Nieuws

11 september 2005

Edith van Dijk verzekert zich van wereldbeker

ISMAILIA - Met de zege in de wereldbekerwedstrijd open water in het Egyptische Ismailia heeft Edith van Dijk zich zondag verzekerd van de eindzege in de cyclus. Haar Duitse rivale Britta Kamrau kan haar in de resterende drie wedstrijden na haar derde plaats in Egypte niet meer achterhalen. Van Dijk heeft nu 54 punten voorsprong. Er zijn er nog maximaal 45 te verdienen.

De race in Egypte leverde door de winst van Maarten van der Weijden bij de mannen een dubbel Nederlands succes op. Voor de zwemmer was het zijn eerste triomf. Hij toonde hiermee aan dat hij straks het vaandel van Van Dijk kan overnemen.

De hoofdprijs in de wereldbeker betekende voor Van Dijk een volgend hoogtepunt in haar afscheidsseizoen. De langeafstandsspecialiste veroverde eerder dit jaar bij de wereldkampioenschappen in Montreal al twee wereldtitels en een bronzen plak.

"Dit is echt een wereldseizoen. Het beste aller tijden", besefte Van Dijk na haar zevende wereldbekerzege. Haar goede vorm brengt haar echter niet aan het twijfelen over haar besluit om te stoppen. "Officials vragen nu wel steeds of ik het wel zeker weet. Het is leuk dat ze dat vragen. Maar ik blijf bij mijn besluit. Ik kan ongetwijfeld nog wel een paar jaar met de top mee, maar zo goed als nu wordt het nooit meer."

Van Dijk kijkt er naar uit om de laatste wedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten en Hongkong te zwemmen. "Ik hoef alleen nog maar in Hongkong aan de start te verschijnen en dan is de wereldbeker binnen. Dat is een fantastisch gevoel. Ik kan het seizoen heerlijk ontspannen beëindigen. "

Van Dijk zwom in Egypte lange tijd mee in de kopgroep van de mannen, waarin Van der Weijden in de slotfase naar de winst sprintte. "Hartstikke mooi dat hij hier de overwinning pakt", vond Van Dijk.

Van der Weijden bewees deze zomer bij de WK in Montreal al mee te kunnen met de allerbesten. Op de 10 km werd hij vijfde, op de 25 km zesde. De verschillen met de medaillewinnaars waren klein.

De uitslag:
mannen:
1. Maarten van der Weijden 10 km in 1.54.01
2. Gilles Rondy Frankrijk 1.54.04
3. Stephan Gomez Frankrijk 1.54.09

vrouwen:
1. Edith van Dijk 1.54.15
2. Xenia Popova Rusland 1.54.27
3. Britta Kamrau Duitsland 1.56.55
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport