background image
 
*

Top avond voor de Nederlandse ploeg: 3e medaille Kromowidjojo

Door: Jos van Kuijeren   |   29/07/2017
Top avond voor de Nederlandse ploeg: 3e medaille Kromowidjojo

Het was een heerlijk avondje in Boedapest. Twee maal zilver. Eerst Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vlinderslag en aan het eind van het programma dezelfde kleur medaille voor het viertal Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo.

Natuurlijk, de meeste aandacht na de finale 50 meter vlinderslag ging naar wereldkampioene Sarah Sjöström en haar kampioenschapsrecord van 24.60. Maar het zilver van Ranomi Kromowidjojo werd in het Nederlandse kamp natuurlijk ook beleefd als een triomf. De basis voor de medaille werd gelegd bij de start en onderwaterfase, want aan het eind van de 50 meter was het op de perstribune billen knijpen onder het motto ‘haalt ze het of haalt ze het niet’. Het was genoeg voor zilver in 25.38 en maar 0,1 seconde verwijderd van het NR van Marleen Veldhuis 2009. Dat was destijds een kortstondig wereldrecord in de halve finale van de WK in Rome. De tijd van Ranomi is een officieus NR in textiel.
Kromowidjojo zwom in baan 2 en naast haar in de buitenbaan kwam de Egyptische Farida Osman in de buitenbaan angstig dichtbij bij met 25.39, een Afrikaans record.

Na het goud van Inge de Bruijn (2001 en 2003) en Inge Dekker (2011) en het brons van Dekker (2007) en Ranomi Kromowidjojo (2013) was dit zilver de zesde medaille op de 50 meter vlinderslag, die sinds 2001 op het WK-programma staat.

Een zeer bijzondere prestatie leverde Caeleb Dressel. De Amerikaan won eerst de 50m vrije slag in 21.15 (in textiel de snelste tijd ooit), waarna hij de wereldtitel greep op de 100 meter vlinderslag en door slecht uitkomen bij keerpunt en finish net het wereldrecord van Michale Phelps uit de WK-finale van 2009 (49.82) miste. Het verschil was slechts 0,04 seconde. De Amerikaan na de estafette 4x100 vrij Mixed zijn derde gouden medaille van de avond ophalen. Als startzwemmer sprintte hij naar 47.22. Nooit eerder in de WK-historie slaagde er een zwemmer of zwemster in tijdens een finalesessie drie gouden medaille bij elkaar te zwemmen.

Ranomi Kromowidjojo kwam op de zevende finale avond ook drie maal aan de start. Halverwege het programma plaatste zij zich met 24.20 als vierde voor de finale 50 meter vrije slag. In die race verbeterde Sarah Sjöström met 23.67 het wereldrecord, dat sinds de WK 2009 met 23.73 toebehoorde aan aan de Britta Steffen. De Duitse droeg destijds een badpak, waarin zij zich een speedboot voelde en geen last kreeg van verzuring.
Tamara van Vliet eindigde in de eerste halve finale als zevende en in totaal als achtste met 24.72, de tweede snelste tijd uit haar nog jonge internationale loopbaan. Haar start en eerste 40 meter waren van hoog niveau, daarna begon de motor te sputteren. Om de finale te halen was 24.59 nodig.
De finalisten: Sjöström 23.67, Blume 24.055, Manuel 24.12, Kromowidjojo 24.20, Campbell 24.43, Santamans, FRA 24.54, Liu Xiang 24.56 en Herasimenia 24.59

Voor Nederland was natuurlijk de 4x100m vrije slag Mixed het klapstuk van de avond. De ploeg van de Verenigde Staten met Caeleb Dressel 47.22, Nathan Adrian 47.49, Mallory Comerford 2.27.42 en Simone Manuel 52.18 was niet te stuiten op weg naar het goud en een wereldrecord van 4.19.60.
Daarna was het echter het woord aan de tot in de vingertoppen geladen Nederlandse ploeg. Met geen enkel spoortje van plankenkoort, maar juist gestimuleerd door de atmosfeer dook startzwemmer Ben Schwietert in het water met het doel een zo goed mogelijke race te zwemmen. Ja hij lag naast de supersnelle Caeleb Dressel en de Canadees Kisel, maar dat imponeerde hem niet. Zijn trainer had hem vooral ingeprent zijn eigen race te zwemmen en de golfslag van de beide concurrenten deerde hem niet. "Je het altijd golven” was zijn nuchtere repliek op dat gegeven. Na 49.12 (serie 48.97) mocht Kyle Stolk als achtste man verder zwemmen en ook hij was juist geïnspireerd en zorgde met een schitterende ‘split’ van 47.80 dat Nederland in de race bleef en was opgestoomd naar de vierde plaats.
Stolk maakte in 2015 ook deel uit van de Nederlandse ploeg, die zich plaatste voor de finale van dit nieuwe WK-estafette onderdeel, maar moest toen plaats maken voor Joost Reijns.

Al bij het begin liet Femke Heemkerk merken, dat zij ongelooflijk veel zin had in deze estafette. Zoveel zelfs dat zij wel heel erg scherp overnam en achteraf daar wel een beetje van was geschrokken (-0.00). Zij rondde haar aandeel af met 52.33 en toen lag de Nederlandse ploeg riant, zoals dat heet, op de tweede plaats. Voor Ranomi Kromowidjojo was het toen een kwestie afmaken en dat deed de kopvrouw van de Nederlandse ploeg dan ook met 52.56. En zo was de vierde Nederlandse medaille van het zwembad toernooi een feit.

Boedapest Boulevard

Ontvang jij het laatste WK & EYOF nieuws al in je eigen mailbox? Meld je nu hier aan of kijk hier voor de laatste editie.

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.