background image
 
*

Terug van Hong Kong en Doha en nu aan de start in Amsterdam: Arno Kamminga en Thom de Boer

Door: Jos van Kuijeren   |   19/10/2017
Terug van Hong Kong en Doha en nu aan de start in Amsterdam: Arno Kamminga en Thom de Boer

Dit jaar dienden zich twee laatbloeiers aan: Thom de Boer (25) en Arno Kamminga (21). Kamminga zwom Nederlandse records op de 200 meter schoolslag en bereikte bij de WK in Boedapest halve finales. De Boer sprintte op de 50 vrij de wereldtop binnen. Daarna dook het tweetal het World Cup circuit in. Eerst in Berlijn en Eindhoven, gevolgd door een trip naar Hong Kong en Doha  met Maaike de Waard, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Kyle Stolk.

Kamminga en De Boer staan namens het NTC Amsterdam ook op de startblokken bij de Swim Cup in Amsterdam. Kamminga viert er zondag zijn 22-ste verjaardag. Hij is nog jong dus. Als zwemmer is hij echter een laatbloeier, die als junior- of jeugdzwemmer nooit in aanmerking kwam voor een EYOF- of EJK-ploeg. Thom de Boer, sprinter pur sang, wordt eind december 26 en ook hij staat eigenlijk aan het begin van een topsportloopbaan nu hij na de zomer traint bij Mark Faber onder de NTC-vlag.

Terug naar het avontuur van de World Cup. Kamminga: "Onwijs gaaf om het mee te maken. Dit is het liefste wat ik doe, racen tegen sterke tegenstanders. Geweldig om alles wat op me af komt te laten binnenkomen. Je kunt er zóóóó veel van leren.”

Het is natuurlijk heel zwaar zo’n trip. Drie vluchten in de nacht, één van 11 uur, één van 9 uur en tenslotte de terugvlucht naar huis van 7 uur. De jetlag, het tijdsverschil.

Ook voor Thom de Boer gold de ‘ervaring’ als het belangrijkste thema bij zijn World Cup trip naar Hong Kong en Qatar. "Je wilt natuurlijk bij zulke wedstrijden goed zwemmen, maar je weet ook dat je niet je allerbeste tijden kan maken. Voor mij is dit seizoen alles nieuw. Ik heb me net aangesloten bij het NTC en dan is alles anders dan dat je bij een vereniging gewend bent. ”Bij de Dolfijn was alles goed geregeld, maar minder strak. Je probeerde wel alles uit je training te halen, maar in combinatie met de studie heb je soms andere prioriteiten. Dan sloeg je ’s ochtends vroeg (6.00 uur) wel eens over met de gedachte dat je er ’s avonds extra hard tegenaan zou gaan. Nu is de ochtendtraining van 8 tot 10 uur en elke training wordt vooraf gegaan door een landtraining. Bij een NTC gaat het bij de 20 uur training per week om de balans in alles wat je doet om je prestaties te verbeteren.”

Victoria Peak en daarachter Hong Kong: V.l.n.r. Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo, Thom de Boer, Maaike de Waard, Arno Kamminga en Femke Heemskerk

Alle eerste indrukken en bijvoorbeeld het feit dat hij zich ‘verplicht’ voelde om voor zijn vereniging De Dolfijn te zwemmen bij de estafettekampioenschappen, maakten dat de specialist op de 50 meter vrije slag, niet uitgerust aan de trip begon. Het racen tegen mannen als Morozov uit Rusland of een praatje maken met Chad LeClos was een sensatie op zichzelf en het winnen van de Mixed estafettes allemaal heel ‘vet’.

Niet alledaags
Dat Thom de Boer als zwemmer van 26 jaar nu is opgenomen in de selectie van het NTC is niet alledaags. Zoiets leek binnen de KNZB-structuur alleen weggelegd jonge zwemmers uit een RTC. Als jonge zwemmer begon hij bij DAW in zijn woonplaats Alkmaar, waar hij zijn opleiding kreeg van Kars Luttik en Ids Gobes. "Als je iets meer wilt bereiken zoek je het toch hogerop. Een betere club, betere faciliteiten, een beter team. Dat maakt je sterker. Vorig jaar ging het al heel goed en dit jaar kwam ik op de lange baan met 22.04 heel dicht in de buurt van de WK-limiet.” Het leverde hem een uitnodiging op in de KNZB-afvaardiging voor de Sette Colli-wedstrijd in Rome (juni) en de World Cup in Eindhoven (de allervetste wedstrijd) in augustus.

Op de korte baan volgde begin juli een explosie op de 50 vrij met een tijd van 21.16, slechts 11 honderdsten boven het NR (21.05) van Jesse Puts. Dat hij in beeld kwam voor een NTC-plaats was toen wel duidelijk, zeker toen hij bij de World Cupwedstrijden diverse keren binnen de EK-limiet van 21.61 finishte.
Thom de Boer doet momenteel zijn Master Economie met als onderwerp "Monetair beleid en Bankwezen in grote economieën. Een studie die niet per se gevolgd hoeft te worden vanuit de collegebanken.    

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.