Nieuws

04 oktober 2007

Fedor Hes kweekt teamgeest bij zwemmers AZ&PC

Op de website van Kop of Munt, de gratis sportkrant in de regio Amersfoort. gaat Fedor Hes in op zijn terugkeer bij de Amersfoortse club en de prestaties van de eerste competitiewedstrijd.

Voor Fedor Hes was het geen competitiedebuut bij AZ&PC. Als zwemmer en later als assistent-coach maakte hij in vroeger jaren al eens deel uit van de wedstrijdploeg van de Amersfoortse zwemvereniging. Toch was het ook voor hem zondag anders dan anders in het vertrouwde Sportfondsenbad. Voor het eerst stond de bij AZ&PC teruggekeerde Hes als hoofdtrainer langs de rand van het bassin.

Zijn begintaak is, zoals hij zelf zei, 'voor nieuw elan zorgen' bij de zwemtak van AZ&PC. In de voorbije jaren verdwenen alle nationale toppers van het Amersfoortse toneel, inclusief hijzelf. De gewezen hofleverancier van zwemtalent aan de nationale selecties en de voormalige landskampioen in de verenigingscompetitie probeert stapsgewijs wat van de oude glans terug te krijgen.

Hes wil zijn 'oude liefde' daar graag bij helpen. En de nieuw aangestelde hoofdtrainer staat daarbij niet alleen. ,,AZ&PC heeft een leuke groep trainers. We inspireren elkaar,'' vertelde hij over zijn samenwerking met Lidia van Bon, Atie Pijtak, Anja Vermeulen en Edwin van Norden. Samen hebben ze het beste met hun zwemmers, veelal jongeren, voor.

,,AZ&PC wil weer een echt team worden. Van deze competitiewedstrijd straalt af dat we op de goede weg zijn met het kweken van een fijne teamgeest,'' zei Hes na de openingswedstrijd in de landelijke B-competitie, in een poule met Oceanus uit Aalsmeer en De Otters uit Bussum. Het gaat Hes niet om de eindklassering, het gaat hem om het vergroten van het zwemplezier bij zijn zwemmers en het verbeteren van hun individuele prestaties.

Van de rentree van Hes bij AZ&PC is een magneetwerking uitgegaan de laatste maanden. En dat is een prettige bijkomstigheid. Zo sloten de in Leusden geboren broers Ewoud en Frederik Tamminga zich aan bij AZ&PC. Ewoud keerde PSV in Eindhoven de rug toe, Frederik het Barneveldse DWK. Met Frederik Tamminga maakte ook DWK'ster Rieneke Terink de overstap naar AZ&PC.

De meest opvallende nieuweling is Lauren van Oosten, prominent lid van de nationale Canadese zwemselectie. De schoolslagspecialiste, van Nederlandse komaf, bereidt zich bij AZ&PC in Amersfoort voor op de olympische kwalificatiewedstrijden van haar nationale bond. Die vinden eind maart plaats. Hes en Van Oosten kennen elkaar van een kortstondige samenwerking bij het nationale zweminstituut in Amsterdam (NZA).

,,Zij is een goed voorbeeld voor onze jeugd,'' verklaarde Hes over de positieve kant voor AZ&PC van de inbreng van Van Oosten. Namens Canada was zij in het recente verleden present bij tal van internationale toernooien, waaronder de Spelen van Athene in 2004. Die voorbeeldfunctie geldt ook voor Ewoud Tamminga en Rieneke Terink, die beiden hun zinnen hebben gezet op plaatsing voor het Europese kampioenschap van volgend jaar maart in Eindhoven.

Bij haar debuut voor AZ&PC won Terink zondag op de kortebaan van het Amersfoortse Sportfondsenbad (25-meterbaan) de 400 meter vrije slag bij de vrouwen in 4.21,06. Ewoud Tamminga verrichte eenzelfde prestatie bij de mannen. Zijn winnende tijd was 4.04,15, waarbij hij flink slag moest leveren met Floor Verhaar. De EJK-kandidaat van De Otters moest pas in de laatste fase 'lossen', maar kwam wel tot een mooi pr van 4.04.68
Lauren van Oosten eindigde op de voor haar ongebruikelijke 50 meter rugslag als zevende (34,29), Frederik Tamminga debuteerde als AZ&PCer met zesde plaatsen op de 100 meter schoolslag (1.16,01) en 50 meter rugslag (31,66).

In de estafettes hadden de nieuwkomers direct een aandeel in de winst. Rieneke Terink en Lauren van Oosten wonnen met Daniëlle Vermeulen en Lidia van Bon de 4x100 meter wisselslag in een tijd van 4.40,64. Ewoud en Frederik Tamminga maakten met Edwin van Norden en Mike Kaasjager deel uit van het AZ&PC-kwartet dat de snelste was op de 4x100 meter vrije slag (3.39,97).
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport