background image
 
*

Geen prijzen op EJK Open water zwemmen nabij Marseille

Door: Marcel Tabbers   |   07/08/2017
Geen prijzen op EJK Open water zwemmen nabij Marseille
Bondscoach open water Ronald Stolk

Net als in 2016 behaalde de Nederlandse delegatie op het Europees Jeugdkampioenschap openwater zwemmen geen eremetaal. Toch wilde coach Ronald Stolk niet spreken van een mislukte missie. Maar hij vond wel dat het beter moest. ,,We hebben voor het eerst sinds jaren een consistente groep die aan het trainen is voor openwater zwemmen. Die groep is groeiende. Op dit EJK was wel een bevestiging dat we nog flink moeten werken.’’

 

Die bevestiging bleek wel uit de uitslagen. In het buitenland wordt kennelijk heel hard gezwommen. ,,Alle zwemmers die mee waren ondervinden tot op heden in het nationale circuit weinig weerstand. Misschien een beetje van elkaar binnen de talent groep, maar verder niet. Pas in zo’n sterk veld merkten ze pas dat er ook weerstand kan zijn. Daar moeten we leren slim mee om te gaan en als je dan mee doet moet je het ‘spel’ leuk vinden en je moet daar goed mee om kunnen gaan.’’ Het toernooi in Marseille werd overigens gedomineerd door de Fransen en Hongaren.

 

De vierkoppige afvaardiging naar de Franse havenstad bestond uit Serena Stel (1998), Marij van der Mast (2000), Chad Michau (2000) en Thomas Jansen (2001). Jansen was met zijn dertiende plaats op de 7,5 kilometer (1.22.09,90) de best geklasseerde zwemmer. Chad Michau (1.23.52,80) volgde op de 18e plaats in een veld van 45 zwemmers waar de Fransman Clement Batte (1.18.55,20) de snelste was. Marij van der Mast (1.37.13,70) kwam op dezelfde afstand bij de meisjes als 31ste en laatste binnen in een race waar twee deelneemsters het einde niet haalden. Ook hier won een zwemster uit het organiserende land: Oceane Cassignol in 1.25.28,50. Serena Stel (2.10.29,00) werd zeventiende op de olympische 10 kilometer. De Hongaarse Melinda Novoszath (2.05.12,10) won met meer dan vijf minuten voorsprong in een 30-koppig veld.


EJK-afvaardiging in Marseille. V.l.n.r. Marij van der Mast, Serena Stel, Thomas Jansen en Chad Michau

 

Het is duidelijk dat wedstrijden in het Nederlandse circuit totaal niet vergelijkbaar zijn met een internationaal deelnemersveld. ,,Ze leren hier incasseren, navigeren, strategische keuzes te maken. En ja, hier krijgen ze ook trappen, klappen en wordt er af en toe flink geduwd. Als in Nederland het startsignaal klinkt liggen ze meteen al een aantal lengtes voor en hebben ze daar totaal geen last van. Maar daar word je niet sterker van’’ lichtte Stolk nog even toe.

 

Kijkend naar de toekomst: ,,We behoren nu nog tot de middenmoot. Om hogerop te komen moeten we gaan investeren op jongere leeftijd. Dus gaan zorgen dat onze jeugd meer omvang gaat draaien.’’Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.