Nieuws

03 november 2021

Twee keer goud en één keer zilver op openingsdag in Kazan

De gouden mannenploeg met v.l.n.r: Thom de Boer, Jesse Puts, Stan Pijnenburg en Kenzo Simons.

Op de openingsdag van de Europese kampioenschap op de korte baan in Kazan waren verwachtingen in het Nederlandse kamp niet hooggespannen. Maar Luc Kroon (goud op de 400 meter vrije slag) en de gouden estafettemannen op de 4 x 50 meter vrije slag stegen boven zichzelf uit, terwijl de vrouwen op dezelfde estafette de Nederlandse dag met zilver bekroonden. Bij de 21-ste EK veroverde Nederland voor de vijftiende keer een medaille op deze estafette. Bij de mannen was er nooit eerder een medaille op de 400 meter vrije slag, terwijl op de estafette nu voor de vijfde keer de Nederlandse vlag in top ging.

Luc Kroon en zeven gelijkgestemde concurrenten gingen de strijd aan in de finale van de 400 meter vrije slag, want na de series waarin ook Maarten Brzoskowski zich knap weerde, waren de onderlinge verschillen klein. Na het startsignaal liet Kroon zich niet gek maken door iets sneller vertrokken tegenstanders. Tot 300 meter. Toen trok hij zijn eigen plan en profiteerde van zijn vermogen om juist in de slotfade toe te slaan. Vanuit de vierde positie passeerde hij eerst de Italiaan De Tullio en maakte vervolgens korte metten met diens landgenoot Campio. Kroon won in 3.38.33 een verbeterde zijn Nederlandse record (3.39.69). Campio zwom 3.38.58 en De Tullio 3.38.80. De 20-jarige Volendammer analyseerde zijn prestatie met schijnbare kalmte, maar was natuurlijk heel blij: “Het voelde goed. Ik begon rustig aan en liet mezelf niet opjagen door die andere gasten. De laatste 100 meter kon ik nog wat extra gas geven.” Maarten Brzoskowski werd zesde in 3.41.66: “Ik ben supertrots. Na twee jaar van dikke teleurstellingen is dit mijn vijfde tijd ooit", reageerde hij opgetogen. Ik ben supertrots!”

https://www.youtube.com/watch?v=43DeOFYpm1w

Gouden triomf

Bij de mannen pakten Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer met een tijd van 1.22,89 de Europese titel op de 4 x 50 meter vrije slag. Het kwartet verbeterde en passant het Nederlands record. (1.24.43, van een Dolfijnploeg, bestaande uit Jesse Puts, Ties Elzerman, Kenzo Simons en Thom de Boer in december vorig jaar). “Het is lang geleden dat een estafetteteam van de mannen goud heeft gewonnen (EK Trieste 2005, JVK). Het was een heel bijzondere ervaring", liet startzwemmer Puts weten. Pijnenburg: “Europees kampioen. Dat gebeurt niet iedere dag. Ik ben heel trots op het team en ik heb ervan genoten." Simons nam een goede raad voor een goed resultaat van De Boer ter harte. "Slapen is je wapen. Dat heb ik gedaan. Ik had de zenuwen flink te pakken, maar we hebben het samen gedaan. Supergaaf." Slotzwemmer De Boer blikte met enige humor terug: "Je wordt verantwoordelijk gehouden voor het resultaat. Als we niet hadden gewonnen was het mijn schuld geweest. Maar even serieus. We wisten vooraf dat we een kans hadden en dat hebben we waargemaakt. Op naar meer."

Zilver voor vrouwen

Dankzij de afwezigheid van de Groot-Brittannië en gedeeld titelverdediger Frankrijk zouden de Nederlandse vrouwen best kansen hebben op een medaille toen bleek dat er in het tien banen bad geen series noodzakelijk waren voor de negen estafette kwartetten op de afsluitende 4 x 50 meter vrije slag. Kim Busch begon in 24.18 en keerde gelijk met Rusland. De achterstand op Zweden (met Sjöström in 23.35) en Polen (Wasick 23.40) was niet onoverkomelijk en Maaike de Waard (23.71), Kira Toussaint (23.92) en Valerie van Roon (23.66) passeerden vroege leiders dan ook. Rusland was echter nog net iets sneller en zo ging het goud naar het thuisland in 1.34.92. Bij de dames betekende het zilver in 1.35.47 een ontlading, waarin lachen de boventoon voerden. “Super om in de finale te staan. We hebben het goed gedaan", vond Kim Busch. En Valerie van Roon voegde daar aan toe: “We hebben ons allemaal aan ons raceplan gehouden en we mogen trots zijn op deze zilveren medaille." Kira Toussaint was vooral blij met de derde achtereenvolgende podiumplaats. “Dit keer voor het eerst zonder Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Dat geeft aan dat we een hele brede ploeg hebben." Tot slot zei Maaike de Waard: “Dit was een mooie start van het toernooi en goed dat we het hebben laten zien."

Series

Eerder op de dag bereikten Kim Busch (24.22) en Maaike de Waard (24.32) als zevende en achtste de finale van de 50 meter vrije slag die woensdagavond wordt gezwommen. Sarah Sjöström (23.37) was de snelste.  Marrit Steenbergen (24.60) en Tamara van Vliet (24.93) kwamen niet verder dan zwemmen in de series. Dat gold ook voor de schoolslagzwemsters  Rosey Metz (23e in 1.07.03) en Tes  Schouten (27e in 37.38). De halve finales waren een brug te ver voor beide dames.

Imani de Jong kwam wel in de buurt van een finaleplaats op de 800 meter vrije slag, maar miste in de slotmeters van haar race de kracht om iets extra’s te geven (8.32.28). Zij eindigde 0,23 achter de nummer acht als negende. Bij de mannen had Thomas Verhoeven last van een minder goede start op de 100 meter vlinderslag en daarom was zijn 52.02 niet goed genoeg voor een plaats bij de laatste zestien. Hij had een seconde sneller moeten zijn om zich halve finalist te kunnen noemen.

Programma Dag 2 woensdag 3 november
Series

  • 200 meter rugslag V: Kira Toussaint (2.02.09)
  • 50 meter vrije slag M: Thom de Boer (20.84), Jesse Puts (21.04), Stan Pijnenburg (21.27), Kenzo Simons (20.98)
  • 200 meter vlinderslag V: géén NL deelname
  • 100 meter schoolslag M: Arno Kamminga (55.88 PR)
  • 100 meter wisselslag V: Marrit Steenbergen (59.01/58.15 PR), Kim Busch (59.49/59.18 PR)
  • 4 x 50 meter wisselslag estafette M; géén NL deelname
  • 1500 meter vrije slag M: géén NL deelname

Finale

  • 50 meter vrije slag finale V: Kim Busch en Maaike de Waard
     

De series beginnen elke dag om 08.00 uur Nederlandse tijd en de (halve) finales om 16.30 uur Nederlandse tijd. In Kazan is het twee uur later dan in Nederland.

De (halve) finales worden live uitgezonden via een stream op NOS.nl.

 

Deel dit artikel