Nieuws

05 juli 2007

Record aantal inschrijvingen Harense Smid Zwemrace

Aanstaande zaterdag zal een recordaantal wedstrijddeelnemers te water gaan bij de Harense Smid Zwemrace. Ondanks het weinig uitnodigende weer mocht organiserende vereniging Arethusa tot op dinsdagavond bijna 700 starts noteren. Of hier nog veel deelnemers aan 1 van de prestatietochten bij komen zal mede afhankelijk zijn van het weer op de dag zelf.

De wedstrijd in de Geffense Plas wordt alweer voor de 14de keer gehouden en staat vrijwel ieder jaar borg voor nieuwe ideeën. Zo liep en loopt Oss voorop met de latex caps die de touwtjesmutsen overbodig maken en deelt men de prijzen uit direct na aankomst van de zwemmers in plaats van aan het einde van de dag.

Ook in de programmering houdt Arethusa jaarlijks de traditionele nummers tegen het licht. Vorig jaar werd op voorstel van Oss de 500 meter schoolslag tijdrace aan de nationale klassementen toegevoegd, de schoolslag voor junioren komt uit de koker van de gezamenlijke organisaties in Wijk en Aalburg en Oss, en dit jaar is de schoolslag voor de allerjongste zwemmers aan het programma toegevoegd. Meer dan 90 minioren gaan in Oss van start, en daarvan zal bijna een derde een schoolslagnummer zwemmen. Arethusa draagt de open water schoolslag een warm hart toe, wat wordt onderstreept door het wederom gezamenlijk met Wijk en Aalburg (her-)introduceren van een schoolslag verenigingsklassement.

Sportief kan Oss uitkijken naar de deelname van 3 zwemmers die in maart mee hebben gedaan aan de wereldkampioenschappen in Melbourne. Het Y-zwemmers Sebastiaan Reijnen en Evelien Sohl hebben beiden in Melbourne de 25 kilometer gezwommen en komen in Oss uit op de 2,5 kilometer vrije slag. Reijnen zal het in Oss aan de stok krijgen met onder anderen Koen Florijn en jeugdzwemmer Robin den Boer. Van thuisvereniging Arethusa wordt Jan-Willem van der Graaff tot de kanshebbers gerekend.

Bij de dames is clubgenote Vera van den Berg de voornaamste concurrente van Evelien Sohl. Op de 1 kilometer, die eveneens mee telt voor de nationale klassementen, zijn zowel bij de dames als de heren de bovengenoemde zwemmers favoriet. Alleen Evelien Sohl laat de kilometer aan zich voorbij gaan.

De derde WK deelnemer komt uit op de schoolslag. Robin van Aggele verruilt het zwembad voor het open water en is direct de grote favoriet voor de overwinning op de 2 kilometer. Van Aggele werd in Melbourne onder andere 10de op de 50 meter schoolslag en heeft inmiddels een nominatie voor de Olympische Spelen op zak. Van Aggele zal het opnemen tegen het trio zwemmers dat tot dusverre alle open water wedstrijden van dit seizoen heeft gewonnen: Jurrien Hartman, Paul Oudendijk en Pieter Pickhardt. Jeugdzwemmer Nathan Tramper die de verrassing van het vorige seizoen genoemd mag worden is er in Oss ook bij. In zijn eerste wedstrijd van het seizoen - in Bodegraven - kon hij nog geen potten breken. Bij de schoolslag voor dames de eerste confrontatie van het seizoen tussen Larissa Brak en Astrid Koert. Koert had 9 keer op rij in Oss gewonnen, tot ze vorig jaar in de eindsprint geklopt werd door de Leidse Brak.

Opvallende namen in het deelnemersveld zijn verder oud-Olympisch kampioene Jolanda de Rover op de 500 meter rugslag (!), en Wilma van Velsen, op de Spelen van ‘ 80 en ‘84 goed voor een estafettemedaille, die de 1000 vrij masters gaat zwemmen.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport