background image
 
*

WK Boedapest: Magistrale Ferry Weertman is iedereen de baas op de 10 kilometer

Door: Jos van Kuijeren   |   18/07/2017
WK Boedapest: Magistrale Ferry Weertman is iedereen de baas op de 10 kilometer

"Rustig blijven en overzicht houden”. Zo eenvoudig klinkt de verklaring van een wereldkampioen, die na 10 kilometer zwemmen de strijd in zijn voordeel beslist op 0,1 seconde. Ferry Weertman ten voeten uit: de eerste Nederlander die zich bij de mannen op een individuele zwemafstand Europees, wereld- en ook nog eens Olympisch kampioen mag noemen.

Ferry Weertman flikte het toch maar weer, een kunstje dat niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Een uur, 51 minuten en 58,5 seconden zwemmend bezig zijn met je race. Beginnen op zo’n beetje de 51-ste plaats (65 deelnemers), vervolgens te blijven zwemmen in het midden van het peloton en halverwege als 31-ste de tijdmeting te passeren met 13 seconden achterstand op de leidende groep.


Ferry Weertman kan ziin geluk niet op na zijn overwinning in het Balatonmeer. Foto via Twitter

Bij de meting op 6,5 kilometer was er nauwelijks iets veranderd. Pas toen er nog een volle ronde te gaan was, leek de Olympisch kampioen van Rio 2016 te ‘ontwaken’ en was hij in het spoor van titelverdediger Jordan Wilimovsky doorgeschoven naar de tiende positie op 10 seconden van het leidende duo Kristov Razovski en Marc-Antoine Olivier. De junioren wereldkampioen van Hoorn 2016 uit Hongarije en de winnaar van de 5 kilometer van afgelopen zaterdag sprongen gedurende enkele kilometers royaal met hun krachten om, daar waar Weertman op cruise control zijn race indeelde. 


Groots moment in Balatonfured. Foto CRVDH


In de slotfase, zeg maar de laatste 500 meter, kwam Weertman naast de Brit Jack Burnell – vorig jaar als derde in Rio gediskwalificeerd - te liggen terwijl Wilimowsky en Olivier het hoge tempo bleven bepalen.

De laatste 100 meter was superspannend, zeker toen Weertman, Wilimovsky en Olivier in volle sprint naast elkaar op de finish af kwamen. Weertman manoevreerde zich met nog enkele meters te gaan in de beste positie maar leek bijna de boot te missen bij het aantikken. Met links miste hij het bord, maar met rechts was hij toch een fractie eerder dan de titelverdediger. Eigenlijk lag de Nederlander ter rechterzijde van zijn concurrenten ongunstig omdat hij juist over rechts adem haalt. Zijn koersinstinct beperkt zich echter niet alleen tot het overzicht houden tijdens de race, maar juist ook bij het finishen.

Na afloop verklaarde dat wereldkampioen dat hij zwemmen gewoon nog veel te leuk vindt om er al mee te stoppen: "Ik heb na de Spelen vakantie genomen en bedacht wat wil ik nu verder nog wil. Ik wist dat ik dit jaar deze titel wilde pakken. Ik ben nu de eerste man die zowel wereld- als olympisch kampioen is. En wie weet word ik ook de eerste man die twee keer goud wint op de Spelen.

Coach Marcel Wouda vertelde nog dat de dag was begonnen met een opmerkelijk incidentje. Weertman en Schouten werden tijdens hun "wake-up swim” uit de baan gestuurd door de waterpolitie.

Maar daar had Weertman zich niet door laten afleiden. Volgens Marcel Wouda bij NOS-verslaggever Martin Vriesema barst Weertman nog van ambitie: "Hij had een groot doel voor zichzelf. De triple halen. Hij is volwassener geworden, hij vindt het prettig dat de trainingsgroep groter is. Alles kwam nu mooi bij elkaar."

Marcel Schouten leek aanvankelijk af te stevenen op een positie bij de eerste tien. Tot hij in de laatste ronde enigszins in de verdrukking raakte bij het ronden van een boei op 8,5 kilometer. Daarbij kwam hij klem te zitten tussen twee andere zwemmers. Toen hij zich daaraan wilde ontworstelen, kreeg hij een gele kaart en moest niet het risico lopen een tweede te krijgen (diskwalificatie).  Op 7,5 kilometer lag hij nog in 12-de positie. Uiteindelijk werd hij 18-de en dat was een forse tegenvaller. "Daar ben ik niet voor gekomen”, constateerde hij met een somber gezicht.Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.