background image
 
*

Swim Cup/NK 2015: Leonie van Noort blijft zwemmen leuk vinden, zeker nu de USA lonkt

Door: Jos van Kuijeren   |   31/03/2015
Swim Cup/NK 2015: Leonie van Noort blijft zwemmen leuk vinden, zeker nu de USA lonkt

Bij de NJK 2006 in Amsterdam veroverde Leonie van Noort haar eerste juniorentitel op de 400 meter vrije slag (lange baan). Sindsdien behoorde zij net als jaargenoten Andrea Kneppers, Chantal Senden, Judith Stap tot de Nederlandse top. Twee keer vertegenwoordigde zij Nederland bij EJK open water (Hoorn 2010 en Navia, Spanje in 2011). Daarna lukte het haar niet om nog een ticket voor internationaal titeltoernooi te bemachtigen.


Toch komt de 21-jarige zwemster nog steeds uit in de competitie en bij de Nederlandse kampioenschappen. En dat mag opmerkelijk genoemd worden. "De meeste zwemsters stoppen na hun middelbare schooltijd, maar ik zwem al van mijn jongste jeugd en vind het gewoon nog steeds leuk.”

Olympische droom voorbij
Alleen maar leuk? Of zit er toch meer achter, is dan de volgende vraag. Leonie: "Ik heb heel lang die Olympische droom gehad, zoals zoveel zwemmers. Dat heb ik een beetje laten gaan. Ik denk dat ik daar de capaciteiten niet voor heb, maar er zijn nog genoeg leuke dingen om aan mee te doen, zoals de NK. En daar valt ook wat te halen. En natuurlijk het open water. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar dan is het weer bijzonder dat er mensen zijn die het leuk vinden dat je nog aan het zwemmen bent. Daar hebben ze dan veel respect voor.” Vier keer op rij heeft Leonie van Noort de Nederlandse titel behaald op de 5 kilometer (indoor).


Trainen én studie
De week van de Leidse, die jarenlang uitkwam voor De Zijl/LGB, maar nu de kleuren van WVZ verdedigt, ziet er als volgt uit: "Ik train 9x per week en daarnaast land en kracht. Dat is rond de 20 uur. Daarnaast volg ik een HBO opleiding. Vorig jaar heb ik alleen maar gezwommen, maar dan zit je overdag alleen maar te wachten op je trainingen. Dat is echt niks voor mij. Ik moet er iets naast doen. Leonie is nu tweede jaars Commerciële economie aan de Haagse Hogeschool, maar haar wacht nu ook een nieuwe en interessante uitdaging. Ze is in gesprek met Grand Valley State University in de Amerikaanse staat Michigan in de buurt van Chicago. "Het is nu nog een kwestie van de handtekening zetten.”


Ideale combi
"Het studeren en leven in een ander land leek me al heel lang een heel mooie ervaring. Ik doe het niet alleen voor het zwemmen al is dat natuurlijk wel superbelangrijk. Amerika heeft me altijd wel een beetje getrokken. Joelle Scheps met wie ik train bij WVZ is vier jaar in de VS geweest en ik heb van haar veel verhalen gehoord. Maar ik heb ook contact gehad met Dion Dreesens, omdat een van mijn trainers weer mensen kende in de buurt waar hij verblijft. En dat heeft mij tot nadenken gezet. Ik heb altijd wel iets gehad dat ik meer van de wereld wilde zien en naar het buitenland wilde. Amerika is dan wel perfect wat betreft die combi van zwemmen en school en dan ook nog met een beurs. Bovendien studeer ik in Nederland internationale marketing en dat komt nu extra goed uit.”


Kilometers maken
Van de Verenigde Staten is bekend dat men daar stevig traint en kilometers maken er heel gewoon is. Daar is Leonie van Noort op voorbereid: "Ik ben ik wel gewend aan dat soort trainingen. Ik heb een paar jaar getraind bij Sjaak Juffermans dus hard door zwemmen en meters maken is voor mij niet vreemd. Met Gerard Meurs was het niet anders. En zo was het ook bij Robin van Aggele. Dat soort trainingen vind ik ook leuk. Pas geleden had ik bijvoorbeeld een sprintsetje en daar voelde ik me echt niet gelukkig bij. Ik heb het duurzwemmen gewoon nodig. Veel zwemmers vinden dat saai.


NK open water 5 km in Stadskanaal 2010. V.l.n.r. Alice Bravo, Maaike Waaijer en Leonie van Noort


Geen wonder dat de beste nummers gezocht moeten worden in de lange afstanden (400 en vooral 800 of 1500 meter) en open water. Leonie: "Afgelopen seizoen jaar gingen de korte afstanden ook veel beter. Met 1.58.00 op de 200 vrij zwom ik bij de NK korte baan in Tilburg twee seconden van mijn tijd af.” Eigenlijk verschilt de leukste afstand wel eens per week. De 200 rug in de competitie finale won zij in Amsterdam in 2.19.93, een pr met bijna 3 seconden.


Finale hoofdklasse 200 rug op 28 maart 2015 door het oog van Theo Kellners camera:

200m rugslag dames


Sharon van Rouwendaal
Als we het krijgen over de rol van haar leeftijdsgenoot Sharon van Rouwendaal, veert Leonie van Noort op. "Zij heeft voor Nederland de zaak open gegooid. Langdurig trainen en veel meters maken is helemaal niet verkeerd. Dat is ook een manier om succes te boeken. Dat heb ik ook altijd gevonden. Iedereen mag een eigen visie hebben om de manier te vinden om hard te zwemmen. Ik ben blij dat Sharon dat heeft laten zien. Ik hoop dat het bij jongere zwemmers de ogen opent met het idee van ‘Goh, dat wil ik ook’. Ik geloof dat we dit in Nederland nodig hebben en niet alleen naar 100 meters moeten kijken.


Voor de tweevoudig Nederlands kampioene 1500 meter is het niet altijd vanzelfsprekend geweest dat zij in het water dook. De gedachte aan stoppen heeft haar ook wel bezig gehouden. "Ik zat al op de middelbare school, toen de trainer vertrok. We kregen een andere trainer en dat klikte niet. Toen ben ik parttime bij WVZ gaan zwemmen. Maar het is toch weer goed gekomen. Vorig jaar wilde ik naar het EK open water. Dat is me niet gelukt. En dat kwam op zich hard aan. Het kwam wel in me op, maar echt stoppen, nee dat wilde ik niet. Er was direct een nieuw doel: het IJsselmeer over. Alleen jammer dat die race werd afgelast. Ik doe het zwemmen voor mezelf, ik wil nog hard zwemmen en naar het NK, maar het is niet meer zaligmakend voor me. Ik sla ook wel eens een training over.” Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.