background image
 
*

Belangrijke dag voor vrienden Marcel Schouten en Ferry Weertman op de 10km

Door: Jos van Kuijeren en Marcel Tabber   |   17/07/2017
Belangrijke dag voor vrienden Marcel Schouten en Ferry Weertman op de 10km

Na een ‘rustdag’ in Balatonfüred is het dinsdag 18 juli tijd voor de 10 kilometer, de race waar namens Nederland Ferry Weertman en Marcel Schouten aan de start verschijnen. Voor Weertman is het na zijn debuut in 2013 de derde keer dat hij deze afstand zwemt op WK-niveau. In Barcelona 2013 maakt de zwemwereld voor het eerst kennis met zijn ongekende mogelijkheden toen hij in het spoor van de ‘groten’ de zesde plaats veroverde.


Zijn loopbaan verliep sindsdien voorspoedig op de langste ‘Olympische’ zwemafstand: EK-goud in 2014 (Berlijn) en Hoorn (2016), WK-zilver in Kazan (2015) en als klap op de vuurpijl Olympisch goud in Rio toen hij de Griek Gianniotis verschalkte door beter te finishen.

In Boedapest geldt hij als favoriet, maar dat telt niet. Het is eenvoudig gezegd: een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het is allerminst een ‘appeltje-eitje’ om een ander platgetrapt gezegde te gebruiken.

 

2017 is qua voorbereiding een ander sportjaar met weliswaar minder trainingsblokken in de benen, maar wel met dezelfde instelling voor de Eindhovense student. Hij wil studie en zwemmen nu combineren op weg naar de OS in Tokyo 2020 en ‘Boedapest’ vormt in dat proces de eerste halteplaats van belang.

Net als in Kazan 2015 wordt Ferry Weertman gesecondeerd door zijn maat Marcel Schouten met wie hij ooit debuteerde bij de Europese Jeugdkampioenschappen van Hoorn 2010.


 Peter en Asta Weertman, de ouders van Ferry, zijn altijd zijn trouwste fans geweest. Foto FacebookWK zwemmen bij de NOS

Vanzelfsprekend zendt ook de NOS live beelden uit van de WK zwemmen in binnenbad en open water. Het commentaar is daarbij in de vertrouwde handen van Jeroen Grueter (sinds 1999). Bij het open water is Maarten van der Weijden zijn co-commentator.

De 10 kilometer is te volgen op Sport 24 (Ziggo kanaal 502, KPN 81, Caiway 59 en NOS.nl. Aanvang 10.00 uur.

 

In het zwemmagazine Keerpunt kwam Schouten in een gesprek met Marcel Tabbers aan het woord over zijn ambities

"Wij hebben elkaar kennelijk nodig om te presteren. ,,We zijn er gewoon voor elkaar. Natuurlijk draaide het in aanloop naar Rio allemaal om Ferry. In de training moest ik daarin meewerken. Nu doen we ons eigen ding. Zo zal Ferry nooit zulke hele lange sets draaien zoals ik doe.'' 

 

Langste training ooit

En Schouten heeft gelijk. Half juni schreef Wouda zijn langste training ooit voor een pupil: 27,2 kilometer. Starttijd: 6.30 uur. Eindtijd: 12.00 uur. ,,Vooral die tweehonderd meter uitzwemmen was echt grappig'', vond Schouten. Ter vergelijking: Pepijn Smits en Weertman trainden die dag 8.800 meter.

 

Of de route voor Schouten richting kwalificatie voor de Tokyo hetzelfde is, weet hij nu nog niet. Om met Weertman aan de start te staan in 2020 moeten beide toppers tijdens het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Gwangju in de top 10 eindigen. ,,Na het wereldkampioenschap gaan we verder kijken. Misschien moeten we het plan gaan bijstellen. Een ding is duidelijk. In 2019 moet ik er staan.''


 Marcel Schouten en Ferry Weertman bij het WK-strijdtoneel: het Balatonmeer (foto Marcel Tabbers)


Snelheid

Voorlopig gaat het voor zijn gevoel allemaal goed met Schouten. ,,Door de vergroting van de omvang op de training gaat het op de 10 kilometer goed in de eerste negen kilometer. In Frankrijk kon ik lekker meekomen en was ik niet moe. Maar ik kon nog geen snelheid maken. Op dat moment dan. En ook dat vond ik verklaarbaar. Voor veel deelnemers was het een kwalificatiemoment voor het WK. Zij waren getaperd. Ik zeker niet. Snelheid blijft een puntje van aandacht. Zeker als het om de eindfase gaat.''

10km mannen 18 juli 2017

Nederlandse deelname: Ferry Weertman, Marcel Schouten

Nederlandse WK-resultaten vanaf 2000

Beste resultaat: Zilver Ferry Weertman 2015
2000      Maarten van der Weijden (9e)
2001/2002      geen deelname
2003      Maarten van der Weijden (14e)
2004      Maarten van der Weijden (7e)
2005      Maarten van der Weijden (5e)
2006      Maarten van der Weijden (5e)
2007      Maarten van der Weijden (7e) , Alex Schelvis (14e)
2008      Alex Schelvis (37e)
2009 t/m 2011 geen deelname
2013      Ferry Weertman (6e)
2015      Ferry Weertman (ZILVER), Marcel Schouten (24e)
Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.