdoor veel aandacht van onze trainster, Jeanet Mulder, en kent ze ons ook heel goed. “

Geneeskunde, psychologie, studenten verenging, hoewerktmijnlichaam.nl, mijn inziens heb je geen tijd meer over voor andere dingen, heb je nog meer hobby’s waar wij niet van weten?
“Ik heb hiernaast geen andere specifieke hobby’s. Ik wil graag allerlei dingen nog uit proberen maar hier is op dit moment weinig tijd voor. Ik vind het heel leuk om commissiewerk bij mijn studie te doen, maar ik wil, wanneer ik niet meer zoveel aan het zwemmen ben, nog graag veel verschillende dingen uitproberen. Op dit moment vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd met vrienden af te spreken en ik hou er ook wel van om af en toe eens op stap te gaan, hoewel daar op het moment niet veel van komt. “

Je hebt sinds de EYOD veel meegemaakt, is dit ook de prestatie waar je het meest trots op bent of zijn er andere behaalde resultaten waar je zeer positief aan terug denkt?
“Lastige vraag, ik vind het moeilijk om er één bepaalde prestatie uit te halen. Ik heb op mijn veertiende de EYOD gehaald, dat vond ik heel leuk om mee te maken, maar ik ben zeker zo trots op mijn prestaties erna. In 2003 heb ik op de NK lange baan de 200 vlinder gewonnen,
maar ik ben ook trots op mijn vierde plaats op de 100 vlinder afgelopen zomer. “


V.l.n.r. Lotte Wilms, Sandra Temmerman en Hedwig Kikkert na de 200 vlinder bij een NK.

Speedo volhouder, EYOD, NK kampioen 200 vlinder van 2003. Geen slechte lijst dacht ik zo, wat zijn je doelstellingen voor dit seizoen?
“Mijn doel dit jaar is om een limiet te zwemmen op de 100 vlinder voor de EK in Eindhoven volgend jaar. Het lijkt me geweldig leuk om mee te mogen doen aan een internationaal toernooi, dit is toch altijd wel mijn droom geweest. Nu de limieten wat soepeler zijn en er meer mensen mee kunnen, is het ook echt een realistische mogelijkheid geworden. Nog een maand, en dan zal ik weten of het is gelukt!”

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport