Nieuws

20 september 2007

Perry op Donderdag ontmoet Mike Marissen

(zwem) paspoort

Naam: Mike Marissen
Club: DWK
Geboorte Datum: 19 maart 1992 (15 jaar)
Woonplaats: Nunspeet



Hij kwam enkele dagen geleden al in het nieuws. Hij is namelijk de nieuwe lichting geworden van SportTop. De organisatie die onder leiding van Jochem Uytdehaage, de Olympisch kampioen, sporters mentaal begeleidt op weg naar de top, heeft potentie gezien in de ranke Mike Marissen. SportTop heeft enkele mentoren die afgevaardigd worden om deze (aanstormende) top talenten te begeleiden. Deze mentoren zijn voornamelijk ex-topsporters, op basis van hun ervaringen een bijdrage willen blijven leveren aan toekomstige toppers.

Hoe is het met je? “Goed. Ik zit lekker in mijn vel. Ik heb een nieuwe school, de trainingen gaan goed en ik heb er zin in. Vorig seizoen ging ook Top!!!! 6 NJK kb titels en 7 NJK lb titels. Jammer genoeg net de EJOF gemist, maar dit jaar heb ik weer een kans en nu moet het lukken,” zegt de 15-jarige Mike uit Nunspeet kort maar krachtig.

Je bent nu lid van DWK, met welke gedachte is dit gedaan? “Qua trainingsuren hoefde ik het niet te doen, maar in competitieverband had ik het gevoel dat ik wat miste. Tijdens een competitiewedstrijd in Putten zagen we dat het niveau heel laag was. Toen ik aan mijn vader, die ook mijn trainer is, vroeg wat ik hier nog deed, zei hij dat hij het zelfde gevoel had. Tijdens een wedstrijd in Hattem zwom ik 200m wisselslag bij de heren en ik lag bij aantikken meer dan twee banen voor. Dit was voor mijn vader en mij het punt om de overstap te maken. Ik trainde al twee keer in de week bij DWK, dus was de overstap niet zo heel groot.” Mike traint niet volledig bij DWK, maar is ’s ochtends nog steeds in zijn oude vertrouwde bad te vinden.

Het nieuwe seizoen is begonnen, welke doelen heb je jezelf gesteld? “Ik wil in ieder geval de limiet zwemmen voor de alternatieve EJOF. Verder wil ik tijdens de Dutch Open in Eindhoven in december goede tijden zwemmen” en wat ga je anders doen in vergelijking met het vorige seizoen, dus wat zijn je leermomenten? “Verbeteren van de vlinderslag, omdat ik vorig seizoen nog teveel golfde, en wedstrijdervaring op een hoger niveau."

Welke slag vind je dat jij het beste beheerst? Hoe komt dat en heb je nog een tip?
“Ik ben het beste in de vlinderslag. Toen ik minioren 6 was vertelde mijn vader hoe je het best vlinderslag kon zwemmen. Op één of andere manier kon ik dit goed oppakken en van die tijd af gaat ‘ie me heel goed af. Tip: Kijk naar toppers en probeer dit na te doen.“

SportTop
Je hebt je nu gevoegd bij de ondersteuning van *Sporttop waarbij Ranomi Kromowidjojo ook is aangesloten, vertel daar eens wat meer over.“Het is geen financiële ondersteuning. Het is vooral mentale ondersteuning van de weg naar de top. Op 7 oktober hebben mijn mentor, oud-volleyballer Bas van der Goor (om maar even in de context van vorige week te blijven) en ik onze eerste SportTop bijeenkomst in Rotterdam bij het Big Air ski-event.”

*(Sporttop werkt mee aan de ontwikkeling van uniek Nederlands Olympisch talent: de sportambassadeurs van de toekomst. Dat doen ze door de geselecteerde talenten, naast materiële en incidentele financiële steun via het Talentenfonds, ook de actieve steun te bieden van (ex)topsporters. Jochem en zijn team van (ex-)topsporters begeleiden jeugdige talenten in diverse takken van sport, volgens een 'cross-federation'-principe. De persoonlijke mentoren van Sporttop staan hen met raad en daad terzijde, in ervaring, expertise en netwerken. Verder zet Sporttop jongeren in heel Nederland aan om ook zelf (meer) te sporten)

“Geniet van de dag, je kunt zo iets oplopen waar je helemaal niets aan kunt doen.”

Als je in de toekomst zou kunnen kijken, wat heb je dan allemaal bereikt met het zwemmen?“Dan hoop ik mijn eerste OS te hebben gehad. Maar eigenlijk kijk ik niet te ver vooruit en geniet ik van de dag van nu. Kijk maar eens naar Jurjen Willemsen. Je kunt zo iets oplopen waar je helemaal niks aan kunt doen, zoals zijn ongeluk. Maar ik hoop dat hij er snel weer bij is, want dan kan ik de competitie met hem aangaan op de vlinderslag. Dus Jurjen, snel beter worden!!!!”, aldus Mike met deze positieve woorden voor Jurjen Willemsen. Willemsen werd twee weken geleden geschept door een auto terwijl hij op zijn bromfiets als koerier aan het werk was. En niet zonder gevolgen. De 17-jarige zwemmer liep grote schade op aan zijn rechterknie en linkervoet. Weken zal hij niet mogen trainen in het water en dus ook geen wedstrijden zwemmen. Liet hij weten aan de Apeldoornse Courant.

Tegen welke zwemmer kijk je op? en wat vind je juist zo speciaal aan
hem/haar? “Michael Phelps. Ik lijk in een heleboel dingen op hem qua doen en laten. (Zijn wereldrecord op 15-jarige leeftijd op 200m vlinder kan ik helaas niet verbeteren, of er moet een wonder gebeuren)” Phelps haalde op 15- jarige leeftijd de Olympische spelen van Sydney. Hoewel hij daar 5-de werd op de 200 vlinderslag, maakte hij toch indruk. Een kleine 5 maanden later verbrak hij het WR op diezelfde afstand. Daarmee werd hij de jongste zwemmer (15 jaar en 9 maanden) die ooit die een wereldrecord brak. Zijn wereldrecord op de 200 meter vlinderslag staat nu op 1:53.86.

Mike bedankt voor dit aandeel deze week en voor jullie thuis, tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport