Nieuws

16 mei 2007

Ingrijpende wijziging KNZB zwemcompetitie

Dit jaar is er geëxperimenteerd met een gezamenlijk competitie einde voor de landelijke A competitie. Voor volgend seizoen staan er ingrijpende wijzigingen op het programma, zie de toelichting van de KNZB:

Wijziging KNZB zwemcompetitie seizoen 2007-2008

In 1998 heeft de KNZB een aantal wijzigingen doorgevoerd binnen het Nederlandse zwemmen. Deze wijzigingen hadden tot doel de deelname aantallen aan wedstrijden en het niveau van het Nederlandse zwemmen te verhogen. Het afschaffen van de tweedeling binnen het wedstrijdzwemmen met en zonder startvergunning was daarin een belangrijke stap. Vanaf 1998 vond het wedstrijdzwemmen binnen een format plaats: met een startvergunning! Daarnaast werden nieuwe wedstrijdvormen gerealiseerd zoals het Lange Afstand Circuit, de Kring Speedo Finale en de Nationale Speedo Club Meet. De zwemcompetitie werd sterk gewijzigd en de Nationale Speedo Finale werd afgeschaft.

In 2007 is het tijd om te beoordelen wat de wijzigingen teweeg hebben gebracht. We kunnen een drietal hoofdconclusies trekken:

Deelname aantallen dalen
Na een aanvankelijke positieve groei in 1998 zijn de deelname aantallen binnen het wedstrijdzwemmen aan het dalen. De laatste jaren zien we zelfs een achteruitgang in de aantallen deelnemers tussen de 6-12 jaar. Een afnemend aantal verenigingen vraagt voor kinderen vanaf de zesde verjaardag een startvergunning aan en in toenemende mate komen jonge kinderen niet in aanraking met het wedstrijdzwemmen.

Niveau is onveranderd
In de afgelopen tien jaar is het internationale niveau van het zwemmen gestegen. Het niveau van het Nederlandse zwemmen is in alle leeftijdsgroepen vrijwel onveranderd gebleven. De kloof groeit.

Nederland Sprintland
Nederland is zowel in de breedte als in de top aannemelijk beter op de kortere nummers dan op langere nummers. Deze, al langer, aanwezige trend is in de afgelopen 10 jaar niet doorbroken. Omdat Nederlandse zwemmers van alle niveaus over het algemeen minder trainen dan in het buitenland zijn we goed op de nummers die minder training behoeven en minder goed op de ‘zwaardere’ en langere trainbare nummers.

Tijd voor actie dus! Een complex probleem vraagt om een totaaloplossing. In 2005 heeft de KNZB de basis voor de oplossing met het Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen (MOZ) neergelegd. In deze routeplanner voor zwemmers heeft de KNZB de ideale opleidingsroute van zwemmers van jong tot oud beschreven. Analoog aan het MOZ gaan we nu bij Speedowedstrijden en de Zwemcompetitie een aantal aanpassingen doorvoeren. In deze brochure lichten we het hoe en waarom van de aanpassingen toe. De officiële publicaties omtrent de wijzigingen staan opgenomen in het Handboek Zwemmen 2007-2008 welke in juni 2007 zal verschijnen.

Zwemcompetitie is de graadmeter van het Nederlandse zwemmen!

Een projectgroep bestaande uit medewerkers van de KNZB en trainers van verenigingen uit diverse klassen van de competitie heeft zich in de afgelopen maanden gebogen over de opzet van de KNZB zwemcompetitie. Dit heeft geleid tot aanzienlijke wijzigingen in het competitieprogramma en het promotie/degradatiesysteem voor de komende seizoenen.

Onderstaand de wijzigingen op een rij. Deze wijzigingen zijn alleen van toepassing voor de landelijke A, B en C competitie. Naar aanleiding van de ervaringen van komend seizoen worden de Districtscompetities verder bekeken.

Zwemmen in een leeftijdsgroep

In elke ronde kan een zwemmer maar in één (1) leeftijdsgroep voor het resultaat meetellen. Een zwemmer mag maximaal twee keer individueel in de puntentelling voorkomen. De leeftijdsgroep hoeft niet perse de eigen leeftijdsgroep te zijn, mag ook bij oudere zwemmers.

Doelen:
1. Het vermijden van onevenredige belasting. De beste zwemmers kwamen veelal uit op de zwaarste nummers. Nu zullen ze in een leeftijdsklasse normaliter een combinatie van een zwaarder en een minder zwaar nummer treffen.
2. Het bevorderen van diversiteit. Slagspecialisten kwamen vaak 2 of zelfs 3 keer uit op dezelfde zwemslag in verschillende leeftijdscategorieën. Dat mag nu nog, maar dan telt slechts één resultaat mee voor de puntentelling.
3. Het toekennen van extra gewicht aan de breedte van een team. Er zijn meer zwemmers nodig voor een gelijk aantal afstanden. In plaats van tenminste 2 zijn er tenminste 3 zwemmers nodig voor drie meetellende afstanden.

Let op: een sporter mag wel in verschillende leeftijdscategorieën uitkomen en vaker dan twee keer per wedstrijd starten, men mag echter maar in één leeftijdscategorie op het telformulier worden opgevoerd.

Startmethode
In de landelijke klassen wordt de 1 startmethode gehanteerd. In de districtscompetitie blijft de 2 startmethode gehandhaafd.

Doelen:
1. Een meer gedisciplineerd en sneller wedstrijdverloop.
2. Aansluiten bij FINA regels.
3. Aansluiten bij nationale kampioenschappen en andere landelijke wedstrijden.

Leeftijdsgroepen schrappen
De leeftijdsgroep heren senioren 1 en 2 en minioren 3 en 4 worden geschrapt uit het programma.

Doelen :
1. Een gelijk aantal heren en dames categorieën.
2. Benadrukken dat jonge minioren (nu als toegevoegd nummer) zeker op landelijk niveau niet met competitie belasting te maken moet krijgen.
Let op: minioren 4 kunnen wel meedoen bij de minioren 5, 6 (meisjes junioren 1).

Puntentelling
Komend seizoen wordt er nog met de huidige puntentelling gedraaid (seconden) en zal er worden geëxperimenteerd met de FINA puntentabel. Het wordt onderzocht of deze in het seizoen 2008-2009 ingevoerd zou kunnen worden.

Doel:
1. Gelijke weging van alle afstanden.

Verdeling klassen
Vanaf het seizoen 2008-2009 zal er een klasse bijkomen volgens onderstaand tabel.
Huidige naam * Aantal verenigingen * Naam 2008-2009 * Aantal verenigingen
A-afdeling * 15 * Hoofdklasse * 15
B-afdeling * 30 * A-klasse * 30
C-afdeling * 60 * B-klasse * 30
- * - * C-klasse * 30
District * - * District * -

Dit betekent dat de verenigingen die komend seizoen bij de eerste 30 eindigen in de huidige C-afdeling het jaar erop in de nieuwe B-klasse zwemmen en de nummers 31 t/m 60 in de nieuwe C-klasse. Door de andere benaming kan de Districtbenaming blijven bestaan.

Doel:
Het bevorderen van de spanning in de C-afdeling. In een competitie met 60 verenigingen is – ondanks het grotere aantal promotie en degradatieplaatsen – het verschil tot de promotie en degradatiezone in absolute zin voor veel verenigingen erg groot. Het halveren van de omvang van deze klasse maakt het verschil tussen de eerste en de laatste teams een stuk kleiner.

Kampioenschap en promotie/ degradatie
Er wordt een vijfde ‘play off’ ronde gehouden voor het kampioenschap in de huidige A-afdeling en voor degradatie/ promotie tussen de huidige A en B-afdeling. Komend seizoen zal dit alleen plaatsvinden om het algemeen kampioenschap en promotie/degradatie naar/ uit de huidige A-afdeling.

Deze play off wordt gezwommen rond half april, tegelijk met de vijfde ronde van de districtscompetities. Bij succes wordt een dergelijke promotie / degradatiewedstrijd mogelijk ook bij andere afdelingen geïntroduceerd.

Finalewedstrijd
Voor het kampioenschap zwemmen de bovenste 8 clubs uit de A-afdeling mee. Zij krijgen punten mee vanuit de rondes afhankelijk van hun klassering per ronde: eerste plaats is 15 punten, tweede plaats is 14 punten etc. Maximaal kunnen er dus 60 punten worden meegenomen.

In de finale wordt er ook een klassement opgemaakt waarbij dubbele punten te halen zijn (1e plaats is 30 punten, 2e plaats 28 punten, etc.). De totaalscore bepaalt wie er kampioen van Nederland wordt. Bij gelijke stand heeft het aantal punten bij de finale voorrang.

Doel:
Het bevorderen van de spanning. In theorie kan ook nu elke vereniging in de laatste ronde nog kampioen worden. Door een puntensysteem op rangorde krijgt de laatste ronde echter veel meer gewicht en is de kans op verschuivingen groter dan in een cumulatieve secondetelling. Bovendien is elke ronde van belang. Een club met een ruime voorsprong in seconden kan het zich niet (meer) veroorloven om een ronde rustig aan te doen.

NB: de stand na vier ronden wordt nog steeds bepaald op basis van de huidige secondentelling. Pas als vaststaat welke acht ploegen aan de finale deelnemen, worden hun "startpunten" voor de finale bepaald.

Promotie/degradatie wedstrijd
Voor promotie/degradatie zwemmen de nummers 12,13 en 14 uit de A-afdeling en de nummers 2, 3 en 4 uit de B-afdeling tegen elkaar eveneens in "een vijfde ronde".

De nummer 15 uit de A-afdeling degradeert rechtstreeks, de kampioen van de B-afdeling promoveert rechtstreeks. De drie beste clubs uit de onderlinge strijd zwemmen het jaar erop in de hoogste afdeling.

Doelen:
1. Het bevorderen van spanning, het staat niet na een paar ronden vast wie promoveert en degradeert.
2. Bevorderen van een evenredig niveau in beide competities. Het is denkbaar dat meer of juist minder verenigingen dan momenteel het geval is moeten promoveren of degraderen om recht te doen aan de niveauverschillen tussen de verenigingen.

Programma finale / promotie – degradatie wedstrijd
Om tot een evenredige verdeling van afstanden te komen zal er worden gezwommen in twee sessies (ochtend en middag) waarbij voor elke leeftijdsklasse steeds twee programmanummers voorkomen (plus eventuele estafettes).

Voor de senioren zullen alle nummers aan bod komen. Er zullen punten worden toegekend op basis van seconden.

Competitieprogramma
Er zullen andere afstanden op het programma komen te staan. Opvallende wijzigingen zijn het invoeren van 4 afstanden per ronde voor de senioren en de terugkeer van 400 meter afstanden en 4 x 200 vrije slag estafette.

Doelen:
1. Toename van het gewicht van de senioren in de puntentelling.
2. Recht doen aan de verenigingen met goede (middel)lange afstandszwemmers. Deze hadden in de huidige opzet relatief weinig gewicht.

Overige vernieuwingen
Er zal een nieuw telformulier worden gemaakt, op leeftijdsgroep zodat eenvoudig kan worden gecontroleerd of er daadwerkelijk in dezelfde klasse is gezwommen. Wanneer er in de toekomst met de FINA tabel wordt gezwommen kunnen wellicht individuele zwemmers worden beloond doordat zij de hoogste punten in een klasse hebben gehaald.

Consequenties
Sportief gezien verandert er veel. Door met name de wijzigingen in de programmering en het beperken tot twee meetellende programma's per individuele zwemmers zullen de krachtsverhoudingen ten opzichte van nu wijzigingen, naar wij hopen en verwachten ten gunste van de "completere" verenigingen.

In de huidige C-afdeling wordt aan het einde van het seizoen 2007 – 2008 een streep getrokken tussen plek 30 en 31. Hier vindt geen echte promotie of degradatie plaats – het is een herindeling – maar vermoedelijk wordt hier door de betrokken verenigingen desondanks veel gewicht aan toegekend.

Praktisch is het nieuwe competitieprogramma letterlijk langer dan het oude. Het is sterk afhankelijk van de omvang van de verenigingen in een poule, de wijze hoe zij afspraken maken over inschrijfbeperkingen en natuurlijk het aantal banen in het zwembad, hoe lang de wedstrijden gaan duren.

Het verdient aanbeveling om de wedstrijdlengte voor de eerste ronde(s) tijdig door te rekenen zodat men er rekening mee kan houden en eventueel maatregelen treffen. Met name het limiteren van het aantal series op de afstanden van 200 meter en verder is uiteraard een doeltreffend middel om de wedstrijdduur te beperken.

Tot slot
• Uiteraard kunnen wij ons levendig voorstellen dat deze wijzigingen tal van vragen oproepen. Binnenkort wordt het handboek zwemmen gepubliceerd en zullen de wijzigingen in detail toegelicht worden.
• Voor tussentijdse vragen kunt u terecht bij de KNZB via het emailadres zwemmen@knzb.nl.
• Wij wensen iedereen erg veel succes bij het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Een nieuwe aanpak vraagt altijd weer veel energie en tijd van sporters, coaches en vrijwilligers. Wij doen een zwaar beroep op uw flexibiliteit. Het doel van ons allen is de ontwikkeling van het wedstrijdzwemmen te bevorderen. Wij rekenen op uw inzet!
• De KNZB dankt alle vrijwilligers en medewerkers die een bijdrage hebben geleverd.

Namens de KNZB,
Paul van den Heuvel en Andre Cats.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport