background image
 
*

De flash backs van Conny van Bentum en Enith Brigitha na het Russische dopingschandaal

Door: Jos van Kuijeren   |   12/11/2015
De flash backs van Conny van Bentum en Enith Brigitha na het Russische dopingschandaal
Conny van Bentum in 1983 @ANP Archief
De afgelopen dagen stonden de Nieuws- en sportprogramma’s van radio, tv en kranten in het teken van het Russische dopingschandaal. Dat ‘sportdrama haalde bij voormalig zwemster Enith Brigitha oude wonden open en dat gold evenzeer voor Conny van Bentum en Cees Vervoorn, beide drievoudig Olympisch deelnemer. 

In het programma Nieuwsuur (NPO 2) van woensdag 11 november kwam Enith Brigitha in een 4 minuten durende bijdrage aan het woord. Je kunt dat terug kijken op http://nos.nl/artikel/2068544-flashback-voor-oud-zwemster-brigitha-na-onthullingen.html  De op Curaçao geboren zwemster moest in 1976 twee DDR-zwemsters op de 100m vrije slag voor laten gaan bij de Olympische Spelen in Montreal.

Enith Brigitha beëindigde haar carrière in 1979 toen zij 24 was; in hetzelfde jaar debuteerde de toen net 14 jaar geworden Conny van Bentum. Afscheid en debuut vielen samen met de de Europacup voor landenteams in zwembad Den Hommel in Utrecht. In de afsluitende wisselslag estafette zwom Van Bentum de rugslag, Brigitha de vrije slag. Twee jaar eerder was ook Annelies Maas 'slachtoffer' bij de EK in Jönköping, toen Petra Thümer haar in de laatste meters van de 400 en 800 klopte. De Oost-Duitse zwemster werd een jaar later bij de WK in West-Berlijn op het laatste moment van de startlijst gehaald wegens ziekte.........Na dien keerde ze nooit meer terug bij grote wedstrijden.

Een jaar geleden, op 4 november was het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en bij die gelegenheid blikte Jeroen Pauw in zijn programma terug op de sport in de DDR (Oost-Duitsland) met tv-commentator Theo Reitsma, ex-schaatsenrijdster Ria Visser en Conny van Bentum (Sportvrouw van het Jaar in 1983). 

Van Bentum moest bij drie EK’s op rij (1981, 1983 en 1985) het hoofd buigen voor telkens twee DDR-zwemsters. In 1983 zou zij, indien de vrouwen uit Oost-Duitsland hun gouden en zilveren medailles hadden moeten inleveren, goud gewonnen hebben op 100 en 200 vrij en 200 vlinder. 

 Samen met Marianne en Mildred Muis en Karin Brienesse werd zij bij de Olympische Spelen van 1988 in Seoul tweede op de 4x100 meter vrije slag estafette. Een DDR-kwartet behaalde het goud. Het complete item kun je hier herbekijken.

 


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.