background image
 
*

Vier wereldrecords op dag 3 en NR voor Arno Kamminga 50m schoolslag

Door: Jos van Kuijeren   |   26/07/2017
Vier wereldrecords op dag 3 en NR voor Arno Kamminga 50m schoolslag
Robin Neumann

Ook de derde WK-dag in de Duna Arena aan de Donau in Boedapest mocht er zijn, hoewel de Nederlandse aandeel bescheiden was. Het prachtige record van Arno Kamminga en de twee halve finaleplaatsen van respectievelijk Femke Heemskerk en Robin Neumann

50m schoolslag Mannen
Na zijn winst op de 100 schoolslag gisteren was de honger van de Brit Adam Peaty nog niet gestild want in de series van de 50 schoolslag haalde de nog altijd gretige Olympisch kampioen uit met 26.10, een tijd die er zat aan te komen. Zijn wereldrecord stond sinds de WK van Kazan op 26.42. Met 27.39 bevestigde Kamminga zijn WK-vorm en hij loste met zijn tijd na zeven jaar Lennart Stekelenburg af op de Nederlandse recordlijst. Bij de EK 2010, ook in Boedapest, waar Stekelenburg brons won in 27.51, zwom deze in de halve finale 27.44.
In de barrage met als tegenstanders een Rus en een Sloveen kwam Kamminga slecht uit en moest te veel uitdrijven. In 27.43 tikte hij als derde aan. Stevens, SLO won de swim-off in 27.38,
Zoals verwacht gooide Adam Peaty er in de halve finale een schepje bovenop en passeerde als eerste zwemmer de 26 secondengrens. Het wereldrecord staat nu op 25.95!

Adam Peaty, onnavolgbaar snel

200m vrije slag Vrouwen
Femke Heemskerk zwom in de vierde van de zes series in een gelijkmatig opgebouwde race naar 1.57.06, en dat was was uiteindelijk goed voor de met Popova gedeeld zevende plaats op weg naar de halve finale. Daarin was ook plaats voor de tweede Nederlandse, Robin Neumann. Zij eindigde in de snelste serie met o.a. Ledecky als zesde in 1.58.66, haar beste seizoenstijd. Zo glipte zij als zestiende plaats de volgende ronde binnen. In de halve finale ging het iets langzamer, maar Neumann kon met een goed gevoel terugkijken op deze voor haar belangrijke dag.
Gezien haar beste seizoenstijd (1.56.28) leek Femke Heemskerk kandidaat voor de finale. Maar zij trof het niet dat er veel kapers op de kust waren. Na alweer een evenwichtige race kwam zij echter 16 honderdsten van een seconde te kort om voor de derde keer een WK-finale te zwemmen op de afstand, die haar op het lijf geschreven is.

800m vrije slag Mannen
Warming up voor de 4x200 vrij in het zwembad begon voor Ferry Weertman op de 800 meter vrije slag. De Olympisch en wereldkampioen 10 kilometer open water  zwom een tijd van 7.56.44 (pr 7.53.38). Voor finale was 7.50.97 noodzakelijk.

En verder?

Geen sprake van gas terugnemen dus op dit WK in Boedapest tijdens een post-Olympisch seizoen, want er werden naast Peaty’s onnavolgbare 25.95 nog twee wereldrecords verbeterd. In de derde finalesessie van dit WK doorbrak Kylie Masse (CAN) met 58.10 het langst bestaande pakkenwereldrecord op de 100 rugslag bij de dames na een fantastische race. Dat betekende het einde voor de 58.12 van de Britse Gemma Spofforth, die sinds 28 juli 2009 (WK Rome) het record in handen had.
Lilly King (USA) zorgde voor het fantastische orgelpunt, zoals de Vlamingen dat uitdrukken, door op de 100 schoolslag bij de dames voor het derde wereldrecord van de avond te tekenen. Vooraf leek Yulia Efimova (RUS) de grootste kanshebster, maar de Russin bezweek opnieuw onder de druk. King zette een 1.04.13 op de klokken en was daarmee 22 honderdsten van een seconde sneller dan Ruta Meilutyte (LTU) in 2013 bij de WK in Barcelona.


Boedapest Boulevard

Ontvang jij het laatste WK & EYOF nieuws al in je eigen mailbox? Meld je nu hier aan of kijk hier voor de laatste editie.

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.