Nieuws

04 oktober 2007

Perry op Donderdag ontmoet Jan Kersten

(zwem) paspoort
Naam: Jan Kersten
Club: De Columbiaan
Geboorte datum: 17/12/1986
Woonplaats: Voorhout

Net zoals vorige week hebben we dit keer weer een student Sport, Management en Ondernemen aan de hogeschool van Amsterdam. De nog 20-jarige rugcrawl zwemmer Jan Kersten, woonachtig in Voorhout, staat dit keer in de schijnwerpers van zwemkroniek.com.

Hoe is het met je? ”Goed. Het seizoen is inmiddels weer lekker op gang en de eerste wedstrijden zijn alweer achter de rug. Dit beviel mij prima. De tijden waren al erg goed zo vroeg in het seizoen. Dit is een goede stimulans voor de rest van het seizoen.”

1 minuut Jan Kersten
We weten nog niet zoveel over de persoon achter Jan Kersten, maar dit gaat hij geheel recht zetten door in 1 minuut iets over zichzelf te vertellen. “Momenteel train ik 14 uur in de week, waarnaast nog 3 krachttrainingen van anderhalf uur. Het is de bedoeling om die 14 uur nog uit te breiden met 1 of 2 trainingen, naar 16 a 18 uur. Wanneer ik dit seizoen gewend ben aan de 14 uur zwemmen, zullen we de stap maken naar 16 a 18 uur.
Mijn beste afstand is de 50 rug. Ook de 100 rug ligt me goed. Rugslag is ook mijn favoriete slag. Daarnaast vind ik ook de vlinderslag er leuk, voornamelijk de 50 en 100 meter, die ik ook steeds beter ga beheersen.
Ik studeer Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit vind ik een erg leuke studie. Ik zit nu in het derde jaar. De eerste 2 jaar was het combineren met zwemmen best lastig, omdat er best veel contacturen waren. Nu is dat een stuk minder, waardoor je zelf meer tijd hebt om dingen te plannen.
Ik woon thuis. Dit bevalt mij nog prima, zeker omdat het dicht bij het zwembad is. Mijn ouders hebben een tweede auto aangeschaft, zodat ik 's morgens naar de ochtendtrainingen kan rijden, maar ook met de auto naar school kan, waardoor ik de helft minder reistijd heb! Zonder de auto zou ik veel meer tijd kwijt zijn en zou het lastiger worden om mijn trainingsuren te maken.
Daarnaast krijg ik medewerking van school voor vrije dagen i.v.m . toernooien, trainingsweekenden/kampen enz. “




De Columbiaan
Jan is lid van de Columbiaan, hoe bevalt het hem daar en zijn er genoeg doorgroei mogelijkheden om aansluiting te houden ( of te krijgen ) bij de top?
"De Columbiaan bevalt mij goed. Sinds dit seizoen is mijn vader hoofdtrainer. Thuis staat er dus veel in het teken van zwemmen. Ook tijdens de trainingen is het gezellig, maar wordt er natuurlijk ook hard gewerkt. De doorgroeimogelijkheden moeten we nog bekijken. De afgelopen jaren is het aantal trainingsuren opgelopen. Drie jaar geleden van ongeveer 8-9 uur naar de dik 14 uur van nu. Hoeveel er volgend seizoen getraind kan worden is nog niet bekend. Voorlopig denk ik hier nog goed op mijn plek te zitten. “

Hobby’s hebben naast het al druk bezette zwemmen is lastig, heb jij nog hobby’s en wat vind je het ergste wat je nu niet kunt doen vanwege het zwemmen? “Naast het zwemmen houd ik natuurlijk ook van een avondje stappen. Helaas is dit niet elk weekend mogelijk, maar daar kies je voor. Verder kijk ik veel films en pool ik af en toe. Ook krachttraining is een hobby, naast een training. In zwemloze periodes ga ik dan ook vaker naar de sportschool. Het “ergste“ klinkt wel heel dramatisch. Ik denk dat je altijd goed moet letten op wat je lichaam zegt. Ga je wel naar de kroeg of discotheek, krijg je dan achteraf spijt omdat je minder presteert? Ik denk zeker dat je wel af en toe de knop om moet zetten en lekker moet genieten. Dat kan ook als een stimulans werken.
Wel vind ik het jammer dat ik vaak vrienden moet afbellen of nee moet zeggen. Gelukkig is de vakantieperiode er om veel in te halen. Opnieuw beginnen met het seizoen kan dan lastig zijn, maar dat lukt mij altijd goed. “


Het seizoen is nog niet zo lang onderweg en de eerste belangrijke nationale wedstrijd moet nog komen, wat zijn je doelstellingen?
“Dit seizoen wil ik mijn peroonlijke records aanscherpen op de 50 en 100 meter rugslag. (25.99 en 57.13 kort bad). Vorig seizoen heb ik voor het NK lange baan veel pech gehad. Drie weken van te voren kreeg ik griep, wat betekende dat ik een week niet kon trainen. Vervolgens net weer een week aan het trainen en een oorontsteking opgelopen, waardoor ik een antibiotica kreeg voorgeschreven, wat de zwemprestaties niet ten goede komt.
Hierdoor heb ik getaperd geen wedstrijden op de lange baan gezwommen. Dit seizoen wil ik dan ook goede races zwemmen op de 50-meterbaan met dikke persoonlijke records.
De EK limieten voor Eindhoven zijn voor mij denk nog iets te scherp voor dit moment. Ook ben ik beter op de kortebaan. Toch train ik dit seizoen meer in 50 meterbad, dus wellicht zit er een verrassing in.
Waar het kan wil ik ook de vlinderslag zwemmen op het NK, omdat ik dit leuke afwisseling vind en dit ook lekker gaat het laatste jaar. “



Jan Kersten op het NK(kb) podium na de 100 rug in Drachten 2006. Links John Keetman en Bastiaan Tamminga.

“De doorstroming bij onze club is erg goed”
Zijn er nog bepaalde aspecten die de Columbiaan (of jij) goed doet en waarvan je denkt dat ze moeten worden overgenomen door andere clubs?
“Ik denk dat vooral de doorstroming van minioren naar junioren naar senioren erg goed is. Ook wordt er van jongs af aan al veel aandacht besteed aan de techniek. Wanneer de techniek goed beheerst wordt kan er meer getraind worden. Techniek is de basis, niet trainingsuren.
Natuurlijk moeten de uren ook gemaakt worden, maar zoals in Engeland waar kinderen van 10 jaar al 16 uur trainen is teveel van het goede.
Daarnaast zijn er veel trainers en kennen de trainers elkaar goed en vullen zij elkaar aan. Toch zou er nog een trainer met ervaring bij kunnen voor de senioren, maar die is erg lastig te vinden.
Een ander aspect wat bij De Columbiaan veel gedaan wordt (maar altijd nog meer kan) is leren van elkaar. We leren niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar door naar elkaar te kijken en tips te geven. Natuurlijk niet tijdens de hele zware sets.
Ook de opbouw in de kracht-en landtraining zit goed in elkaar. De jongeren beginnen met zaaltraining en wanneer zij oud genoeg zijn kunnen zij doorstromen naar de sportschool. (de vereniging heeft met de sportschool een speciaal tarief afgesproken, zodat dit ongeveer de helft goedkoper is dan een normaal abonnement.)”


Zijn er nog leuke trainingskampen en/of zwem uitjes in het verschiet?
“Elk seizoen beginnen we met een trainingsweek. De afgelopen jaren in Eindhoven. Erg lekker en een goede basis voor een seizoen. In oktober gaan we met de A-selectie naar Londen om daar te trainen en een wedstrijd te zwemmen tegen 2 Engelse clubs.
Ook zullen we met een beperkte groep in Aken zwemmen. En we zwemmen we jaarlijks een Sprinttoernooi in Stadskanaal, waarbij we een dag extra blijven wat de sfeer in de groep alleen maar ten goede komt.”


“Voedingssupplementen is een extra, geen vervanging”

De uitwerking van voedingssupplementen wordt door alle topsporters anders ervaren. Dit verschilt per duursporter/sprinter en de positieve/negatieve uitwerking hiervan. Deze telkens andere visie erop maakt het heel interessant om te vragen, wat jij van Creatine en Eiwitten (voedingssupplementen) vindt?
“Ik denk dat goed eten de basis is voor trainen. Voedingssupplementen moeten gezien worden als iets extra’s en mijns inziens zeker niet als vervanging. Zelf gebruik ik niet met regelmaat voedingssupplementen. Wanneer ik erg vermoeid ben neem ik af en toe een eiwitshake. Verder denk ik dat je alles wat toegestaan is kan proberen en wanneer jij je er goed bij voelt dit moet nemen. Natuurlijk is het niet slim om vlak voor belangrijke fases/wedstrijden dingen uit te proberen.
Mijn advies is dan ook om goed te eten en wanneer je je goed voelt door een bepaald supplement je dit niet moet laten.”


Heeft fitnessen een positieve werking op de zwem prestaties?
“Ik ben van mening dat fitness zeker een positieve werking heeft op de zwemprestaties. Vooral op de sprintnummers is kracht belangrijk. Naast sterker worden kun je fitness gebruiken voor blessurepreventie.
Ook in de zwemloze periodes is fitness een goed middel om de conditie en kracht op pijl te houden, waardoor je snel weer op niveau bent wanneer de trainingen beginnen. “


“Daarom wil ik op deze manier alle mensen die mij steunen extra bedanken!”

Heb je zelf misschien nog iets leuks toe tevoegen?
“Ik denk dat niet vergeten moet worden hoeveel andere mensen moeten doen/laten/regelen om een (top)sporter zijn ding te laten doen. Deze mensen krijgen vaak weinig aandacht en bedankjes. Daarnaast is het lastig om als (top)sporter ook nog wat terug te doen voor deze mensen naast school en sport. Daarom wil ik op deze manier alle mensen die mij steunen extra bedanken!”


Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport