Nieuws

31 mei 2007

Perry op Donderdag ontmoet Jolijn van Valkengoed

Het moment van de waarheid nadert, het NK staat weer voor de deur, de spannendste periode van het jaar. 'Hoe ga ik zwemmen, heb ik genoeg ervoor gedaan en gaat het eruit komen?' Die vragen worden op het moment van actie beantwoord. Dat geldt nog steeds voor Jolijn van Valkengoed, die toch al de nodige ervaring heeft. Jolijn is: “één van de twee“ en hier wordt natuurlijk gedoeld op de twee internationals Jolijn en Thijs van Valkengoed. De 'Van Valkengoedjes' hebben bij verschillende clubs getraind en hebben zich nu uiteindelijk na veel geswitch weer genesteld in de accommodatie waar ze vroeger hun glansrijke carriëre startten.

Alles gaat nu naar wens in de Nederlandse polder, waar Thijs en Jolijn van Valkengoed zich samen voorbereiden op de wedstrijd der wedstrijden in Nederland. “Ik train natuurlijk op het moment voor de NK, maar ook voor de EK korte baan in Debrecen”, zegt Jolijn. Op deze NK heeft zij een pittig programma af te werken. “Op vrijdag zwem ik 100 school en 200 wissel. Op zaterdag 200 school en 4x100 wisselslagestafette. Op zondag 50 vlinder, 50 school en 100 vrij en de 4x200 vrij estafette. Helaas moet ik er dit keer voor kiezen om de estafette 4x100 vrij te laten schieten in verband met het drukke programma.”


Jolijn van Valkengoed bij de start van de 100 school (baan 1, geheel links) tijdens de EK 2006 in Boedapest.

Tijdens een NK heb je natuurlijk een aantal doelen gesteld. Aan de hand van die doelen kun je evalueren of het een geslaagde periode is geweest. “Mijn NK is geslaagd als ik op de 100 school en 200 wissel limieten zwem voor de EK 2008 in Eindhoven en daarnaast natuurlijk ook een aantal pr's zwem!” aldus de oudste van de twee Van Valkengoedjes. Jolijn heeft zoals alle NK deelnemers de taper periode erop zitten, nu is het slechts zaak om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. “De taper verliep redelijk tot goed. Zoals in elke taper komt de vermoeidheid er goed uit en heb ik ook een beetje last gehad van keelpijn, hoesten, verkoudheid en niet helemaal lekker zijn. Maar in een taper ga je vaak over elk klein dingetje nadenken en geef je je over aan de vermoeidheid, wat soms wel erg lastig is. De Kringkampioenschappen, die net voor de taper waren, gingen erg goed. Op drie van de vijf afstanden zwom ik een pr, dus dat geeft een boel vertrouwen voor van het weekend!”

Hoewel ze zich niet in een topsport omgeving bevindt, beschikt Jolijn van Valkengoed toch over alle faciliteiten die ze nodig heeft. En mocht er iets niet aanwezig zijn, dan gaat ze op zoek naar andere oplossingen. Zo hebben de broer en zus Van Valkengoed meegetraind tijdens een stage van de Zoetermeerse club WVZ in Andorra. “Het trainingskamp met WVZ in Andorra was in één woord SUPER! Ik heb het erg naar mijn zin gehad en we zijn goed opgevangen in, een voor ons redelijk onbekende, groep. We hebben leuk getraind en leuke dingen gedaan, zoals een avondspel (de Lama's) en een bonte-avond (dat was echt lang geleden...). Er heerst daar weer een hele andere "zwemcultuur" dan in Amsterdam of Barneveld. Dat was dus erg leuk om mee te maken.”

Ongetwijfeld beheerst Jolijn evenals Thijs de schoolslag het beste. Zo krijgen jullie van Jolijn een gratis schoolslagtip: “Als ik een tip mag geven bij de schoolslag: het is heel belangrijk om je slagen te tellen. Zo leer je heel efficiënt te zwemmen wat dus uiteindelijk minder energie kost.” Zo ook kan Jolijn als geen ander de ideale taper(s) onder woorden brengen: “De ideale taper.....? In mijn zwemcarrière heb ik gelukkig meer "ideale" tapers meegemaakt! Maar elke ideale taper is weer anders geweest. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat elke voorbereiding anders is. Dat heeft niet alleen te maken met het zwemmen van andere schema's of het verpulveren van nieuwe krachttrainingsrecords (bijvoorbeeld bij bankdrukken), maar ook dat een voorbereiding bij mij zelden vlekkeloos verloopt (ziek, geblesseerd). Daar moet mijn taper dus weer op aangepast worden, maar meestal ging dat ook wel goed. Bij een taper vind ik het wel belangrijk dat ik in de laatste week alles weer een beetje op zijn plek voel vallen. Vooral de schoolslag is een tapergevoelige slag. Opeens heb je hem ("de juiste slag"), maar dat moet dus niet te vroeg en ook niet te laat zijn. Tenslotte moet mijn lichaam de laatste paar dagen gaan "stijgeren", zeg maar. Mijn lichaam wil al knallen en gas geven, maar het mag nog niet, want je moet nog even een paar dagen wachten. Als ik dat gevoel kan creëren, dan weet ik zeker dat ik hard ga zwemmen.”

Zo op deze vooravond van de NK hebben veel zwemmers hun standaard rituelen, zoals een speciale knuffel mee of elke middag pannenkoeken. “De dag voor een belangrijke wedstrijd sluit ik me altijd op in de badkamer bij mijn ouders thuis en ga lekker in bad zitten en scheren. Op de wedstrijden zelf heb ik vrij weinig rituelen... Ik wil er wel graag altijd redelijk vroeg inliggen, want dan kan je nog even wat baantjes "rustig" zwemmen,” aldus Jolijn.

Zoals bij elke doorgewinterde topsporter ging niet alles van het leien dakje op weg naar de top. Er zijn veel factoren waar je tegenaan loopt. “Ik heb het meeste moeite met factoren die mij overkomen zonder dat je het wilt: net ziek worden voor een NK, van je fiets vallen, geblesseerd raken... Een soort "risico-factor" dus... Je traint een half jaar en uitgerekend twee weken voordat toernooi raak je ziek. De afgelopen jaren heb ik het ook best moeilijk gehad. Topsport is namenlijk hard... Volgens mij is Topsport zo hard als je hetzelf maakt, maar sommige mensen kunnen het voor jou ook harder maken en ik denk dat dat niet goed is.”

Nu kijkt Jolijn niet graag ver vooruit en wil ze zich specifiek richten op de zojuist behaalde limieten. Je weet immers nooit hoe het gaat lopen en daarvan is Mark Veens een duidelijk voorbeeld. Jolijn kun je buiten de specifieke taper periode wakker maken voor een bord met lekkere pannenkoeken en voor de rest moet je haar vooral lekker laten slapen. Dat is ook hetgeen wat ze het meest mist, een lekker avondje laat naar bed gaan. “Als ik een avondje laat naar bed ga, gaat het de volgende ochtend meteen minder of sterker nog, ik word meteen ziek”

Dankjewel Jolijn. Voor jullie mensen, tot volgende week!

Actiefoto Jolijn van Valkengoed, gemaakt door Jan Stocker
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport