Nieuws

27 september 2007

Perry op Donderdag ontmoet Stefan de Die

Naam: Stefan de Die
Club: De Dolfijn maar ik train bij NZA
Geboortedatum: 15-06-1986
Woonplaats: Amsterdam

De bijna 2 meter lange Dolfijnzwemmer was de beste van Nederland tijdens de NWK van 2006 op de 200 meter vrije slag. De mogelijke EK-ganger vertoeft op het moment in Italië, waar hij hard aan zijn techniek werkt. Perry van zwemkroniek.com had een interview met hem.

Hoe is het met je? “Op dit moment gaat het erg goed met mij. Na een korte zomervakantie ben ik alweer een tijd aan het trainen en dat gaat erg goed.”

Nationaal Zweminstituut Amsterdam
Hoe bevalt het bij NZA? “Het trainen bij NZA bevalt erg goed. Ik train nu zo’n 2 ½ jaar onder Martin Truijens en daar ben ik erg tevreden over. We hebben een erg leuke groep. We zien elkaar niet alleen tijdens het trainen. Regelmatig gaan we met een gedeelte van de groep wat leuks doen. Niet iedereen kan namelijk altijd.“

Welke doelstellingen heb je jezelf dit seizoen gesteld? “Mijn doelstellingen zijn dat ik dit seizoen het allerbeste uit mezelf wil halen en alles op alles ga zetten om dat te bereiken. Of dit een goed EK is of misschien wel de Olympische spelen zullen we dan wel zien.”

De 50 seconden grens, is dat iets wat je dit seizoen gaat doorbreken? “Alles is mogelijk. Er zijn een aantal technische punten in mijn slag waar we nu nog hard aan werken. Als ik die goed krijg, kan ik nog een grote stap maken,” zegt de inmiddels 21- jarige Amsterdammer.



Je vertoeft op dit moment in Italië, hoe besteed je je tijd? “Ja, ik ben inmiddels al in Italië. We zijn hier om onder andere te werken aan mijn techniek en om weer een goede basis te leggen om in december heel hard te zwemmen.”

De ideale trainer/taper
Je hebt onder veel verschillende trainers getraind, waarschijnlijk de een minder goed dan de ander. Wat is nou voor jou een ideale trainer (kenmerken)? ”Ik vind dat een trainer je goed moet kennen en weet wat er in je omgaat en waar je samen naar toe werkt. Je moet allebei hetzelfde doel hebben en nastreven. Verder is overleg erg belangrijk. Met Martin kan ik het verder ook erg goed vinden.“

Hoe ziet jou ideale taper eruit?
“De ideale taper is voor mij:
1. goed uitrusten van het harde trainen
2. Creatine gebruiken
3.Naar de kapper gaan
4. Benen scheren
5. Weten dat je er klaar voor bent en dan knallen."


Veel zwemmers worden door blessures getroffen, heb jij dit ook meegemaakt en zo ja: hoe ging je daarmee om? “Nee ik heb nooit echt een blessure gehad. Ik hoop dit dan ook zo te houden. We doen veel oefeningen om blessures te voorkomen en hebben erg goede fysiotherapeuten . Wellicht komt het daardoor.”

“Andere dingen komen na mijn carrière wel weer.”
Heb je nog andere hobby's dan alleen zwemmen? “Waterpolo is een grote hobby die ik nu even niet meer doe, maar zeker in de toekomst wel weer ga doen. Verder hou ik wel van een avondje stappen.“

Zwemmers laten veel om een doel te breiken. Wat vind jij het ergste wat je op dit moment niet kan doen vanwege het zwemmen?
“Ik vind het niet erg dingen voor het zwemmen te laten. Ik heb bewust gekozen om voor het zwemmen te gaan en iedereen in mijn omgeving staat daar achter. Andere dingen komen na mijn carrière wel weer.”

Je doet nagenoeg dezelfde opleiding als ik (Sport, Management & Ondernemen.) Wil je met deze opleiding iets wat later zwemmen gerelateerd is? “Ik weet nog niet echt wat ik wil met mijn opleiding. Samen met twee erg goede vrienden hebben we al een tijdje het idee om bij de beroeps brandweer te gaan. Iets heel anders dus. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. “

Op de weg naar het niveau waar je nu zit; zou je iets anders hebben gedaan? Zoals eerder de overstap maken naar andere club, van jongs af meer/minder trainen enz...
“Ik weet niet of ik dingen anders had moeten doen. Ik weet wel dat ik achter alle keuzes sta die ik in het verleden heb gemaakt. Ik kwam 4 jaar geleden vanuit Zeeland (de Schelde) naar Amsterdam om te zwemmen en te studeren dat het zo zou gaan wist ik toen niet. Het was een keuze, die is toevallig goed uitgepakt. Het had natuurlijk ook anders kunnen lopen.”


Stefan, bedankt voor dit interview met een Italiaans tintje en voor jullie thuis; tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport