Nieuws

15 november 2004

André Cats terug als bondscoach zwemmen

WOERDEN (ANP) - André Cats is vanaf morgen weer formeel in functie als bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB). Hij zal de nationale ploeg begeleiden die in december meedoet aan de Europese kampioenschappen kortebaan, zei bestuurslid topzwemmen Meeuwis Bouw vandaag.

Cats trad in juni tijdelijk af, nadat Jacco Verhaeren, de coach van onder anderen olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, het vertrouwen in de bondscoach had opgezegd. Om met het oog op de Olympische Spelen van Athene de rust binnen de ploeg te bewaren besloot Cats thuis te blijven.

Inmiddels hebben Cats en Verhaeren de "persoonlijke misverstanden uit de wereld geholpen'', aldus Bouw. Cats zei maandag er vertrouwen in te hebben dat hij zijn functie naar behoren kan uitoefenen. "Ik heb met Verhaeren de afgelopen maanden veel vruchtbare gesprekken gehad. Voor een verdere samenwerking zijn geen barrières meer. Ik heb een lastige periode achter de rug, waarin ik goed over mijn toekomst heb nagedacht. Als ik het juiste takenpakket krijg, zie ik veel perspectief bij de bond.''

Valkuil

Morgen zal op een vergadering van de KNZB precies duidelijk worden welke zaken onder de verantwoordelijkheid van Cats gaan vallen. "De afgelopen twee jaar is organisatorisch veel misgegaan. Het is voor mij belangrijk dat ik mij uitsluitend met technische zaken kan bezighouden. In het verleden moest ik me richten op drie tot vier verschillende terreinen, dat is voor mij een valkuil geweest. Het organisatorische en beleidsmatige wil ik aan anderen overlaten. Ik wil me bezighouden met zwemmen en denk dan zeker van waarde te kunnen zijn.''

Op de vergadering zal waarschijnlijk ook definitief worden besloten dat de Stichting Topzwemmen Nederland (STN) wordt opgeheven. Wegens de bezuinigingen en het gebrek aan de rendement van STN wordt topzwemmen weer onderdeel van de KNZB.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport