Nieuws

24 september 2005

Maarten van der Weijden in spoor Van Dijk

De opvolging van Edith van Dijk, de icoon van het (inter)nationale open water zwemmen, die volgende week in Hong-kong afscheid neemt, lijkt te zijn geregeld. Met zijn derde achtereenvolgende zege in het Wereldbekercircuit weet voormalig kankerpatiënt Maarten van der Weijden inmiddels de schijnwerpers op zich gericht. De langeafstandszwemmer zegevierde gisteren, na eerdere overwinningen in het Suezkanaal bij Ismailia en Al Fujairah, voor de derde achtgereenvolgende keer. De wedstrijd in Dubai ging over tien kilometer.

Onder extreme omstandigheden (zowel water- als buitentemperatuur lag ruim boven de dertig graden) toonde Van der Weijden zich in de Verenigde Arabische Emiraten in de laatste kilometers ruimschoots de sterkste. Hij tikte twinig seconden eerder aan dan Stéphane Gomez, de Franse nummer twee.



De winnaars van de 10 kilometer in Dubai: Maarten en Britta.

Het sterke slotakkoord van het seizoen, dat volgt op de vijfde plaats op de tien kilometer tijdens de WK in Montreal, is een flinke opsteker voor de 24-jarige Dordtenaar. De man die vier jaar geleden werd getroffen door acute lymfatische leukemie en daar volledig van herstelde, gaat zich komend seizoen volledig op het zwemmen richten. Op die wijze hoopt de "Lance Armstrong van het zwemmen", zoals hij tijdens de mondiale titelstrijd in de Canadese pers werd omschreven, in navolging van de zevenvoudige winnaar van de Tour de France de strijd tegen kanker nadrukkelijker onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Edith van Dijk, die zich al verzekerd weet van de Wereldbeker, moest in de Verenigde Arabische Emiraten genoegen nemen met de tweede plaats achter de Duitse Britta Kamrau. De onderlinge stand tussen beide concurrenten bedraagt 7-5 in het voordeel van Van Dijk
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport