background image
 
*

ONK voor: Leergierige Niels van Eck geniet nog elke dag van het wedstrijdzwemmen

Door: Jos van Kuijeren   |   20/12/2017
ONK voor: Leergierige Niels van Eck geniet nog elke dag van het wedstrijdzwemmen
Niels van Eck @swimjos

Citaat op de website van de ZPC Hoogeveen na afloop van de winterkampioenschappen Regio Noord op 19 november: "Niels van Eck blijft een grote aanwinst voor de ploeg, met zijn zwemmen weet hij altijd indruk te maken en als slotzwemmer is hij van onschatbare waarde voor het team. De trainersstaf kijkt zeer tevreden terug op twee weekenden regiokampioenschappen waarin alle zwemmers heel veel afstanden gezwommen hebben. Niels van Eck, ook een vertrouwd gezicht bij de ONK.

Tijd om eens te praten met de "nestor” van het Hoogeveense zwemteam, die al ruim twintig jaar zijn sport bedrijft met nog steeds veel plezier en ambitie. Als jong jochie ging Niels van Eck op zwemmen en nu hij 28 is zwemt hij er nog steeds zijn wedstrijden. "Ik ben er nooit mee gestopt, waarom zou ik? Ik vind het nog steeds leuk en zwem ook hard. Harder dan ooit eigenlijk. Afgelopen seizoen na tien jaar weer een persoonlijk record op de 100m schoolslag en de 100 vrij binnen de 50 seconden. Zolang je jezelf blijft verbeteren geeft dat voldoening. En dat is een heel belangrijk iets, denk ik. Bovendien zwem ik nog steeds in een heel leuke groep. Iedereen gaat ervoor. In de training en bij wedstrijden. "

Ik tref Niels van Eck in het tweede weekend in zwembad Aquarena van Emmen. De ZPC Hoogeveen steekt met kop en schouders boven de andere verenigingen uit in het medailleklassement, maar ook door de luide aanmoedigingen en de inzet waarmee elke wedstrijd weer aangepakt wordt. Allemaal elementen waarom Niels van Eck de zwemsport nog niet kan en wil loslaten.

"Ik ben vorig jaar voor drie maanden in Londen geweest voor mijn eigen bedrijf dat ik samen met een compagnon heb opgezet. Dat was een drukke periode, maar ik probeerde tussendoor nog wel wat te trainen. Ik ondervond toen wel, dat trainen in je eentje voor een zwemmer heel lastig is en ik miste de groep wel heel erg. Met anderen samen trainen is veel leuker, dat merkte ik wel bij terugkomst in Nederland.” En dus pakte Van Eck de draad meteen weer op.

Hoe het ooit begon.
"Mijn moeder deed in haar jeugd aan zwemmen en waterpolo bij De Spatters in Beilen. Ik was de oudste thuis en de eerste die een sport koos. Dat werd zwemmen en mijn zusje Nienke deed dat ook. Mijn jongere broer ging op voetbal. Ik heb eigenlijk altijd in de groep van Jenny (Nijenhuis JVK) gezeten en vanaf mijn zevende zat ik in de voorselectie. "Een tweede moeder?” Nou ja, niet echt natuurlijk, maar ik weet niet beter dan dat ik haar altijd als trainster heb gehad.”
De ontwikkeling van de jonge Drent ging geleidelijk. Zijn NK-debuut was bij de junioren 2 in Emmen 2003 en dat ging met veel spanning gepaard, herinnert Van Eck zich. Op de 100m schoolslag eindigde hij als vijfde in 1.15.45, vier tienden verwijderd van brons. "Het jaar daarna behaalde ik mijn eerste medailles.
Bij de NK van 2011 leek de toen 22-jarige Niels van Eck kandidaat voor het podium op de 50m schoolslag bij de senioren, want hij plaatste zich in 28.86 (nog steeds zijn pr op de lange baan) als snelste voor de finale. "Het was de dag dat Mariët Koster haar afscheidswedstrijd zwom en er kwamen voor haar veel extra supporters. Daardoor was ik extra gespannen en niet in mijn normale doen. Ik werd toen vierde en was in 29.28 langzamer dan ’s morgens.”

Tegenwoordig is Van Eck wel iets relaxter bij belangrijke wedstrijden als de NK, maar het podium bleef onbereikbaar. Niettemin is hij een trouwe klant bij de nationale titelstrijd in en kort en lang bad. Het meeste plezier beleeft hij echter aan internationale toernooien waar hij mee kan doen om de prijzen, zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse wedstrijden in Bonn eind november. In het Frankenbad was hij onlangs weer zeer succesvol met o.a. winst op de 50 en 100 vrij in tijden dicht bij zijn pr’s. Hoewel hij als 28-jarige ook in het Masters circuit zou passen, voelt hij daar niet zoveel voor. "In Hoogeveen hebben we geen prominente Mastersgroep en wat ik al eerder heb gezegd, ik voel me nog steeds thuis bij de selectiegroep van Hoogeveen waar junioren, jeugd en senioren gewoon met elkaar trainen en wedstrijden zwemmen.”

Omdat een zwemmer niet het eeuwige leven heeft in het bad besloot Niels van Eck ook een trainerscursus te volgen. Hij begon anderhalf jaar geleden in Zwolle aan de cursus trainer 2 ofwel assistent trainer bij Tom Rikhof en Irma Loos. "Heel interessant alle leerstof en daarnaast ga je heel anders naar je eigen techniek kijken en de omstandigheden er omheen.” Van Eck is ervan overtuigd dat hij daardoor op de 100 vrij uiteindelijk onder de 50 seconden is gedoken, de ultieme droom van iedere zwemmer. "Het is uiteindelijk de combinatie van minder spanning, goed uitgerust zijn en techniek. "

Dankzij de trainerscursus is Niels van Eck veel bewuster met zijn sport bezig. "Vroeger was trainen toch meer het baantjes trekken en dat was het dan!”


Met clubgenoten Thomas Kappe en Maik Huser


Sinds twee jaar jaar runt Niels van Eck samen met Julian Doorten een eigen bedrijf, genaamd Storage Share. Een Start Up waarbij opslagruimtes in lege panden worden verhuurd. Nu moet hij zijn tijd verdelen tussen werk en zwemmen en dat is soms passen en meten. Zeker omdat hij naast de eigen trainingen ook nog eens op dinsdag- en donderdag avond Jenny Nijenhuis of Jessica van Dijk assisteert aan de badrand. "Niet altijd gemakkelijk, je moet keuzes maken en dingen tegen elkaar afwegen. Soms ’s avonds doorwerken en dan wel eens een ochtendtraining overslaan. Maar het lukt tot nu toe”, zegt de zelfstandig ondernemer.

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.