background image
 
*

Topweekend bij Speedo Jaargangwedstrijden van LZ 1886; Thera Janssen wint Femke Race

Door: Robert van Vuuren   |   21/02/2016
Topweekend bij Speedo Jaargangwedstrijden van LZ 1886; Thera Janssen wint Femke Race
Winnares Femkerace Thera Janssen met Lammie Winters van Speedo Nederland

Dit weekend worden voor de eenendertigste keer door LZ 1886 de Speedo Jaargangwedstrijden georganiseerd. In een gezellig vol zwembad De Zijl komen de beste Minioren-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. Na het openingswoord van Tjeerd Scheffer (topsportcoördinator van de Stichting Topsport Leiden), die aangaf alle deelnemers terug te willen zien op de Olympische Spelen, barstte het zwemgeweld los. Een overzicht van de prijswinnaars van de eerste dag.


Jongens minioren 6

De oudste jongens (geboren 2004) openden de wedstrijd met de 100 meter vrije slag. Het werd meteen flink spannend. Jay de Vries (De Devel) ging er met het goud vandoor in 1.03.00, gevolgd door Chris Verhoeven (Nuenen). Voor de derde plaats was het spannend met maar liefst 5 zwemmers binnen 4 tiende seconde. Uiteindelijk besliste de jury dat het brons naar Simon Claasen van ZVV ging. Op de dubbele afstand, de 200 vrij was het wederom Jay de Vries die goud won (2.20.13), gevolgd door Simon Claasen en Jason van den Berg (Poseidon ’56). Jason had eerder op de dag al het goud gepakt op de 200 meter wisselslag, met Chris Verhoeven en Luuk van Rooij (PSV) met zilver en brons naast hem op het podium. Het podium op de laatste afstand van de dag, de 100 vlinder, was een herhaling van de 100 vrij: goud voor Jay de Vries, zilver voor Chris Verhoeven en brons voor Simon Claasen.


Meisjes minioren 5

De oudste meisjes, de minioren 5, zwommen hetzelfde programma als de jongens minioren 6 en begonnen hun toernooi dus ook met de 100 meter vrije slag. Die werd met ruime voorsprong gewonnen door Noa Teuben (De Vikings) in een tijd van 1.06.75. Het zilver was voor Thera Janssen (Aqua-Novio ’94) en het brons voor Lien Fermont (Koewacht). Ook de 200 wissel was een prooi voor Teuben (2.45.45). Hier werd zij op het podium geflankeerd door twee zwemsters van WVZ, Jelsie van Ruijven (zilver) en Nurlaylah Kartosentiko. De 200 vrij was dit jaar door sponsor Speedo uitgeroepen tot Femke Race. Tot op 100 meter was het spannend tussen Noa Teuben en Thera Janssen, maar daarna trok Thera het gas open en dus kon zij het speciale Femke Race t-shirt in ontvangst nemen van Speedo-directeur Lammie Winters! Het zilver en brons (met een door Femke Heemskerk gesigneerde badmuts) gingen naar Noa Teuben en Jelsie van Ruijven. Thera Janssen had de smaak te pakken en pakte ook de winst op de afsluitende 100 vlinder (in een PR van ruim 5 seconden), met het zilver voor Nurlaylah Kartosentiko en het brons voor Nienke Bakker (TriVia).


Jongens minioren 5

Bij de jongens minioren 5 was Sven Klink van ZV 44 deze dag oppermachtig. Hij wist alle drie de onderdelen te winnen: de 100 rug, 100 vrij en 50 vlinder. Op die laatste afstand was het knap spannend: de nummers 1, 2 en 3 zaten binnen 0.05 seconde! Sven Klink won met 37.51, tweede werd Sem Agterdenbos (MNC Dordrecht) met 37.53 en derde Casper Hoogervorst (De Columbiaan) met 37.56. Op de 100 vrij werd Sven op het podium geflankeerd door Colin Bes (Polaris) en Sigsten Jonkman (De Schelde); op de 100 rug door Sem Agterdenbos en Sigsten Jonkman.


Meisjes minioren 4 en later

Was het bij de jongens minioren 5 een beperkt gezelschap dat de podiumplaatsen verdeelde, bij de de meisjes minioren 4 en later gingen de negen beschikbare medailles met 8 zwemsters naar huis. Alleen Charley Blide (ZPC Hoogeveen) wist twee keer op het podium te komen. Zij won de 100 meter rugslag (1.23.55), en werd tweede op de 100 meter vrije slag. Bij de 100 meter rugslag ging het zilver verrassend naar Pippa van ‘t Land (ZPC AMERSFOORT, startend in de een-na-snelste serie) en het brons naar Robyn Hulleman (ZVV). Op de 100 vrij was de gouden medaille voor Hylcke de Beer (NIMO, 1.13.43). Bijzonder, want Hylcke is van jaargang 2007, dus een jaar jonger dan de meeste andere deelnemers in deze leeftijdscategorie. Dat belooft goeds voor volgend jaar!  Het brons was voor Roos Oerlemans (Eurode Kerkrade). Op de afsluitende 50 meter vlinderslag wisten drie zwemsters voor het eerst de 40-secondengrens te doorbreken en daarmee een medaille te winnen: het goud was voor Noor Vermeer (SBC2000, 38.19), het zilver voor Sara Korthuis (TriVia) en het brons voor Djanilla Brink (DAW).


Jongens minioren 4 en later

De jongste jongens begonnen hun toernooi met de 50 vrij. De 50 vrij was meteen spannend: Joeri Harreman (De Schelde) sprintte naar het goud (33.07), Tenzing Geutjes (ZPC AMERSFOORT) pakte verrassend vanuit serie 1 het zilver (33.36) en Kevin Senden (ZV Kimbria) het brons (33.57). Op de 100 school was het Jip Bakker (FZC ’54) die beslag legde op de gouden plak (1.34.55), gevolgd door Lars Servaas (PSV) en Thierry Zulver (1.37.81). En ook Thierry is geboren in 2007, een jaar later dan de andere zwemmers. De 100 meter wisselslag wordt duidelijk niet vaak gezwommen en dat leverde een verrassend podium op. De strijd werd beslecht in serie 2 (van 3): hier vochten Laurens Kalle (ZC De Schotejil) en Kevin Senden (ZV Kimbria) een verbeten strijd uit, waarbij uiteindelijk Kalle net aan het langste eind trok (1.25.38 om 1.25.44). Joeri Harreman (in baan 1 van serie 3) zwom tenslotte naar het brons in 1.25.81.


De volledige uitslagen zijn te vinden op de LiveTiming: http://www.zwemkroniek.com/upload/livetiming/jaargang2016


Rubriek: Minioren, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.