Nieuws

24 mei 2007

Perry op Donderdagavond ontmoet Tessa Brouwer

Ze is afkomstig van Startgemeenschap Zaanstad waar zij 4 jaar van haar zwemcarrière vertoefde. Op dit moment komt ze uit voor de Dolfijn te Amsterdam. Haar moeder brengt haar elke dag naar de training en het is om en nabij de 30 minuten rijden. Ze is woonachtig in “de Woude” ten zuiden van Alkmaar. Het gaat natuurlijk over Tessa Brouwer die deze week in het zwemkroniek.com zonnetje staat. Het Nederlandse schoolslagtalent heeft zich weten te plaatsen voor de Europese jeugdkampioenschappen in Antwerpen op de 50 schoolslag, ze zwom een 0.33.77 waarmee ze ruimschoots heeft voldaan aan de limiet. Daarmee komt ze samen aan de start met Eline Boers, die vorige week nog de zwemkroniek.com schijnwerpers op zich had. Tessa zit op het moment midden in haar examens van de VMBO Theoretische Leerweg (VMBO tl) en heeft de plannen al op tafel liggen om hierna door te stromen naar de Havo.

Hoe is het met je? “ Ja het gaat heel goed! “ Dit is mede dankzij het vertrouwen dat ze heeft in het zwemmen en de examens die goed verlopen. “Op dit moment train ik voor de NK en natuurlijk voor de EJK in Antwerpen, waar ik ontzettend hard wil gaan zwemmen, ik heb er zin in!”

Tessa is een optimist en lacht graag, maar wat vindt ze nou zo leuk aan het zwemmen? “Ja, het is gewoon leuk om je grenzen op te zoeken en die dan te verleggen dat geeft echt een goed gevoel.” Haar mooiste zwemmoment is die keer dat ze Nederlands juniorenkampioen werd in Eindhoven 2004 op de 100 meter schoolslag. Ze kwam toen uit voor Alliance en tikte aan in een tijd van 1.19.82 wat goed was voor de hoogste trede. Het wordt gezien als de start naar een hoger niveau, maar wat is nu haar doel? “Net zoals elke zwemmer de Olympische spelen natuurlijk!” Dit is natuurlijk niet voor elke doorsnee wedstrijdzwemmer weggelegd, je moet er veel voor laten en veel voor doen. “Ik vind het niet zo erg om dingen te laten, maar af en toe vind ik het wel leuk om met mijn zus naar de kermis te gaan, of lekker samen stappen.” Met deze instelling zou ze zo door kunnen stromen naar de professionele ploeg van Amsterdam, want de uitspraak: “elke concessie kost een Olympiër” is daar niet onbekend.

Zwemmers zijn erg aan hun rust gehecht. Ze zullen dan ook niet snel hun (korte) nachtrust opgeven voor iets, maar als je Tessa dan toch wil wakker maken, zul je het volgende met je mee moeten brengen. “Ik ben wakker te maken voor een vakantie naar een heerlijk warm land!” Naast het vele trainen wat noodzakelijk is, heeft Tessa niet erg veel vrije tijd over. De vrije tijd die ze overhoudt, besteedt ze het liefst aan computeren. Op dit moment brengt ze 11 uur door in het Amsterdamse zwemwater. “Ik train op dit moment 11 uur en daarbij komt nog 2 uur krachttraining en 1 tot 1.5 uur landtraining per week.”


Foto: Harry op den Kamp

Iedere zwemmer heeft wel een idool.of een groot voorbeeld. Zelfs Pieter van den Hoogenband heeft wel mensen gehad waar hij enorm veel respect voor had, zoals Alexander Popov. Tessa Brouwer kijkt zoals velen in de wereld op tegen de smaakmaker van het internationale zwemmen. Dit wereldwonder kan amper een zwemmer genoemd worden, vanwege zijn onmenselijke rake klappen die hij onder water kan genereren. “Ik kijk erg tegen Michael Phelps op, wat hij al wel niet bereikt heeft is echt knap. Die onder waterfase is ook echt niet normaal, hoeveel kracht hij wel niet met die benen kan maken zodat hij aan het einde van de 200 meter vrijeslag nog 10 meter onderwater kan zwemmen, dat zullen er maar weinig bereiken!“

Dan zijn we bij de laatste vraag van deze week gekomen. Waar staat Tessa Brouwer over 5 jaar en wat hoopt ze bereikt te hebben? “Dat is lastig te zeggen, maar ik hoop dat ik dan op een EK of een WK heb gezwommen.” Aldus Tessa Brouwer. Bedankt en tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport