background image
 
*

Genieten van snelle 50 meter vrije slag van Ranomi Kromowidjojo tot besluit

Door: Jos van Kuijeren   |   30/07/2017
Genieten van snelle 50 meter vrije slag van Ranomi Kromowidjojo tot besluit

Vier medailles in het zwembad, zeven finaleplaatsen (inclusief vier estafettes) plus zes keer een Nederlandse deelnemer in de halve finales, vijf Nederlandse records en 1 Europees record. Een oogst, waar de 19-koppige ploeg best een beetje trots op mag zijn. De verwachtingen waren niet hoog gespannen en in de prognoses was er hoop op een medaille voor Ranomi Kromowidjojo en de 4x100 vrij Mixed.

Het boegbeeld van het huidige Nederlandse zwemmen speelde een hoofdrol bij haar vijfde wereldkampioenschap in een ploeg die plezier en geloof in eigen kunnen uitstraalde. Het toernooi staat ook in haar persoonlijke top-5. Iedereen weet dat het Nederlandse zwemmen een stap terug heeft moeten doen, maar de WK-ploeg van 2017 heeft zonder meer een uitstekend toernooi achter de rug. Het overgrote deel van het team, geleid door Marcel Wouda, Mark Faber en Patrick Pearson heeft juist in Boedapest de beste prestatie van het seizoen neergezet. En daar ging het om.

Natuurlijk waren er tegenvallers. De 50 vrij van Jesse Puts bijvoorbeeld. In de ogen van Marcel Wouda is de wereldkampioen op de korte baan een "groeibriljant, die meer van dit soort races moet zwemmen”.  De algemene balans sloeg vooral uit naar de positieve kant.

Ranomi Kromowidjojo’s optreden was indrukwekkend. Als in trance stapte zij op het startblok, voelde in de wachthouding nog even aan haar brilletje en dook in een perfecte cadans van het blok. Binnen 24 seconden was zij aan de overkant om te finishen in 23.85. Een fractie later dan Sjöström. Zilver in 23.85, waarmee ze de wereldrecordhoudster (23.69) naar de kroon stak in een enerverende finale en Simone Manuel (23.97)  en Olympisch kampioene Pernille Blume (24.00) overklaste.

Was het de perfecte race? Het was in ieder geval haar allerbeste race op de 50 meter vrije slag, misschien wel met de allersnelste eerste 15 meter. Met haar tijd loste zij Marleen Veldhuis af als Nederlands recordhoudster. Veldhuis zwom destijds bij de Swim Cup in Amsterdam 23.96 en dat was naast een NR, tevens voor korte tijd ook het ER en WR. Voor ‘Kromo’ was het op de lange baan  eindelijk weer een Nederlands record, nadat zij in april 2012 op de 100 meter de snelste zwemster van ons land werd op de 100meter vrije slag..

Kromowidjojo was zeer geconcentreerd, had plezier in haar ‘werk’. Het spatte er aan alle kanten van af. En net als in Barcelona 2013 had zij een aandeel in de totale medaille oogst: zilver op de 50 vrij vrij en 50 vlinder persoonlijk en de 4x100 vrij Mixed en brons op de 4x100 vrij.

‘Plezier’ was ook het toverwoord in de ploeg, te vertalen als ‘zin hebben in datgene waar je mee bezig bent’ met als resultaat 67 % aan beste seizoenstijden en 50 % persoonlijke records.
(Later meer)


Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.