Nieuws

11 maart 2001

HZ&PC Heerenveen topformatie in Friesland

In zwembad De Welle van Drachten zette de zwemselectie van HZ&PC uit Heerenveen zaterdagochtend 10 maart de kroon op een tot nu toe zeer succesvol verlopen zwemseizoen. Voor het eerst in haar 70-jarig bestaan promoveerde de club naar de A-competitie. Hoogeveen, vierde op de ranglijst, moest zaterdagochtend al haar meerdere erkennen in de zwemmers van HZ&PC. Zondagavond kwamen de punten binnen van de overige belagers. Die bleken niet voldoende. HZ&PC was zelfs winnaar van de vierde ronde en eindigde als derde in de B-afdeling met als gevolg automatische promotie naar de hoogste afdeling van de Nederlandse zwemcompetitie.
HZ&PC nam in Drachten vanaf het begin de leiding, zelfs op de ploegen uit de A-competitie. Met uitzondering van de senioren en enkele rugslagnummers liep HZ&PC verder in punten uit. De zwemmers zetten hun beste beentje voor met nieuwe persoonlijke tijden. In Drachten werden in totaal 23 persoonlijke records neergezet.
Een hoogtepunt was onder andere het optreden van de twee jongensestafetteploegen, die ver voor de concurrentie als eerste en tweede finishten. In de puntentelling bleef HZ&PC op de eerste plaats. Een vergelijkende uitslag met de ploegen uit de A-competitie leverde eveneens een positief resultaat.
"Voor volgend jaar geeft dat in ieder geval hoop op een goede klassering en gezien de leeftijdsopbouw van de ploeg worden we steeds sterker", volgens Ellis van der Meulen, die naar verwachting volgend jaar bezig gaat aan haar vijfde seizoen als hoofdtrainster van HZ&PC. Ze toonde zich zeer gelukkig met de promotie. "Met zo'n jonge ploeg is het een geweldig resultaat, ook dik verdiend want ze hebben er hard voor getraind". Van der Meulen, ooit bij Orca opgeleid door de huidige bondscoördinator Ad Roskam, volgde vier jaar geleden het trio Geert Kuipers, Jacob Hoekstra en Joke van der Wal op. "In de eerste periode is vooral gewerkt op techniek en nog eens techniek. Dat is de basis van de huidige successen. Bovendien heeft HZ&PC nu aantrekkingskracht op de omgeving."
Zo is o.a. Margriet Zwanenburg vorig jaar overgekomen van Avéna uit Joure.
De resultaten waren er dit seizoen naar: Inge Dekker werd jeugdkampioene van Nederland op de 50 meter vlinderslag en vrije slag en de jongensestafetteploeg won goud op de 4x50 meter wisselslag. De jeugdselectie was voor het eerst de sterkste van Friesland.

HZ&PC is in drie jaar tijd van de C-competitie nu in de hoogste afdeling van de KNZB beland. Dit snelle resultaat is volgens TC-voorzitter en bestuurslid Henk Dekker te danken aan een planmatige aanpak bij de trainingen. "Zwemmers worden niet over de kling gejaagd, het gaat eerst om de techniek." Dekker heeft grote verwachtingen van de samenwerking met het Olympisch Steunpunt en de gemeente Heerenveen bij de bouw van een nieuw zwembad. Ook is de club bezig met enkele mogelijke sponsors om meer faciliteiten te kunnen bieden voor de zwemtrainingen. HZ&PC wist DZ&PC en VZC-Veenendaal nog voor te blijven in de puntentelling.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport