Nieuws

19 januari 2022

André Cats volgt Maurits Hendriks op als hoogste ‘sportbaas’ bij NOC*NSF

André Cats is benoemd tot directeur topsport NOC*NSF. Hij wordt de opvolger van Maurits Hendriks, die per 1 april aanstaande bij de sportkoepel vertrekt. De 53-jarige Cats, in zijn jonge jaren zwemtrainer bij o.a. DZ&PC en DWK, is sinds 1 november 2016 technisch directeur bij de KNZB.

Een selectiecommissie uit de Nederlandse topsport besloot uiteindelijk uit de lijst van vele kandidaten André Cats voor te dragen als opvolger van Hendriks. Hij wordt door de selectiecommissie omschreven als een bekwaam manager. “Binnen het politiek-bestuurlijke speelveld weet hij ‘hoe de hazen lopen’ .“

"Ik ben zeer verheugd met mijn benoeming en zie het als een eer om de positie van directeur topsport in te nemen als opvolger van Maurits Hendriks", zei Cats in een eerste reactie. "Ik kijk uit naar een intensieve samenwerking met alle mensen en partijen die binnen de Nederlandse topsport actief zijn. Samen kunnen we de resultaten en waarde van topsport nog meer glans geven.”

Verbinding top- en breedtesport

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF lichtte in de media de benoeming toe: "André Cats kent de Nederlandse sportwereld als geen ander. Hij is ambitieus waar het gaat om de resultaten binnen de topsport en is doordrongen van de noodzaak om top- en breedtesport verder te verbinden. Daarbij heeft hij een scherp ontwikkelde antenne voor maatschappelijke thema’s.”

André Cats werd in het najaar van 2016 benoemd door de KNZB om de zaken binnen de zwembond eens flink op te schudden nadat er heel veel mis was gegaan in en rond de voorbereiding van de zwemploeg in het zwembad van Rio. Het leidde vooral tot nieuwe namen in de KNZB-structuur van o.a. Eindhoven en Amsterdam en tot een herwaardering van de kampioenschappen van senioren en junioren. De termen Regionaal Trainings Centrum (RTC) en Nationaal Trainings Centrum (NTC) maakten plaats voor Opleidings Centrum (OC)  en High Performance Center (HPC).

Staat van dienst

Cats was voorheen onder meer topcoach in de zwemsport en ook al eens prestatiemanager bij NOC*NSF. Daarnaast was hij viermaal chef de mission van succesvolle paralympische teams en was hij betrokken bij drie Nederlandse uitzendingen naar de Olympische Spelen. Patrick Pearson vertolkte de gevoelens van veel coaches binnen de KNZB-structuur: “Het is een gemis dat André niet meer betrokken gaat zijn bij de KNZB, maar ik heb er vertrouwen in dat we met een goede oplossing gaan komen.”

Het wachten is nog wel op een actie van de KNZB-directie. Opvolgers zijn dun gezaaid.

Inmiddels heeft Cats ook al een speciale reactie geschreven voor alle KNZB-ers:

Beste KNZB-ers,

Met ongelooflijk veel plezier en trots ben ik de afgelopen vijfeneenhalf jaar technisch directeur geweest bij de KNZB. Samen met talloze collega’s, sporters en vrijwilligers hebben we dag in dag uit keihard gewerkt aan het verbeteren van onze resultaten. Dat is in de meeste gevallen – ondanks alle beperkingen en maatregelen - ook gelukt of anders hebben we met elkaar wel een basis gelegd om verder te bouwen…

Ik ga de KNZB, de verschillende sporttakken en vooral alle mensen geweldig missen. Ik ben opgegroeid in zwembaden en heb veel aan de zwemsport te danken. Ik heb alle functies bekleed in de zwemsport die je maar zo ongeveer kunt bedenken. Nu ga ik die vertrouwde chloorlucht écht verlaten en dat voelt ook wel een beetje raar.

Vanuit mijn nieuwe positie bij NOC*NSF en TeamNL ga ik de KNZB uiteraard met veel interesse volgen en helpen in alle stappen die gezet moeten worden om de zwemsporten nog mooier te laten bloeien.

De komende weken ga ik allerlei zaken afronden, vastleggen en mijn taken overdragen. Benader me gerust als je vragen hebt.

Mijn laatste werkdag bij de KNZB is 25 februari. We hebben voor die tijd wellicht nog wel een keer contact via de mail, app, telefonisch of live. En voor een aantal van jullie vast in de toekomst vanuit mijn nieuwe functie.

Groet,
André

En ook Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB, geeft een reactie:

“In de eerste plaats wil ik André namens de KNZB feliciteren en veel succes wensen met zijn nieuwe baan, waarschijnlijk ook de enige job in Nederland waarvoor hij de KNZB zou verlaten... Uiteraard zal André ook als directeur Topsport van NOC*NSF betrokken blijven bij de topsportprogramma’s van de KNZB. Daarom is het ook niet gepast om teleurgesteld te zijn, al vinden we het natuurlijk wel ontzettend jammer dat hij weggaat. We gaan ons de komende tijd eerst intern beraden over hoe we de functie van technisch directeur gaan invullen.” 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport