Nieuws

01 juli 2007

Jaargangfinale 2007: Piraterij en spektakeltijden

Piraten. Zwemmers. Enorm veel publiek. Een geöliede organisatie. Nog meer publiek. Een enthousiaste jury en nog meer publiek. Goede tijden. Kortom: het jaarlijkse superzwemfestijn voor de zwemmers en zwemsters t/m 12 jaar.

De organisatie van de Jaargangfinale had zich voor dit negende jaar weer uitgesloofd. De vrijwilligers van De Lansingh, De Devel en Poseidon’56 maakten er een waar piratenzwemfestijn van. Het barpersoneel van MNC Dordrecht zorgde uiteraard weer voor alle versnaperingen.

In een supervol zwembad in Dordrecht ging het natuurlijk allemaal om de zwemmers. Op deze nog officieuze Nederlandse kampioenschappen voor de zwemjeugd t/m 12 jaar was het goed raak. Dit jaar werd voor het laatst de oude minioren 6 groep nog aangehouden en die kwamen meteen als eerste aan de start.
Op de 200m wisselslag was het Lin He Yu (Poseidon ’56) die er met de eerste plaats op de 200m wisselslag vandoor ging. Macy Oortwijn en Cecil Sadowski van Aquapoldro waren een goede 2e en 3e. Bij de mannen was het Daniel van der Deen van ZC Borger die in 2.40.26 Floris Polman (Dedemsvaart AC) en Jeffrey Reijnders (Oceanus) voorbleef.De jongste leeftijdsgroep is minioren 3 en 4. Het eerste nummer was de 100 meter rugslag. Bij de meisjes was het Maaike van Veen (Dedemsvaart AC) in 1.22.29 en bij de jongens Jeroen Koers (Eemsrobben) in 1.27.00, die zich dit hele jaar Jaargangfinale kampioen mogen noemen. De 100m schoolslag bij de meisjes minioren 5 was ongemeen spannend. Tot het laatste moment werd er gestreden en uiteindelijk moest de jury de beslissing brengen met een A en een B tijd. De A tijd ging naar Romy Hoogendijk (ZV Onderdak). Nienke de Bruijn (De Rijn) werd tweede. Beide dames hadden eenzelfde tijd van 1.28.19. Bij de jongens was het verschil iets groter en werd Quno Post (MZ&PC De Fuut) Jaargangfinale kampioen in 1.29.17.

Na 6 programma’s de eerste prijsuitreiking: Onder luid en enthousiast geklap en opzwepende muziek van Sjoerd en Frank kwamen de zwemmers onder leiding van drie kleine prijspiraatjes opgemarcheerd. Piraat Ellus Piratus met haar twee boers Lorro en Borro zorgden voor de uitreiking.

Daarna direct van start met de 100 meter vrije slag minioren 6. Bij de meisjes was het wederom Lin He Yu die in 1.05.42 het goud pakte. Bij de jongens kreeg Daniel van der Deen zijn tweede goud van de dag omgehangen.
Op de 100 meter schoolslag voor de jongste leeftijdsgroep was een voorsprong van 16 hondersten genoeg voor het goud. Johnny Mae Hauser van de Dolfijn kreeg dit eremetaal omgehangen. Bij de jongens was de eerste plaats een duidelijke zaak: Jeroen Voltman (ZVW’74) werd de Jaargangfinale kampioen in een mooie 50 meterbad tijd van 1.32.76. De strijd om de tweede en derde plek was een superspannend. Na een piraatwaardig gevecht werd Roberto Hogerwerf (De Devel) tweede en Fedde Beukers (De Dinkel Denekamp) derde. Beide zwemmers kregen dezelfde tijd van 1.36.07.
Een 50 meter is in een 50m-bad maar één baantje, maar wat was het spannend. Vijftien zwemmers binnen de seconde! Eerste werd Maaike de Waard van de Zeehond ’73 in een zeer goede tijd van 0.33.32. Yamiko Steenhoek (ZOB’66) was twee honderdsten sneller dan Stef van Zitteren (Eiffel Swimmers/PS) en haalde het Jaargangfinalegoud binnen in 0.33.20.

En weer de meisjes minioren 6 en weer was het Lin. Met 1.14.20 zette zij het kamioenschap op de 100 meter rugslag op haar naam.
In programma 14 (jongens minioren 6) werd er door Daniel van der Deen sneller gezwommen dan in de voorgaande acht Jaargangfinales. Met zijn 1.11.20 zette hij op de 100m rugcrawl een nieuw JAARGANGFINALERECORD neer. Goede tweede was Floris Polman (Dedemsvaart AC) en derde Mike Bravenboer van Poseidon ’56.

Maaike van Veen (Dedemsvaart AC) was de winnares op de 100 meter vrije slag bij de meisjes minioren 3-4. Bij de jongens werd Rick de Mercado van Oceanus in 1.13.39 de nieuwe kampioen 2007.

De meisjes minioren 5 begonnen op de 100 meter rugslag. Netjes, dames gaan voor. Zo won Esmée Bos (Aquapodro) in 1.16.17 haar Jaargangfinalekampioenschap voordat Laurent Bams (Zwemclub Eijsden) het goud bij de jongens in de wacht sleepte in 1.17.54.
Rosanne Padt (DAW-Finenzo) werd kampioen op de 100m vlinderslag net voor Macy Oortwijn (Aquapoldro) in 1.16.26. Bij de jongens was het wederom Daniel van der Deen. Deze grootverdiener haalde ook op deze 100 meter vlinderslag het goud naar ZC Borger en werd in 1.11.73 opnieuw Jaargangfinalekampioen.
Voor de jongste leeftijdsgroep was er de 50 meter vlinderslag. Hier ging het kampioenschap naar Marre Zandringa (De Skelp) in 0.37.19. Ze bleef daarbij net Maaike van Veen (Dedemsvaart AC, 0.37.24) en Latascha Kilian (ZC De Meer, 0.37.29) voor. Bij de jongens was het Floris van Mierlo (Z&PK Budel) die het goud voor zich opeiste in 0.37.14.

De 100 meter vrijeslag is bij de minioren 5 nog niet het koningsnummer, maar ook deze kinderen maken er een spektakel van. In 1.07.79 ging de titel naar Esmee Vermeulen (Zaanstad). Laurent Bams van Zwemclub Eijsden bleef bij de jongens Stan Pijnenburg van De Eiffel Swimmers/PSV net voor in 1.07.06, en dat leverde hem wel de gouden plak op.
Het tweede JAARGANGFINALE RECORD kwam op naam van Lin He Yu. In 1.20.62 werd zij glansrijk eerste op de 100 meter schoolslag en daarmee bleef zij maar net boven het BJP, dat nog stamt uit 1981! Milou Tjoonk (Berkelduikers) finishte hier in 1.24.04 en Cecily Sadowski (Aquapoldro) in 1.26.60. Bij de jongens was het Lucas Greven van Valkenburg die in 1.19.78 het Jaargangfinalekampioenschap opeiste op deze 100 meter schoolslag bij de minioren 6. Kevin Wolters van Hellas-Glana werd hier tweede in 1.19.93.

Aansluitend aan de officiële wedstrijd natuurlijk ook de zwemmer/coach estafette. Ook deze wordt al 9 jaar gehouden en dit jaar ging de eer naar Stadskanaal.

De hele wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Marijke v.d. Linden. Eigenlijk zou Jos Bosman de wedstrijd leiden, maar hij moest helaas vanwege ziekte het wedstrijdterrein verlaten. We wensen hem beterschap.

Al met al was het weer een supergeslaagd evenement dat volgend jaar de TIENDE jaargang ingaat. Dat vraagt om nog meer spektakel, maar dat is deze organisatie wel toevertrouwd.



Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport