background image
 
*

Dick Bergsma. Een gepassioneerd en deskundig zwemtrainer is overleden

Door: Jos van Kuijeren   |   04/08/2017
Dick Bergsma. Een gepassioneerd en deskundig zwemtrainer is overleden

"Meer dan 15 jaar werkten we intensief samen, misschien wel uniek in de zwemwereld. Maar uniek was 'Berg' dan ook, evenals onze bijzondere band”. Dat schreef Madelon Gravesteijn-Baans deze week op haar Facebookpagina na het overlijden van Dick Bergsma. De veelvoudig Nederlandse schoolslagkampioene koestert warme herinneringen aan haar trainer van toen; en zij is niet de enige in Nederland.
  
Zwemmen en het trainen van jonge sporters het was een levenspassie van Bergsma. Hij overleed op 79-jarige leeftijd aan kanker, een ziekte waar hij al twintig jaar aan leed, maar die hij altijd weer te boven kwam.

Meer dan veertig jaar stond de Rotterdammer aan de badrand. Vanaf de oprichting van ‘de Kempvis’ halverwege de jaren zeventig was hij er zwemtrainer. Hij had daar zwemmers onder zijn hoede van competitie- en/of kring niveau tot aan het Olympisch platform. Hij maakte voor het eerst naam met Brenda Starink, die als 14-jarige haar debuut maakte bij de Europese jeugdkampioenschappen in Amersfoort 1988. Later 'bracht' hij tevens Sabrina Fortes (vlinderslag) en schoolslagzwemster Madelon Baans naar de top. Ook de talentvolle, maar vroeg gestopte Jeroen van de Loosdrecht kwam uit de ‘Bergsma-stal’. Hij begeleidde vlinderslagzwemmer Stefan Aartsen eind jaren negentig naar de top en legde bij Inge Dekker de basis voor haar eerste OS-medaille op de 4x100 vrij in 2004. Daarnaast was hij betrokken bij de training van Maarten van der Weijden in de beginjaren van TWN in Dordrecht.


Dick Bergsma en Madelon Gravesteijn-Baans @Facebook


Naast verenigingstrainer was Bergsma ook toptrainer bij het in 2002 opgerichte Team West-Nederland en opgenomen in de Olympische staf van Sydney 2000 en Athene 2004. Tevens maakte hij deel uit van het team coaches bij de WK 1998, 2001, 2003 en 2005. In 1997 maakte hij in Sevilla zijn debuut als coach bij een groot toernooi, daarna zouden nog vier EK’s volgen: het zeer succesvolle toernooi van Istanbul 1999 en verder 2000, 2002 en 2004.

In 2006 werd de bescheiden coach ‘geridderd’  vanwege zijn grote verdiensten als zwemtrainer. Uiteraard was hij verrast en ontroerd door het toekennen van deze Koninklijke Onderscheiding. In zijn dankwoord zei hij: "Ik mocht ridder in de orde van Oranje Nassau worden en daar voel ik me trots bij, zeker omdat zwemmers en zwemsters mij in ‘stilte’ hebben voorgedragen.”

 

Dick Bergsma in 2006 na de Koninklijke onderscheiding @zwemkroniek.com


Toen MNC Dordrecht in 2015 bij hem aanklopte om daar de selectie te gaan trainen was dat voor de man, die zijn ziel en zaligheid legde in die bezigheid, reden om toch weer aan de slag te gaan. Hij mocht het helaas maar twee jaar doen. Meer tijd was hem niet gegund.Trainer Dick Bergsma en zijn MNC-selectie. Lotte Goosen, Kelly Wigleven, Milou Julicher, Mark Baars, Nick van Ingen, Tim Van Den Berg, Thomas Verhoeven, Arjan van der Plaat, Ian Minnigh, Matthew Dullemond, Igor Ostrowski. Jeroen Baars.@Facebook


Enkele reacties.
André Cats, nu Technisch directeur KNZB en voormalig bondscoach: ”Een uniek, lief, eigengereid mens en gepassioneerd en deskundig zwemtrainer is overleden.” René Dekker, bondscoach in de jaren negentig en teammanager OS 2004:”Jarenlang hebben we samen zwemmers begeleid bij EK’s, WK’s en OS. De man die sneller dacht dan hij sprak, is heen gegaan.”
Inge Dekker:” Mijn bronzen medaille in 2004. Deze was voor jou en door jou. De basis leg je maar één keer. Rust zacht, Dick Bergsma”.         


Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.