background image
 
*

Sharon van Rouwendaal dwingt respect en bewondering af met WK-zilver 25 km

Door: Jos van Kuijeren   |   21/07/2017
Sharon van Rouwendaal dwingt respect en bewondering af met WK-zilver 25 km

Het was me het weekje wel voor Sharon van Rouwendaal. Op de 10 kilometer "spoelde zij aan” bij de finish, op de 5 kilometer werd zij er door onoplettendheid uitgetikt in de strijd om het brons en bij haar eerste 25 kilometer ooit in een wedstrijd veroverde zij dan eindelijk haar felbegeerde WK-medaille.

Door vermoeidheidsverschijnselen in juni verliep de voorbereiding naar het mondiale toptoernooi wederom niet zoals zij in haar hoofd had. Opnieuw leken fysieke klachten een topprestatie in de weg te staan, maar net als vorig jaar bleek onverzettelijkheid haar weer te helpen met iets wat onmogelijk leek.

Afgelopen zondag kwam de vraag nog ter sprake of zij wel fit genoeg was voor deelname aan de 25 kilometer, een afstand die ze nooit eerder in open water had afgelegd. Dat zij in training spot met kilometers en bijbehorende samengestelde opdrachten was bekend, maar de opgave om dat in het Balatonmeer onder bijna extreme hitte van boven de 30 graden ook te doen leek een kamikazepoging.

Van Rouwendaal dacht daar anders over. Vol vertrouwen nestelde zij zich in de voorste gelederen en naarmate de race vorderde deelde zij in de leidende groep plaatstootjes uit en lag na 4 uur zelfs een tijdje alleen aan de leiding. Haar grootste voorsprong was zelfs 13 seconden.
Een van haar kwelgeesten op de 5 en 10 kilometer, Aurelie Muller, had toen al zoveel terrein verloren, dat zij van haar niets te duchten had. 


Sharon van Rouwendaal na de 25 kilometer in Balatonmeer

In het laatste uur was duidelijk dat de medailles verdeeld zouden worden tussen Van Rouwendaal, die veel kopwerk verzette en zodoende het tempo bepaalde, de Italiaanse Arianna Bridi en Ana Marcela Cunha. Deze tempobeul uit Brazilië, wereldkampioen in 2011  - toen ook onder tropische omstandigheden – volgde daarbij alleen maar. Met nog 250 meter te gaan sloop zij echter naderbij en wist bij het ronden van de laatste boei op onnavolgbare wijze binnendoor een gaatje te forceren, waarbij zij de leidende Van Rouwendaal passeerde en een armlengte voorsprong nam.
Zij aan zij ‘stormde’ het drietal – Bridi deed alsnog een wanhoopspoging – op de finish af. Wat Sharon van Rouwendaal ook probeerde, zij kon Cunha niet te pakken krijgen. De Braziliaanse tikte uit eindelijk 2,4 seconden eerder aan en behaalde zo het goud. Maar de moegestreden Van Rouwendaal had haar medaille en oogstte daarmee ieders respect en bewondering.

Uitslag 25km (21 deelneemsters)  1. Ana Marcela Cunha, BRA 5:21:58.4 2. Sharon van Rouwendaal, NED op 2,4s 2. Arianna Bridi, ITA op 9,8s 4. Martina Grimaldi, ITA 1:56,2 5. Ana Olasz, HUN 1:56,6 8. Aurelie Muller, FRA op 6:26,90

Bij de mannen kwam Marcel Schouten in actie. Hij eindigde als negende op 2 minuten en 6,6 seconden van de Franse winnaar Axel Reymond en leverde daarmee een knappe prestatie. Het podium werd gecompleteerd door de Italiaan Matteo Furlan (tweede op 0,6s) en de Rus Evgenii Drattcev (derde op 3,4s).Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.