Nieuws

29 mei 2022

Arno Kamminga wint eindklassement Mare Nostrum Tour

Foto: Kees-Jan van Overbeeke - www.ZwemSportFoto.nl

Na drie overwinningen op de 100 meter schoolslag was Arno Kamminga ook voor de derde keer de snelste op de 200 meter schoolslag bij de Mare Nostrum Tour.

Na Monaco en Barcelona was de Katwijker (26) in het buitenbad van het Franse Canet-en-Roussillon de snelste in 2.09,53. De Japanner Yu Hanaguruma (2.09,61) zette net te laat de eindsprint in om Kamminga te kunnen passeren. Uiteindelijk hield hij wel zijn landgenoot Ryuya Mura (2.10,75) achter zich.

Kamminga won ook het algemeen klassement na de complete Mare Nostrum Tour vóór de Braziliaanse veteraan Nicholas Santos en Matthew Sates uit Zuid-Afrika.

“Op de 200 schoolslag moest ik van ver komen. Het was niet de meest makkelijke race, maar wel een van de betere. Ze zeggen dat je je laatste resultaat meeneemt naar het volgende toernooi. Dat belooft wat op het wereldkampioenschap dus", aldus Kamminga.

Tessa Giele tikte in Frankrijk als vierde aan op de 50 meter vlinderslag (26,18). Sarah Sjöström (25,57) was de snelste. Giele werd vierde in het eindklassement na de wedstrijden in Monaco, Barcelona en Canet-en-Roussillon. En daarmee de beste Nederlandse. De Canadese Ingrid Wilm won en Marrit Steenbergen werd vijfde.

Giele: “Ik ben heel tevreden met mijn tweede tijd ooit op de 50 meter vlinderslag. Ik heb aardig wat races achter de rug, maar daarin kennelijk genoeg punten verzameld voor het klassement. Al met al een goed resultaat.” En natuurlijk een geweldig resultaat bij haar Mare Nostrum debuut.

Op de 50 meter vrije slag zwom  Jesse Puts zich op dag 1 naar brons in 22,08. De Brit Benjamin Proud (21,85) won de sprintafstand vóór de Braziliaan Bruno Fratus (21,99). “Dit was mijn snelste 50 vrij op de Mare Nostrum. Het is natuurlijk mooi om als derde te eindigen. Mijn tegenstanders zwommen in een WK- en Olympische finale. Het geeft mij veel vertrouwen richting het wereldkampioenschap. Het basisniveau is prima.”

Uitstekend resultaat Sharon van Rouwendaal in Setubal

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal werd tweede (2:09.32,30) bij de eerste wereldbekerwedstrijd over 10 kilometer in het Portugese Setubal. De Olympisch kampioene van Rio moest de Braziliaanse Ana Marcela Cunha (2:09.29,80), die in Tokio het goud voor zich opeiste, voor zich dulden op de 10 kilometer. Van Rouwendaal bevond zich in de finishstraat in een kopgroep van vijf zwemsters op korte afstand van Cunha. Toch hield de Nederlandse haar concurrenten achter zich. De Duitse Leonie Beck (2:09.32,40) werd derde in dezelfde tijd als de Italiaanse Ginevra Taddeucci. Daarna volgden Lea Boy (2:09.32,50) en Jeannette Spiwoks (2:09.32,60), landgenotes van Leonie Beck.

Van Rouwendaal liet weten dat ze er een snelle wedstrijd van wilde maken. “Tot 9 kilometer lag ik aan kop. Daarna kwamen Beck en Cunha bij me liggen. Bij het ronden van de laatste boei kwam ik wat in de knoop. Cunha was weg en ik werd ondergedompeld. Gelukkig perste ik er een goede sprint uit en versnelde ik bij het aantikken”, blikte Van Rouwendaal terug. “Het was een goede test voor het wereldkampioenschap. Ik voelde me sterk tijdens de race. Dat blijkt wel omdat ik uit zo’n groep weg kon komen in de eindsprint.’’
Bij de mannen ging de overwinning naar Gregorio Paltrinieri, die zijn landgenoot Domenico Acerenza en de Hongaar Kristof Rasovszky klopte.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport