Nieuws

07 juni 2007

Perry op Donderdag ontmoet Thijs van Valkengoed

In zijn zwemcarrière heeft hij met veel ups en downs te maken gehad. Iedere zwemmer maakt het wel eens mee, maar de een erger dan de ander. Thijs van Valkengoed is het voorbeeld voor doorzetten. Eerder heeft hij al de ziekte van Pfeifer moeten overwinnen, dit keer was het een blijvende schouder blessure die ervoor zorgde dat Thijs niet op het hoogste niveau kon mee trainen/zwemmen. Hij heeft de accommodatie van het toenmalige TZA (Amsterdam) moeten verruilen voor het huidige Lelystad waar hij samen met zus Jolijn van Valkengoed eigen faciliteiten heeft gecreëerd. Thijs heeft is vanaf het 0-punt moeten gaan opbouwen naar het huidige niveau, wat hij bij de NK te Amsterdam heeft laten zien. Een perfecte comeback kan het genoemd worden. Hier volgt het verhaal van een zwemmer die de diepste dalen en de hoogste pieken heeft gezien.


EK-felicitaties over en weer van Europees Kampioen Ian Edmond en bronzen Thijs van Valkengoed in Dublin 2003

Voor de NK vroeg ik Thijs hoe het met hem ging. Er volgde dus een antwoord, waarop de prestaties van de NK nog geen invloed hadden. “Op dit moment voel ik me al een stuk beter, ik word steeds wat fitter. In september 2006 ben ik door een sportarts overtraind verklaard. Dit proces begon waarschijnlijk al voor de Olympische Spelen van 2004. Vervolgens heb ik hiermee twee seizoenen doorgetraind. Helaas ging ik hierdoor steeds slechter presteren, kreeg ik veelvuldig last van ziektes (griepjes, verkoudheden) en ten slotte ook nog een overbelastingsblessure in mijn schouder. Na die diagnose ben ik aan de slag gegaan met mijn herstel. Ik mocht niet zwemmen en ben gaan fietsen en hardlopen. Dit alles op lage intensiteit. In november 2006 mocht ik voor het eerst weer te water en tot aan februari 2007 zwom ik 1 tot 2 keer per week. Vrijwel direct kreeg ik weer meer last van mijn schouder, omdat deze nog moest wennen aan het zwemmen. Nu is mijn schouder ongeveer anderhalve maand pijnvrij en bouw ik mijn zwemtrainingen op. Op dit moment kan ik ongeveer 7 zwemtrainingen in de week draaien. Hier moet mijn lichaam nu aan wennen voor ik mijn trainingsarbeid kan opschroeven naar de gewenste 10 keer per week”, is het uitgebreide relaas van de jongste in de famillie van Valkengoed.

Voor zijn comeback op de NK vroeg ik hem ook, hoe hij nou met zo’n hardnekkige blessure omgaat, terwijl hij altijd op het hoogste niveau heeft gezwommen. “Het is erg moeilijk terug te komen, aangezien ik meer dan half jaar niet heb kunnen trainen. Van de overtraindheid zal ik nog wel wat langer last hebben. Ik ben mijn zwemtrainingen nog aan het opbouwen. Daarbij word ik geplaagd door een traag herstelvermogen. Ik moet daarom heel rustig mijn trainingen opbouwen. Veel van mijn trainingen zijn dan ook op lage intensiteit. Hierdoor heb ik dus nog weinig 'op snelheid' kunnen trainen. Het NK van komend weekend wordt voor mij een meetmoment om te kijken waar ik sta. Na de NK Sprint, later in de maand juni, zal ik 2 weken vakantie hebben en vervolgens ga ik proberen om mijn training naar het gewenste niveau te tillen.”



NK-podium 100 school met v.l.n.r. Lennart Stekelenburg, kampioen Thijs van Valkengoed en Mans Broekgaarden. Foto Jan Stocker

Nu genoeg over de periode voor de NK. Wat heeft hij nu gepresteerd? Hoe denkt hij er nu over en wat is zijn volgende stap. Kortom, wat nu? “Voor de fase in mijn herstel was ik topvorm. Ik voelde me goed, maar nog niet helemaal super. Ik ben nog in de opbouw van mijn training. In februari ben ik daarmee begonnen en het is nog behoorlijk zwaar voor mijn lichaam. Zo merkte ik ook dat ik elke dag van het de NK wat vermoeider aan de start kwam. Dat ondanks mijn rustige programma.” Aldus Thijs.

Omdat hij weer pas begonnen is met opbouwen van zijn trainingen kan er nog veel beter n.a.v. deze Nederlandse Kampioenschappen. “Er kan nog een heleboel beter. Sinds vorig seizoen heb ik slechts aan twee wedstrijden meegedaan voordat de NK begon. Ik heb op een limietwedstrijd in Drachten de 200 meter wisselslag gezwommen en op de Kringkampioenschappen in Amsterdam de 100 meter schoolslag. Hierdoor mis ik natuurlijk wedstrijdritme. Dit merkte ik vooral op de 200 meter schoolslag (de eerste en tweede keer van het seizoen). Daarop zwom ik in de finale technisch niet zoals ik zou kunnen. Daardoor heb ik flink wat tijd laten liggen. Op de 100 meter schoolslag kan ik nog werken aan de eerste 50 meter. Daarnaast blijft mijn onderwaterfase tevens een aandachtspunt.”

Maar wat ons als zwemmers natuurlijk het meest bezighoudt, is de vraag: Is dit een goede stap richting Peking 2008? “Dit is zeker een goede stap in de richting van Peking 2008. Hiervoor moet ik mijn persoonlijk records te benaderen en heb nu een goede stap in die richting gezet. De tijden die ik gezwommen heb waren boven verwachting en waren sneller dan tijdens het seizoen 2005-2006. Daarom hoop ik in december weer in de buurt van mijn PR's te zwemmen.” Deze PR’s zijn dus nodig om ook maar kans te maken op een Olympische limiet. Is dit dan ook je volgende doel? “Het volgende doel is het opdoen van wedstrijdervaring en het trainen van mijn zwemsnelheid in de laatste weken van dit seizoen. Ik zal nog deelnemen op de 200m. schoolslag in Eindhoven op de zaterdag van het EK-kwalificatietoernooi en op de NK Sprint. Vervolgens neem ik vakantie en richt ik mijn pijlen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in december.”


Thijs op weg naar EK-brons op de 200 meter schoolslag in Dublin 2003

Het is altijd een enorm gestuntel om aan slaapplaatsen te komen. Hotels zijn volgeboekt en campings hebben geen plaats meer over. Waar vertoefde Thijs van Valkengoed voor zijn rust tijdens de NK? “Mijn zus en ik hadden voor de NK een trekkershut gehuurd op een camping. Gezien de drukte op de weg rond Amsterdam sliepen wij daar van donderdag op vrijdag. Vrijdag en zaterdagavond sliepen wij 'gewoon' thuis in Lelystad. Tussen de ochtend en middagsessie namen wij onze rust in de trekkershut op de camping.” Goed regeld dus.

Ook Thijs heeft net als zus Jolijn meegedaan aan het trainingskamp van WVZ in Andorra, voor de NK. “Het trainingskamp was erg leuk. De groep zwemmers van WVZ was gezellig en zij namen ons heel gemakkelijk op in de groep. Naast trainen deden we ook leuke dingen met de groep (o.a. groepsspelletjes en bonte avond) en we hadden we natuurlijk veel lol. Ik heb veel geleerd van de zwemmers en trainers. Daarnaast had het organisatieteam ervoor gezorgd dat alles op rolletjes liep.” Hierbij dus de lovende woorden voor het WVZ organisatie team.

Thijs was de eerste Nederlander die 2 keer op rij de Europese Jeugdtitel wist te pakken op dezelfde afstand. In Duinkerken 2000 zwom hij naar het goud op de 200 meter schoolslag en in Valetta (Malta) 2001 herhaalde hij deze prestatie. Tevens legde hij beslag op het goud tijdens de 100 schoolslag te Malta. Daarbij heeft hij in zijn seniorentijd nog vele internationale wedstrijden op zijn naam staan waaronder de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Maar wat is nu zijn mooiste zwem moment? “Ik heb een heleboel mooie momenten meegemaakt. Één van de mooiste momenten was het behalen van mijn eerste Europese Jeugdkampioenschap. Daarnaast vond ik ook mijn prestaties op de US Open en de EK korte baan in december 2003 geweldig. Hier plaatste ik me voor de Olympische Spelen. Het meedoen aan de Spelen is natuurlijk het mooiste om als sporter te bereiken.”

Thijs van Valkengoed is nog steeds Nederlands recordhouder op de 200 school in kort bad en de 100 school lang bad. Deze records hebben onder felle concurentie van Robin van Aggele stand weten te houden. In die tijd moest Thijs veel laten voor deze topprestaties. Hij vindt het nogsteeds jammer dat hij niet kan studeren aan de Universiteit, wegens tijdgebrek.

De uitwerkingen van voedinssuplementen worden door alle topsporters anders benaderd. Dit verschilt per duursporter/sprinter en de positieve/negatieve uitwerking hiervan. Deze telkens andere visie erop maakt het heel interessant om te vragen, wat Thijs vindt van Creatine en Eiwitten (voedingssupplementen). “Creatine en eiwitten zijn lichaamseigenstoffen die beiden het herstel verbeteren. Het is aan de sporter zelf of hij/zij deze wil gebruiken. Creatine heb ik geprobeerd, maar met de resultaten was ik niet tevreden. Eiwitten vind ik verder een goede aanvulling om te herstellen van bijvoorbeeld een krachttraining.”

Een belangrijke vraag in het interview is: Als je in de toekomst zou kunnen kijken (5 jaar voorruit) wat heb je dan allemaal bereikt met het zwemmen of waar sta je dan? “Ik heb nog geen idee hoe mijn zwemtoekomst eruit zal zien na de Europese Kampioenschappen. Dit hangt grotendeels af van het herstel van mijn lichaam, het plezier in het zwemmen en de ontwikkelingen in de Nederlandse zwemsport.”

Dan wil ik bij deze Thijs bedanken voor zijn interessante aandeel en voor jullie thuis, tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport